Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite Öğrencilerinde Eko-Anksiyete Düzeyi ve Beslenme Alışkanlıklarıyla İlişkisi: Erciyes Üniversitesi Örneği

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 2, 15 - 25, 30.09.2023

Öz

Amaç: Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi’nde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin eko-anksiyete düzeylerini saptamak ve beslenme alışkanlıklarıyla ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma verileri yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 24.0 istatistik program ile değerlendirilmiştir. İstatistik testlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Örneklem büyüklüğü EpiInfo programı ile hesaplanmıştır. Beklenen frekans %59, hata payı %5, güven düzeyi %95 ve desen etkisi 3 alınarak yapılan örneklem büyüklüğü 1107 olarak bulunmuştur. Bulgular: Öğrencilerin %59,9’u normal BKİ grubunda, %19,4’ü kilolu BKİ grubunda, %16,0’sı zayıf BKİ grubunda ve %4,7’si obez BKİ grubundadır. Kadınlarda eko-anksiyete ölçeği puanı ortancası 13; erkeklerde 11 bulunmuştur. Bireylerin kendi başlarına iklim değişikliğini etkileyebileceğine inanan öğrencilerin eko-anksiyete ölçeği puanı ortancaları 12; inanmayan öğrencilerin 9’dur. Eko-anksiyete ölçeği puanı ortalaması 12,39; beslenme alışkanlıkları ölçeği alt boyutlarından yemek yeme davranışları puanı ortalaması 27,64’tür. Sonuç: Öğrencilerin büyük bir kısmı iklim değişikliği kavramına ve bireylerin kendilerinin iklim değişikliğini etkileyebileceğine inanmasına karşın iklim değişikliğinin önlenmesi konusunda bir etkinlikte bulunmamaktadır. Eko-anksiyete ölçeği ile yemek yeme davranışları puanları arasında çok zayıf bir ilişki saptanmıştır.

Kaynakça

  • Akçakaya, A., Sümer, U., Demircan, M., Demir, Ö., Atay, H., Eskioğlu, O., & Çukurçayır, F. (2015). Yeni senaryolar ile türkiye iklim projeksiyonları ve iklim değişikliği. Ankara: Meteoroloji Genel Müdürlüğü.
  • Arias, P., Bellouin, N., Coppola, E., Jones, R., Krinner, G., Marotzke, J., . . . Rogelj, J. (2021). Climate Change 2021: the physical science basis. Contribution of Working Group I to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change; technical summary.
  • Arıkan, Z. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları: Dumlupınar Üniversitesi Örneği. Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.
  • Arslan, S. A., Daşkapan, A., & Çakır, B. (2016). Üniversite öğrencilerinin beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının belirlenmesi. TAF Preventive Medicine Bulletin, 15(3), 171-180.
  • Ballman, C. J. (2020). Emotions and actions: eco-anxiety and pro-environmental behaviours. Faculty of Arts, University of Regina.
  • Baudon, P., & Jachens, L. (2021). A scoping review of interventions for the treatment of eco-anxiety. International journal of environmental research and public health, 18(18), 9636.
  • Canetti, L., Bachar, E., & Berry, E. M. (2002). Food and emotion. Behavioural processes, 60(2), 157-164.
  • Clayton, S., & Karazsia, B. T. (2020). Development and validation of a measure of climate change anxiety. Journal of Environmental Psychology, 69, 101434.
  • Clayton, S., Manning, C., Krygsman, K., & Speiser, M. (2017). Mental health and our changing climate: Impacts, implications, and guidance. Washington, DC: American Psychological Association and ecoAmerica.
  • Doherty, T. J., & Clayton, S. (2011). The psychological impacts of global climate change. American Psychologist, 66, 265-276. doi: 10.1037/a0023141
  • Faydaoğlu, E., Energin, E., & Sürücüoğlu, M. S. (2013). Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilerin kahvaltı yapma alışkanlıklarının saptanması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(3), 299-311.
  • Helm, S., Kemper, J. A., & White, S. K. (2021). No future, no kids–no kids, no future? An exploration of motivations to remain childfree in times of climate change. Population and Environment, 43, 108-129.
  • Hickman, C., Marks, E., Pihkala, P., Clayton, S., Lewandowski, R. E., Mayall, E. E., . . . van Susteren, L. (2021). Climate anxiety in children and young people and their beliefs about government responses to climate change: a global survey. The Lancet Planetary Health, 5(12), e863-e873.
  • Hogg, T. L., Stanley, S. K., O'Brien, L. V., Wilson, M. S., & Watsford, C. R. (2021). The Hogg Eco-Anxiety Scale: Development and validation of a multidimensional scale. Global Environmental Change, 71, 102391.
  • Kundakçı, A. H. (2005). Üniversite öğrencilerinin yeme tutumları, benlik algısı, vücut algısı ve stres belirtileri açısından karşılaştırılması. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Ojala, M. (2007). Hope and worry: Exploring young people's values, emotions, and behavior regarding global environmental problems. Örebro universitetsbibliotek.
  • Ojala, M. (2008). Analyses of household recycling among young adults recycling and ambivalence: quantitative and qualitative. Environment and Behaviour, 40(6), 777-797.
  • Patrick, R., Snell, T., Gunasiri, H., Garad, R., Meadows, G., & Enticott, J. (2022). Prevalence and determinants of mental health related to climate change in Australia. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, 00048674221107872.
  • Pekcan, G. (2008). Beslenme durumunun saptanmasi. Diyet El Kitabi, 726, 67-141.
  • Qi, B., Presseller, E. K., Cooper, G. E., Kapadia, A., Dumain, A. S., Jayawickreme, S. M., . . . Bulik, C. M. (2022). Development and Validation of an Eating-Related Eco-Concern Questionnaire. Nutrients, 14(21), 4517.
  • Saygın, M., Öngel, K., Çalışkan, S., Yağlı, M., Has, M., Gonca, T., & Yücel, K. (2011). Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alişkanliklari. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 18(2), 43-47.
  • Schneider-Mayerson, M., & Leong, K. L. (2020). Eco-reproductive concerns in the age of climate change. Climatic Change, 163(2), 1007-1023.
  • Solomon, R. C., & Stone, L. D. (2002). On "positive" and "negative" emotions. Journal for the Theory of Social Behaviour, 32, 417-435. doi: 10.1111/1468-5914.00196
  • Sürücüoğlu, M. S. (1999). Beslenme ve sağlığımız. Standard, 38(448), 40-52.
  • Tuğay, E. (2019). Üniversite öğrencilerinin yaşam kalitesi beden algısı ve beslenme durumunun saptanması. Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Yunus, K. Ekolojik kriz ve anksiyete: Yeni bir kavram olarak eko-anksiyete. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(2), 891-908.
  • Zemzemoğlu, T. E. A., Sinem, E., Uludağ, E., & Sevda, U. (2019). Sağlik bilimleri fakültesi öğrencilerinin beslenme alişkanliklarinin belirlenmesi. Food and Health, 5(3), 185-196.

