This study was conducted to determine the
believes of the women about altering nutrition during
pregnancy and whether these nutritional changes are
effective on gender, physical and mental development
of the baby. 501 pregnants applied to the Policlinic of
Maternal Diseases and Delivery of Erciyes University
Gevher Nesibe Hospital was recruited to this
descriptive study. The data were collected by a face to
face questionnaire. Mean age of the participants was
26.7±5.8 years. 16.8% of the women believed that
nutrition during pregnancy affects the gender of the
baby. Among participants 68.9% preferred sweaty
foods for son and 75.4% preferred sourish foods for
daughter. The ratio of craving during pregnancy was
62.5%. The most craved foods were sourish foods like
plum (42.2%) and sweeties (17.9%). Believing that it
is possible to know the gender of the baby by
traditional methods increased by age. By education
status increased, believing in the evil eye (52.0%) and
ratio of craving (56.8%) have decreased and believing
that nutrition in pregnancy affects the physical and
mental characteristics of the baby has increased
(41.2%). While believing that nutritional habits affect
the gender, physical and mental characteristics of the
baby and ratio of craving are low in the women who
had been married for 10 years, the thought about
knowing the gender of the baby by the methods
excluding modern technologic ones was higher. The
belief that the gender and physical characteristics of
the baby were affected by some foods is current.
Believes of pregnant food craving in pregnancy food choices baby gender
Gebelikteki besin tercihinin bebeğin cinsiyeti ile
fiziksel ve zihinsel gelişim üzerine etkisiyle ilgili düşüncelerini
belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılan
bu çalışmaya, Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe
Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’ne
başvuran 501 kadın alınmıştır. Veriler anket formu ile
yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır.
Çalışmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 26.7±5.8
yıldır. Kadınların %16.8’i gebelikte beslenmenin bebeğin
cinsiyetini etkilediğine inanmaktadır. Bu kadınlardan
%68.9’u erkek çocuk için tatlı besinleri tercih
ederken, %75.4’ü kız çocuk için ekşi besinleri tercih
etmektedir. Gebelik döneminde herhangi bir besine
aşeren kadınların oranı %62.5’dir. En fazla aşerilen
yiyecekler erik gibi ekşi besinler (%42.2) ve tatlılardır
(%17.9). Geleneksel yollarla bebeğin cinsiyetinin bilinebileceği
inanışı yaşla birlikte artmaktadır. Eğitim
düzeyi arttıkça nazara inanma (%52.0) ve aşerme
oranı (%56.8) düşmüş, gebelikte beslenme şeklinin
bebeğin fiziksel ve zihinsel özelliklerini etkileyeceği
inanışı artmıştır (%41.2). Evlilik süresi 10 yıldan uzun
olan kadınlarda beslenme alışkanlıklarının bebeğin
cinsiyetini, fiziksel ve zihinsel özelliklerini etkileyeceği
inanışı ile aşerme oranı daha düşük iken, bebeğin
cinsiyetinin modern teknolojik yöntemler dışında bilinebileceği
düşüncesi daha yüksek bulunmuştur.
Gebelikte çocuğun cinsiyetinin ve fiziksel özelliklerinin
bazı besinlerle etkilenebileceği inanışı günümüzde
hala geçerliliğini korumaktadır.
Gebelerin inanışları gebelikte aşerme besin seçimi bebeğin cinsiyeti
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Sayı: 19 |