Araştırma Makalesi

KİTAB-I MUKADDES BAĞLAMINDA ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIKTA GÖÇ VE MEKÂNSAL-TEOLOJİK DÖNÜŞÜM

Sayı: Advanced Online Publication Erken Görünüm Tarihi: 14 Temmuz 2026
PDF İndir
EN TR

KİTAB-I MUKADDES BAĞLAMINDA ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIKTA GÖÇ VE MEKÂNSAL-TEOLOJİK DÖNÜŞÜM

Öz

Dinler tarihi perspektifinden bakıldığında göç, basit bir nüfus hareketliliğinden çok daha fazlasını; inancın mekânsal sınırları aştığı kutsal bir yolculuk deneyimi ve dini kimliğin yeniden şekillendiği kurucu bir süreç olarak tezahür etmiştir. Oysa göçün, dinlerin teolojik ve kurumsal yapısı, mekânsal algı üzerindeki dönüştürücü etkisi, fenomenolojik açıdan yeterince irdelenmemiştir. Nitekim mevcut literatür incelendiğinde, konunun genellikle demografik değişimler, politik ve ekonomik gerekçeler ekseninde ya da salt bir misyonerlik faaliyeti olarak ele alındığını gösterir. Hâlbuki Hristiyanlık tarihi, yerleşik ve durağan bir kutsal tapınak düzeninden ziyade; sürekli bir hareketlilik, sürgün ve ontolojik bir “yersiz-yurtsuzluk” tecrübesi üzerine inşa edilmiştir. Bu bağlamda çalışmanın ana hedefi; Kitâb-ı Mukaddes verileri ışığında, Hz. İsa ve havarilerinin maruz kaldığı zorunlu göçlerin, Hristiyanlığı nasıl mekânsal sınırları aşan evrensel bir teolojiye dönüştürdüğünü analiz etmektir. Fenomenolojik betimleme yönteminin kullanıldığı çalışmada, erken dönem Hristiyanlıktaki göç anlatıları; “kutsal mekânın dönüşümü”, “kimlik inşası” ve “çile tecrübesi” bağlamında incelemiştir. Araştırmanın temelinde varılmak istenen hakikat; Hristiyanlığın, mabet merkezli (Süleyman Mabedi) Yahudi mirasından koparak kendi özgün kimliğini inşa etmesi, ancak fiziksel ve teolojik anlamda radikal bir “yer değiştirme” ile mümkün olabildiğidir. Zira elde edilen bulgular, baskı sonucu gerçekleşen bu mekânsal kopuşun, “sabit kutsallık” anlayışını yıkarak inancın coğrafi sınırlardan bağımsız “gezgin bir cemaat” yapısına bürünmesini sağladığını göstermektedir. Bu bağlamda göç, bir yandan zulümden kaçış, diğer yandan ise ilahi mesajın farklı coğrafyalara taşınmasını sağlayan bir tebliğ aracı olmuştur. Sonuç olarak göç fenomeni; Hristiyan teolojisinde bir mağduriyetten öte, inancın evrenselleşmesini ve kurumsallaşmasını sağlayan stratejik, kurucu ve teolojik bir vasıta olarak işlev görmüştür.

Anahtar Kelimeler

Dinler tarihi, Hristiyanlık, Zorunlu göç, Mekânsal dönüşüm, Kimlik inşası

Kaynakça

  1. Akdoğan, A. (2004). Sosyal değişme ve din. Rağbet.
  2. Atasagun, G. (2002). İlahi dinlerde (Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam’da) dini semboller. Özel.
  3. Aydın, M. (1998). Hıristiyanlık. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (Cilt 17, ss. 340-345). Türkiye Diyanet Vakfı.
  4. Aydın, M. (2015). Sistematik Din sosyolojisi. Açılım.
  5. Baggio, F. (2005). Theology of migration. Scalabrini Migration Center.
  6. Bayraktar, R. (2013). Zorunlu göçten ulus ötesi yurttaşlığa. Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12(24), 109-126. https://doi.org/10.14395/jdiv117
  7. Boyce, M. (2001). Zoroastrians: Their religious beliefs and practices. Routledge.
  8. Bruce, F. F. (1953). The spreading flame: The rise and progress of Christianity from its first beginnings to the conversion of the English. Paternoster.
  9. Castles, S., & Miller, M. J. (2009). The age of migration: International population movements in the modern world. Palgrave Macmillan.
  10. Cevizci, A. (1999). Paradigma felsefe sözlüğü. Paradigma.

Kaynak Göster

APA
Akcan, N. (2026). KİTAB-I MUKADDES BAĞLAMINDA ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIKTA GÖÇ VE MEKÂNSAL-TEOLOJİK DÖNÜŞÜM. EKEV Akademi Dergisi, Advanced Online Publication, 302-319. https://doi.org/10.17753/sosekev.1789317
AMA
1.Akcan N. KİTAB-I MUKADDES BAĞLAMINDA ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIKTA GÖÇ VE MEKÂNSAL-TEOLOJİK DÖNÜŞÜM. EKEV Akademi Dergisi. 2026;(Advanced Online Publication):302-319. doi:10.17753/sosekev.1789317
Chicago
Akcan, Nurettin. 2026. “KİTAB-I MUKADDES BAĞLAMINDA ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIKTA GÖÇ VE MEKÂNSAL-TEOLOJİK DÖNÜŞÜM”. EKEV Akademi Dergisi, sy Advanced Online Publication: 302-19. https://doi.org/10.17753/sosekev.1789317.
EndNote
Akcan N (01 Temmuz 2026) KİTAB-I MUKADDES BAĞLAMINDA ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIKTA GÖÇ VE MEKÂNSAL-TEOLOJİK DÖNÜŞÜM. EKEV Akademi Dergisi Advanced Online Publication 302–319.
IEEE
[1]N. Akcan, “KİTAB-I MUKADDES BAĞLAMINDA ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIKTA GÖÇ VE MEKÂNSAL-TEOLOJİK DÖNÜŞÜM”, EKEV Akademi Dergisi, sy Advanced Online Publication, ss. 302–319, Tem. 2026, doi: 10.17753/sosekev.1789317.
ISNAD
Akcan, Nurettin. “KİTAB-I MUKADDES BAĞLAMINDA ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIKTA GÖÇ VE MEKÂNSAL-TEOLOJİK DÖNÜŞÜM”. EKEV Akademi Dergisi. Advanced Online Publication (01 Temmuz 2026): 302-319. https://doi.org/10.17753/sosekev.1789317.
JAMA
1.Akcan N. KİTAB-I MUKADDES BAĞLAMINDA ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIKTA GÖÇ VE MEKÂNSAL-TEOLOJİK DÖNÜŞÜM. EKEV Akademi Dergisi. 2026;:302–319.
MLA
Akcan, Nurettin. “KİTAB-I MUKADDES BAĞLAMINDA ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIKTA GÖÇ VE MEKÂNSAL-TEOLOJİK DÖNÜŞÜM”. EKEV Akademi Dergisi, sy Advanced Online Publication, Temmuz 2026, ss. 302-19, doi:10.17753/sosekev.1789317.
Vancouver
1.Nurettin Akcan. KİTAB-I MUKADDES BAĞLAMINDA ERKEN DÖNEM HIRİSTİYANLIKTA GÖÇ VE MEKÂNSAL-TEOLOJİK DÖNÜŞÜM. EKEV Akademi Dergisi. 01 Temmuz 2026;(Advanced Online Publication):302-19. doi:10.17753/sosekev.1789317