Türkiye’de Genç Bireyler ve Ebeveynleri Arasında Yaşanan Sorunların “Aile Yapısı Araştırması” Sonuçlarına Göre Değerlendirilmesi
Öz
Araştırmanın Amacı: Bu araştırmanın amacı Türkiye’de 18-25 yaş grubundaki genç bireyler ve bu gençlerin ebeveynleri
arasında sorun yaşanan konuların belirlenmesi ve gençlerin ebeveynleri ile sorun yaşama durumlarını etkileyen değişkenlerin
incelenmesidir.
Yöntem: Bu çalışmada,“2006 Aile Yapısı Araştırması (2006 AYA)” mikro verisi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 18-
25 yaş grubundaki, anne/babası ile yaşayan 2.332 genç birey ve 18-25 yaş grubunda aynı evde yaşayan çocuğu olan 4.274
ebeveyn oluşturmaktadır. Çalışmada aile içi iletişimde sorun yaşanan konular hem gençlerin hem de ebeveynlerin bakışı ile
incelenmiştir. Genç bireyin cinsiyet, öğrenim durumu ve kişisel gelir gibi özeliklerinin gencin ebeveynleri ile sorun yaşadıkları
konulara olan etkisi lojistik regresyon modeli ile araştırılmıştır.
Bulgular: Geç bireyler ve ebeveynleri ve arasında en yaygın olarak “harcama ve tüketim alışkanlıkları”, “arkadaş seçimi”, “kılıkkıyafet
tarzı” gibi konularda sorun yaşanmaktadır. Hanehalkı refahı ve eğitim düzeyi yüksek olan; babaları ile olan ilişkilerini
olumsuz olarak değerlendiren gençlerin ebeveynleri ile sorun yaşama eğilimi daha yüksektir. Gencin kendisine ait bir gelirinin
olması ise ebeveynleri ile sorun yaşama eğilimini azaltmaktadır.
Sonuç: Gençliğin son aşamasında olan bireyler, kişisel gelişim açısından bağımsız karar verme ve seçimler yapma düzeyindedir.
Bu durumun ebeveynlerin dikkatinden kaçması sorun yaşanmasına yol açabilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Apter, T. (2009), "Domestic Intelligence: Teens and Parents in Conflict", Psychology Today, http://www.psychologytoday.com/blog/domestic-intelligence/200901/teens-and- parents-in-conflict, Erişim Tarihi: 19 Ocak 2011.
- Buck, N. (2011), Peaceful Parenting: Parents & Children in Conflict, Psychology Today, http:// www.psychologytoday.com/blog/peaceful-parenting/201101/parents-children-in- conflict, Erişim Tarihi: 7 Ocak 2011.
- Bronfenbrenner, U. (1961), “The Changing American Child-A Speculative Analysis”, Journal of Social Issues, 17(1), pp. 6-18.
- Deacon, R.E., ve Firebaugh, F.M. (1988), Family Resource Management: Principles and Applica- tions, Allyn and Bacon, Inc., Boston.
- Devlet Planlama Teşkilatı [DPT] (2001), Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Aile ve Çocuk Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
- Dünya Sağlık Örgütü [DSÖ] (2004), Chapter 4: "Determinants (Risk and Protective Factors)" http://www.who.int/hiv/pub/me/en/me_prev_ch4.pdf, Erişim Tarihi: 9 Mart 2012.
- Eldeleklioğlu, J. (2006), “Üniversite Öğrencilerinin Algıladıkları Sosyal Destek ile Depresyon ve Kaygı Düzeyleri Arasındaki İlişki”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 6 (3), s. 727-752.
- Elmacı, F. (2006), “The Role of Social Support on Depression and Adjustment Levels of Ado- lescents Having Broken and Unbroken Families”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 6 (2), pp. 421-431.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi
31 Aralık 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 29