EN
TR
Menopoza İlişkin Yaklaşımların ve Kültürlerarası Çalışmaların Gözden Geçirilmesi
Öz
Bu yazıda, menopoza ilişkin temel yaklaşımlar, hem Türkiye'de hem de farklı kültürlerde yapılan çalışmalar kısaca gözden geçirilmiştir. Menopoz, biyolojik ve tıbbi anlamda son adet kanaması olarak tanımlanmakta, klimakterik terimi ise menopoz öncesi, menopoz ve menopoz sonrası dönemi içeren tüm sürece karşılık olarak kullanılmaktadır, Menopoza ilişkin yapılan ilk çalışmalar genellikle yoğun şikayetleri nedeniyle hastanelerin jinekoloji ve psikiyatri kliniklerine başvuran kadınlar üzerinde yapılmış ve bu çalışmalardan elde edilen bulgular menopoz dönemindeki tüm kadınlara genellenmiştir. Ancak daha sonraları hastane kliniklerine parelel olarak alanda yapılan çalışmalar sonucu menopoz yaşantısının evrenselliği reddedilmiş, bunun yerine menopoz yaşantısının anlaşılmasında sosyokültürel bağlamın önemi üzerinde durulmuştur. Farklı kültürlerde yapılan çalışmalar hem kültürün kendi içinde hem de farklı kültürlerde menopozun yaşanması açısından büyük farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Doğu ve Batı kültürlerindeki kadınları karşılaştıran çalışmalar, Doğudaki kadınların menopozu doğal bir süreç olarak gördüklerini ve Batıdaki yaşıtlarına göre yaşamın bu dönemini daha olumlu değerlendirdiklerini göstermiştir. Bu çalışmalardan yola çıkarak menopoza ilişkin belirtilerin fiziksel değişmeler, kültürel etkiler ve bireysel algıların bir kombinasyonu olduğu sonucuna varılmıştır. Türkiye'de yapılan görgül çalışmalar da bu bağlamda tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2002
Gönderilme Tarihi
24 Mart 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2002 Cilt: 5 Sayı: 5
APA
Bayraktar, P. D. R., & Uçanok, D. Z. (2002). Menopoza İlişkin Yaklaşımların ve Kültürlerarası Çalışmaların Gözden Geçirilmesi. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 5(5). https://doi.org/10.21560/spcd.81162
AMA
1.Bayraktar PDR, Uçanok DZ. Menopoza İlişkin Yaklaşımların ve Kültürlerarası Çalışmaların Gözden Geçirilmesi. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 2002;5(5). doi:10.21560/spcd.81162
Chicago
Bayraktar, Prof. Dr. Rüveyde, ve Dr. Zehra Uçanok. 2002. “Menopoza İlişkin Yaklaşımların ve Kültürlerarası Çalışmaların Gözden Geçirilmesi”. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi 5 (5). https://doi.org/10.21560/spcd.81162.
EndNote
Bayraktar PDR, Uçanok DZ (01 Haziran 2002) Menopoza İlişkin Yaklaşımların ve Kültürlerarası Çalışmaların Gözden Geçirilmesi. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi 5 5
IEEE
[1]P. D. R. Bayraktar ve D. Z. Uçanok, “Menopoza İlişkin Yaklaşımların ve Kültürlerarası Çalışmaların Gözden Geçirilmesi”, Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, c. 5, sy 5, Haz. 2002, doi: 10.21560/spcd.81162.
ISNAD
Bayraktar, Prof. Dr. Rüveyde - Uçanok, Dr. Zehra. “Menopoza İlişkin Yaklaşımların ve Kültürlerarası Çalışmaların Gözden Geçirilmesi”. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi 5/5 (01 Haziran 2002). https://doi.org/10.21560/spcd.81162.
JAMA
1.Bayraktar PDR, Uçanok DZ. Menopoza İlişkin Yaklaşımların ve Kültürlerarası Çalışmaların Gözden Geçirilmesi. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 2002;5. doi:10.21560/spcd.81162.
MLA
Bayraktar, Prof. Dr. Rüveyde, ve Dr. Zehra Uçanok. “Menopoza İlişkin Yaklaşımların ve Kültürlerarası Çalışmaların Gözden Geçirilmesi”. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, c. 5, sy 5, Haziran 2002, doi:10.21560/spcd.81162.
Vancouver
1.Prof. Dr. Rüveyde Bayraktar, Dr. Zehra Uçanok. Menopoza İlişkin Yaklaşımların ve Kültürlerarası Çalışmaların Gözden Geçirilmesi. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 01 Haziran 2002;5(5). doi:10.21560/spcd.81162