This study aimed to determine the smoking and
alcohol abuse of students of regular cafe attentance
and their sleeping and eating behavior in central
town of İsparta province . The time of cafe attentance
affecting these parameters (the smoking and alcohol
abuse and sleeping and eating behavior) were determined.
İn this cross-sectional study done in October 2001',
the questionnaires applied to 144 students. Ali of the
students were asked to participate of the questionnaire
in cafes between 15:00 and 19:00pm for three
days in İsparta province.
Average student age was 21.35 2.13 and 59.0%
was male. 63.2% of students were smoking and
53.5% of them used alcohol. The study group have
the habit of missing meal. 16.7% of them miss breakfeast
and 2.8% of them miss lunch. They prefer eating
fast food between the meals. The time spent was
2.2 1.4 hour (min: min:1, max: 8 hours) in one day
at cafe.
The students which have high socioeconomic status
were seen to spend more time in cafe than others.
Smoking and alcohol abuse of the students spend
more time in cafe were more than the others. The
prolonged period of staying at cafe have greatly
affected the sleeping and eating behaivors of students.
Ali of the study group agreed about cafes have
been negative effect on their health. For this reason it
should be put in order more activities that the students
prefer instead of cafes in their free times in university.
Bu çalışmada İsparta il Merkezinde kafelere giden öğrencilerin beslenme, uyku düzeni ile sigara ve alkollü içki alışkanlıklarının belirlenmesi ve kafelerde geçirilen sürenin beslenme, uyku düzeni, sigara ve alkol alışkanlığı ile okul başarısı üzerine etkisinin incelenmesi amaçlandı. Ekim 2001'de gerçekleştirilen kesitsel tipteki bu araştırmada üç gün süresince saat 15:00-19:00 arasında İsparta il merkezindeki kafelerde bulunan 144 öğrenciye anket uygulanmıştır. Araştırma grubunun yaş ortalaması 21.35 2.13'tü ve %59'u erkekti. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin %63.2'si sigara, %53.5'i alkol kullanmakta idi. Çalışma grubunda öğün atlama alışkanlığı mevcuttu, öğrencilerin %16.7'si sabah kahvaltısı, %2.8'i öğlen yemeği yememekteydi ve %89.6'sı ara öğün almakta idi. Ara öğünde en çok tercih edilen yemek türü (%75.7) fast food ürünlerdi, öğrenciler günde ortalama 2.2 1.4 saat (min:1, max: 8 saat) kafede vakit geçirmekte idi. öğrencilerden sosyoekonomik durumu iyi olanlar, diğerlerine göre daha uzun süre kafe de kalmakta idi. Kafede daha fazla zaman geçirenlerin sigara ve alkol kullanma sıklığı diğerlerinden fazla idi. Kafede bulunma süresi öğrencilerin uyku ve beslenme düzenini etkilemekteydi. Çalışma grubunun tamamı kafelerin sağlıklarını olumsuz etkilediği konusunda hemfikirdi. Bu nedenle üniversite içinde öğrencilerin boş vakitlerinde kafelere gitmek yerine katılmayı tercih edecekleri daha çok aktivite düzenlenebilir düşüncesindeyiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Sayı: 7 |