TR
EN
ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMLERİ KAPSAMINDA LİSANSÜSTÜ TEZLERDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
Öz
Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK), küreselleşme süreci ve Bilgi İletişim Teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte önemi ve duyarlılıkları giderek artmıştır. Günümüzde STK’lar; yoksullukla mücadeleden işsizliğin önlenmesine, uluslararası ilişkilerin geliştirilmesinden çevre sorunları ile mücadeleye, insan haklarının korunmasından barışın sağlanmasına kadar birçok sosyal sorunun çözülmesi sürecinde devlet ve özel sektörün yanında katkı veren kuruluşlardır. Dernekler, vakıflar, sendikalar, konfederasyonlar, işveren kuruluşları, profesyonel federasyonlar, meslek kuruluşları, odalar, yerel birlikler, kooperatifler artık dünyada STK olarak kabul edilmekte ve sosyal adaletin ve barışın sağlanmasından demokratikleşmeye, lobicilik faaliyetlerinden istihdamın artırılmasına kadar ekonomik, sosyal ve siyasal alanda birçok alanda önemli işlevler üstlenmektedirler. STK’ların sahip olduğu bu işlevler ülkelerin ekonomik, sosyal ve toplumsal yapılarına göre farklılık gösterebilmektedir.
Günümüzde STK’lar sosyal politika alanında üstlendiği işlevleriyle devletin ulaşamadığı veya yetersiz kaldığı alanlarda birçok sosyal sorunun azaltılmasında yardımcı olmaktadırlar.
Bu çalışmada STK’lar ile ilgili olarak Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri kapsamında yazılan lisansüstü tezler incelenerek değerlendirme yapılmaktır. Bu bağlamda “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri” anabilim dalında yazılan ve Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) tez arşivinden elde edilen lisansüstü tezler doküman incelemesi tekniğiyle incelemiştir. İnceleme sonucunda elde edilen bulgular, yüzde ve frekans tablolarıyla gösterilerek yorumlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Adana Güç Birliği Vakfı (AGV). (2000). Sosyo-Ekonomik Rapor, Çukurova Üniversitesi Yayınları, Adana.
- Aykut, A. (2013). Yoksullukla Mücadelede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının Etkileri: Kırklareli İli Örneği, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
- Aytuğ, N. (2015). Sivil Toplum Kuruluşu İşbirliği Ağlarının Etkililik Açısından İncelenmesi: Türkiye'deki İş Dünyası Federasyonları Üzerine Bir Araştırma, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
- Başkaya, F. (2010). Sivil Toplum ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Söylemi, http://www.stgm.org.tr/tr/icerik/detay/sivil-toplum-ve-sivil-toplum-kuruluslari-stk-soylemi (11.10. 2019).
- Çamur, D. (2008). Toplumsal Mücadeleler İçerisindeki Rolleri Bakımından Sendikalar ve Sivil Toplum Örgütleri, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi ), Marmara Üniversitesi, İstanbul.
- Çelik, M., Koç, İ., Ayaş, N. (2008). Sivil Toplum Kuruluşları-Devlet İlişkisinin Ekonomik Kalkınma ve Toplumsal Barış Açısından Değerlendirilmesi, (ss.339-346), V. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi Bildiriler Kitabı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İİBF Yayınları, Çanakkale.
- Çetin, E. (2018). Yoksullukla Mücadelede Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü: İHH Örneği, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi, İstanbul.
- Çiçek, H. (1996). Türkiye'de Vakıf Müessesesinin Sosyo-Ekonomik Fonksiyonları (İzmir İli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Üzerine Bir Araştırma), Dokuz Eylül Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi: İzmir.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi
3 Mart 2020
Kabul Tarihi
14 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 21 Sayı: 52
APA
Kocabaş, F., & Özgüler, V. (2021). ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMLERİ KAPSAMINDA LİSANSÜSTÜ TEZLERDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 21(52), 715-740. https://doi.org/10.21560/spcd.vi.697920
AMA
1.Kocabaş F, Özgüler V. ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMLERİ KAPSAMINDA LİSANSÜSTÜ TEZLERDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 2021;21(52):715-740. doi:10.21560/spcd.vi.697920
Chicago
Kocabaş, Fatma, ve Verda Özgüler. 2021. “ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMLERİ KAPSAMINDA LİSANSÜSTÜ TEZLERDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI”. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi 21 (52): 715-40. https://doi.org/10.21560/spcd.vi.697920.
EndNote
Kocabaş F, Özgüler V (01 Eylül 2021) ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMLERİ KAPSAMINDA LİSANSÜSTÜ TEZLERDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi 21 52 715–740.
IEEE
[1]F. Kocabaş ve V. Özgüler, “ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMLERİ KAPSAMINDA LİSANSÜSTÜ TEZLERDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI”, Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, c. 21, sy 52, ss. 715–740, Eyl. 2021, doi: 10.21560/spcd.vi.697920.
ISNAD
Kocabaş, Fatma - Özgüler, Verda. “ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMLERİ KAPSAMINDA LİSANSÜSTÜ TEZLERDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI”. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi 21/52 (01 Eylül 2021): 715-740. https://doi.org/10.21560/spcd.vi.697920.
JAMA
1.Kocabaş F, Özgüler V. ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMLERİ KAPSAMINDA LİSANSÜSTÜ TEZLERDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 2021;21:715–740.
MLA
Kocabaş, Fatma, ve Verda Özgüler. “ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMLERİ KAPSAMINDA LİSANSÜSTÜ TEZLERDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI”. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, c. 21, sy 52, Eylül 2021, ss. 715-40, doi:10.21560/spcd.vi.697920.
Vancouver
1.Fatma Kocabaş, Verda Özgüler. ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMLERİ KAPSAMINDA LİSANSÜSTÜ TEZLERDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 01 Eylül 2021;21(52):715-40. doi:10.21560/spcd.vi.697920
Cited By
A METHODOLOGICAL LOOK AT THE RECENT HISTORY OF THE SOCIAL POLICY DISCIPLINE
Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.11611/yead.1380281