Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YAŞ SEBZE FİYATLARINDA ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE MALİYET YANSIMALARI

Yıl 2019, Sayı: ICOAEF Özel Sayı, 171 - 188, 03.10.2024

Öz

Sağlıklı beslenmenin önemli bir bileşeni olan sebzeler gerek en önemli tarımsal üretim olmaları gerekse ülkemizde enflasyon sepetinde gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama grubunda %23.03’lük oranı ile en büyük ağırlığa sahiptir. Bu çalışmada yaş sebze ürün ömür devri zincirindeki maliyet oluşumu üreticiden son kullanıcıya kadar saha araştırması ile aşama aşama analiz edilmiş ve diğer ülkelerdeki uygulamalarının literatür çalışması ile değerlendirilmiştir. Sebze üreticileri, devlet kurumları, işletmeler ve diğer ilgili paydaşlar dâhil olmak üzere son kullanıcılar için, sebze ürün ömür devri verimliliğini değerlendirilerek, önemli etkili faktörleri anlamak ve böylece üreticilerin gelirlerini iyileştirmeye yönelik yararlı bir sistem için çalışılmıştır. Çiftçinin gıda zincirindeki rolünün güçlendirilmesi için sebze rejiminin temel aktörlerinden olan üretici örgüt ve derneklerin, gıda tedarik zincirindeki diğer alt üye aktörlere karşı konumunun güçlendirilmesine yönelik öneriler getirilmektedir. Yaş sebze fiyatlarındaki dönemsel aşırılıklar ve gıda enflasyonu sorununun ortaya konulması ve sürdürülebilir çözüm önerileri gözler önüne sunulmuştur. Bunun içinde karmaşık olan yaş sebze ürün tedarik zincirinin karmaşıklıktan çıkartılması ürün ömür devri maliyetinde büyük maliyet azaltması sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır

Kaynakça

  • Antalya.Bel, (2018). Günlük hal fiyat listesi süreci iş akış şeması, https://www.antalya.bel.tr/Content/UserFiles/Files/Birimler_IsSurecleri/Gunluk_Hal_Fiyat_Listesi_Sureci_Is_Akis_Semasi.pdf adresinden 01 Eylül 2018’de alınmıştır.
  • Elmacı, O. (2015). Maliyet muhasebe. (5.basım). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Fabbri, S., Olsen, S.I. ve Owsianiak, M. (2018). Improving environmental performance of post-harvest supply chains of fruits and vegetables in Europe: Potential contribution from ultrasonic humidification, Journal of Cleaner Production, 182, 16-26.
  • FAO, (2013). Food wastage footprint. Impacts on Natural Resources. Summary Report.
  • Ghosh, R. ve Eriksson, M. (2019. Food waste due to retail power in supply chains: Evidence from Sweden. Global Food Security, 20, 1-8.
  • Heide, M. ve Olsen, S.O. (2017). Influence of packaging attributes on consumer evaluation of fresh cod. Food Quality and Preference, 60, 9-18.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Maliye Çalışmaları (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Metin Çalık

Mehmet Göl

Yayımlanma Tarihi 3 Ekim 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Sayı: ICOAEF Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Çalık, M., & Göl, M. (2024). YAŞ SEBZE FİYATLARINDA ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE MALİYET YANSIMALARI. EKEV Akademi Dergisi(ICOAEF Özel Sayı), 171-188.