TR
EN
SÜNNET PERSPEKTİFİNDEN AİLEYE BAKMAK: SABİTELER VE DEĞİŞKENLER
Öz
Değişimin, insanları gelişimle beraber bir dönüşüme de zorladığı zamanlardan geçen aile kurumu, “Neler sabit kalmalı?” sorusunun muhataplarından birisidir. Değişime karşı direnmeli mi, yoksa değişime rağmen ayakta kalması gereken sabiteleri belirleyerek, onları korumalı ve geleceğe taşımalı mı? Verili yapı içinde zamanla değişebilecek niteliklerin muhafazakâr bir içgüdüyle değişemez addedilmesi temel sorunlardan biri ise mihenk taşı mesabesindeki sabitelerin gerekli önem atfedilmediğinden yitip gitmesi de benzer oranda problemdir. Bu makale, sünnet perspektifinden bakarak aile hakkında söz konusu edilebilecek sabiteleri ve değişkenleri irdelemekte “Sünnetin zaman ve zemine bağlı olarak aileye tanıdığı değişim alanı nedir?” ve “Hz. Peygamber(s.a.v), aile sistemi içerisinde ne gibi sabiteler öngörmektedir?” sorularına cevap aramakta; bu bağlamda adalet, merhamet, sevgi ve sadakat gibi dört sabitenin üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Açıkel, Y. (2006). Hz. Peygamber’in evrensel mesajlarından ‘adalet’ prensibi. VI. Kutlu
- Doğum Sempozyumu Tebliğler Kitabı (ss. 69-79). Isparta: SDÜ İlahiyat Fakültesi
- Yayınları.
- Ahmed b. Hanbel. (trs.). el-Müsned, I-IV. İstanbul: Dâru’l-Kütübi’l-İslâmî.
- Batar, Y. (2012). Empatik düşündürme yoluyla merhamet eğitimi -Kur’an ve Hz.
- Peygamber’in uygulamaları ışığında-. Diyanet İlmi Dergi, 48(1), ss. 43-66.
- el-Buhârî, Muhammed b. İsmail. (1995). Sahîhu’l-Buhârî (el-Câmiu’l-Müsnedü’s-Sahîhu’lMuhtasar
- min Umûri Rasûlillâh sallallâhü aleyhi vesellem ve Sünenih ve Eyyâmih).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
17 Ağustos 2016
Gönderilme Tarihi
15 Haziran 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Sayı: 36
APA
Martı, H., & Han, A. (2016). SÜNNET PERSPEKTİFİNDEN AİLEYE BAKMAK: SABİTELER VE DEĞİŞKENLER. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 36. https://doi.org/10.21560/spcd.08810
AMA
1.Martı H, Han A. SÜNNET PERSPEKTİFİNDEN AİLEYE BAKMAK: SABİTELER VE DEĞİŞKENLER. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 2016;(36). doi:10.21560/spcd.08810
Chicago
Martı, Huriye, ve Abdurrahman Han. 2016. “SÜNNET PERSPEKTİFİNDEN AİLEYE BAKMAK: SABİTELER VE DEĞİŞKENLER”. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, sy 36. https://doi.org/10.21560/spcd.08810.
EndNote
Martı H, Han A (01 Ağustos 2016) SÜNNET PERSPEKTİFİNDEN AİLEYE BAKMAK: SABİTELER VE DEĞİŞKENLER. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi 36
IEEE
[1]H. Martı ve A. Han, “SÜNNET PERSPEKTİFİNDEN AİLEYE BAKMAK: SABİTELER VE DEĞİŞKENLER”, Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, sy 36, Ağu. 2016, doi: 10.21560/spcd.08810.
ISNAD
Martı, Huriye - Han, Abdurrahman. “SÜNNET PERSPEKTİFİNDEN AİLEYE BAKMAK: SABİTELER VE DEĞİŞKENLER”. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 36 (01 Ağustos 2016). https://doi.org/10.21560/spcd.08810.
JAMA
1.Martı H, Han A. SÜNNET PERSPEKTİFİNDEN AİLEYE BAKMAK: SABİTELER VE DEĞİŞKENLER. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 2016. doi:10.21560/spcd.08810.
MLA
Martı, Huriye, ve Abdurrahman Han. “SÜNNET PERSPEKTİFİNDEN AİLEYE BAKMAK: SABİTELER VE DEĞİŞKENLER”. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, sy 36, Ağustos 2016, doi:10.21560/spcd.08810.
Vancouver
1.Huriye Martı, Abdurrahman Han. SÜNNET PERSPEKTİFİNDEN AİLEYE BAKMAK: SABİTELER VE DEĞİŞKENLER. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 01 Ağustos 2016;(36). doi:10.21560/spcd.08810