ECO-ANXIETY LEVEL AND ITS RELATIONSHIP WITH NUTRITIONAL HABITS IN UNIVERSITY STUDENTS: Erciyes University Example

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 2, 15 - 25, 30.09.2023

Öz

Objective: In this study, it was aimed to determine the eco-anxiety levels of university students studying at Erciyes University and to evaluate its relationship with their eating habits. Material and Method: Research data were collected by face-to-face survey method. The Eco-anxiety Scale was used to determine the level of eco-anxiety. The Nutritional Habits Scale was used to evaluate the eating habits. The data obtained from the study were evaluated with the SPSS 24.0 statistical program. In statistical tests, the level of significance was accepted as p<0,05. The sample size was calculated with the EpiInfo program. The sample size was found to be 1107. Results: The majority of the students are in the normal BMI group. The median of the eco-anxiety scale score was higher in women than in men. The median of eco-anxiety scale scores of students who believe that individuals can affect climate change on their own are higher than those who do not. The mean eco-anxiety scale score was 12,39; The mean score of the eating habits scale is 179,25. Conclusion: Although most of the students believe in the concept of climate change and that individuals themselves can affect climate change, they do not take any action on the prevention of climate change. A very weak correlation was found between the eco-anxiety scale and the eating habits scale. This study is a study conducted to draw attention to the climate crisis, one of the most important current issues of our time, and to show what the situation is especially among the young people who are thought to be concerned about this issue.

