Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DE MÜZİK TEKNOLOJİLERİ ALANINDA YAPILMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLER

Yıl 2019, Sayı: 79, 1 - 16, 14.10.2019

Öz

Bu araştırma, Türkiye’de müzik teknolojileri alanındaki lisansüstü tezlerin belirlenerek sınıflandırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma taşıdığı amaç, izlenen yöntem ve toplanan verilerin niteliği açısından durum saptamaya yönelik olarak yapılandırılmış betimsel bir çalışmadır. Bu araştırmanın kapsamını müzik teknolojileri alanında 1996-2018 yılları arasında yapılan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tez tarama sayfasından tespit edilip ulaşılabilen 109 lisansüstü tez oluşturmaktadır. Araştırma, araştırmacının ulaşabildiği lisansüstü tezlerle, ulaşılan tezlerin anahtar kelimelerinde, başlıkta ve özette yer alan müzik teknolojilerine ilişkin kavramlar ile sınırlıdır. Müzik teknolojileri; ses üretimi, sentezlenmesi, sesin kaydedilmesi ve dinleyiciye ulaşmasındaki süreçlerin tüm aşamalarını içeren disiplinlerarası ve çok boyutlu bir kavramdır. Araştırmada bu durum göz önünde bulundurularak çok yönlü tarama yapılmıştır. Bu amaçla lisansüstü tezlere ilişkin verilere ulaşmak için YÖK tez tarama merkezinin internet sayfası aracılığıyla “bilgisayar, teknoloji, ses kayıt, dijital, kayıt teknolojileri, ses teknolojileri, müzik teknolojileri, mikrofon, audio, stüdyo, yazılım, internet, interaktif, donanım ve analog” ifadeleri “müzik” konu ve alanı ile ilişkilendirilerek kapsamlı bir tarama yapılmıştır. Elde edilen veriler; akademik derecelere, yıllara, üniversitelere, enstitülere, konulara, yazıldığı dile ve tez başlıklarına göre sınıflandırılmış, frekans/yüzde dağılımları yapılarak incelenmiştir. Bu araştırmadanelde edilen verilerden yola çıkılarak müzik teknolojisi alanında; yüksek lisans tezlerinin çoğunlukta olduğu, çalışmaların İstanbul merkezli olduğu ve son 5 yılda artan bir ivme kazandığı, en çok çalışmanın müzik eğitimi ve teknoloji alanında yapıldığı ve enstitü bazında sosyal bilimler enstitülerinin ağırlıklı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın, müzik teknolojileri alanında yapılacak araştırmalara rehberlik etmesi ve araştırmacılara konu seçiminde fikir vermesi bakımından önemli olduğu düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Arapgirlioğlu, H., (2003). Müzik teknolojisi ve yeni yüzyılda müzik eğitimi. Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi GSEB-MEABD, Malatya.
  • Chadabe, J., (1997). Electric sound, New Jersey: Pearson Education.
  • Demirbatır, R. O., (2001). Müzik alanı yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik tez bibliyografyası. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, XIV (1), 123-141.
  • Işıkhan, C., (2013). Müzikte teknolojik süreç ve süreçteki değişimiyle Türkiye’de müzik teknolojisi eğitimi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(1), 102-111.
  • Karkın, A. M., (2011). Müzik bilimleri alanında yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 1(2), 143-149.
  • Kaya, O.Ç., (2018). Türkiye’de müzik öğretim yöntemleri konusunda yapılmış lisansüstü çalışmaların incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.
  • Kılıç, I., (2010), Müzik eğitimi alanındaki lisansüstü tezlerin incelenmesi, 9.Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu, 15-17 Aralık, İstanbul.
  • Malm, K., (1992). The music industry. Ethnomusicology An Introduction Macmillan, s. 349-364
  • Mumma, G. ve Rye, H. ve Kernfeld, B. ve Sheridan, C., (2003). Recording, Oxford University Press, Grove Music Online. Web: http://www.oxfordmusiconline. com:80/subscriber/article/grove/music/J371600 (11.08.2019 tarihinde alınmış- tır.)
  • Orhan, Y. Ş., (2012). Türkiye’de viyolonsel alanında yapılmış yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik tezleri. Kastamonu Eğitim Dergisi, 2(2), 701-716.
  • Say, A., (2005). Müzik ansiklopedisi (1. Baskı), Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Yıldırım, C., (2018). Bilim felsefesi (4. Baskı), İstanbul: Remzi Kitabevi. www.yok.gov.tr Tez Tarama (24.01.2019 tarihinde alınmıştır).
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Delikara Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Sayı: 79

Kaynak Göster

APA Delikara, A. (2019). TÜRKİYE’DE MÜZİK TEKNOLOJİLERİ ALANINDA YAPILMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLER. EKEV Akademi Dergisi(79), 1-16.