Kaynakça

  • Akçakaya, A., Sümer, U., Demircan, M., Demir, Ö., Atay, H., Eskioğlu, O., & Çukurçayır, F. (2015). Yeni senaryolar ile türkiye iklim projeksiyonları ve iklim değişikliği. Ankara: Meteoroloji Genel Müdürlüğü.
  • Arias, P., Bellouin, N., Coppola, E., Jones, R., Krinner, G., Marotzke, J., . . . Rogelj, J. (2021). Climate Change 2021: the physical science basis. Contribution of Working Group I to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change; technical summary.
  • Arıkan, Z. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları: Dumlupınar Üniversitesi Örneği. Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.
  • Arslan, S. A., Daşkapan, A., & Çakır, B. (2016). Üniversite öğrencilerinin beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının belirlenmesi. TAF Preventive Medicine Bulletin, 15(3), 171-180.
  • Ballman, C. J. (2020). Emotions and actions: eco-anxiety and pro-environmental behaviours. Faculty of Arts, University of Regina.
  • Baudon, P., & Jachens, L. (2021). A scoping review of interventions for the treatment of eco-anxiety. International journal of environmental research and public health, 18(18), 9636.
  • Canetti, L., Bachar, E., & Berry, E. M. (2002). Food and emotion. Behavioural processes, 60(2), 157-164.
  • Clayton, S., & Karazsia, B. T. (2020). Development and validation of a measure of climate change anxiety. Journal of Environmental Psychology, 69, 101434.
  • Clayton, S., Manning, C., Krygsman, K., & Speiser, M. (2017). Mental health and our changing climate: Impacts, implications, and guidance. Washington, DC: American Psychological Association and ecoAmerica.
  • Doherty, T. J., & Clayton, S. (2011). The psychological impacts of global climate change. American Psychologist, 66, 265-276. doi: 10.1037/a0023141
  • Faydaoğlu, E., Energin, E., & Sürücüoğlu, M. S. (2013). Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilerin kahvaltı yapma alışkanlıklarının saptanması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(3), 299-311.
  • Helm, S., Kemper, J. A., & White, S. K. (2021). No future, no kids–no kids, no future? An exploration of motivations to remain childfree in times of climate change. Population and Environment, 43, 108-129.
  • Hickman, C., Marks, E., Pihkala, P., Clayton, S., Lewandowski, R. E., Mayall, E. E., . . . van Susteren, L. (2021). Climate anxiety in children and young people and their beliefs about government responses to climate change: a global survey. The Lancet Planetary Health, 5(12), e863-e873.
  • Hogg, T. L., Stanley, S. K., O'Brien, L. V., Wilson, M. S., & Watsford, C. R. (2021). The Hogg Eco-Anxiety Scale: Development and validation of a multidimensional scale. Global Environmental Change, 71, 102391.
  • Kundakçı, A. H. (2005). Üniversite öğrencilerinin yeme tutumları, benlik algısı, vücut algısı ve stres belirtileri açısından karşılaştırılması. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Ojala, M. (2007). Hope and worry: Exploring young people's values, emotions, and behavior regarding global environmental problems. Örebro universitetsbibliotek.
  • Ojala, M. (2008). Analyses of household recycling among young adults recycling and ambivalence: quantitative and qualitative. Environment and Behaviour, 40(6), 777-797.
  • Patrick, R., Snell, T., Gunasiri, H., Garad, R., Meadows, G., & Enticott, J. (2022). Prevalence and determinants of mental health related to climate change in Australia. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, 00048674221107872.
  • Pekcan, G. (2008). Beslenme durumunun saptanmasi. Diyet El Kitabi, 726, 67-141.
  • Qi, B., Presseller, E. K., Cooper, G. E., Kapadia, A., Dumain, A. S., Jayawickreme, S. M., . . . Bulik, C. M. (2022). Development and Validation of an Eating-Related Eco-Concern Questionnaire. Nutrients, 14(21), 4517.
  • Saygın, M., Öngel, K., Çalışkan, S., Yağlı, M., Has, M., Gonca, T., & Yücel, K. (2011). Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alişkanliklari. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 18(2), 43-47.
  • Schneider-Mayerson, M., & Leong, K. L. (2020). Eco-reproductive concerns in the age of climate change. Climatic Change, 163(2), 1007-1023.
  • Solomon, R. C., & Stone, L. D. (2002). On "positive" and "negative" emotions. Journal for the Theory of Social Behaviour, 32, 417-435. doi: 10.1111/1468-5914.00196
  • Sürücüoğlu, M. S. (1999). Beslenme ve sağlığımız. Standard, 38(448), 40-52.
  • Tuğay, E. (2019). Üniversite öğrencilerinin yaşam kalitesi beden algısı ve beslenme durumunun saptanması. Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Yunus, K. Ekolojik kriz ve anksiyete: Yeni bir kavram olarak eko-anksiyete. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(2), 891-908.
  • Zemzemoğlu, T. E. A., Sinem, E., Uludağ, E., & Sevda, U. (2019). Sağlik bilimleri fakültesi öğrencilerinin beslenme alişkanliklarinin belirlenmesi. Food and Health, 5(3), 185-196.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Psikoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fatma Nur Oral 0009-0007-3181-4110

Hasan Durmuş 0000-0001-5719-1475

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2023
Gönderilme Tarihi 13 Mayıs 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Oral, F. N., & Durmuş, H. (2023). Üniversite Öğrencilerinde Eko-Anksiyete Düzeyi ve Beslenme Alışkanlıklarıyla İlişkisi: Erciyes Üniversitesi Örneği. Sosyal Sağlık Dergisi, 3(2), 15-25.