Gıda Güvencesizliği ile Sonuçlanan Piyasa Başarısızlığı: 2008 ve Sonrasında Türkiye Kırmızı Et Piyasası ve Kamu Yönetiminin Rolü
Öz
Ülkeler için stratejik öneme sahip olan tarım ve hayvancılık sektörü dezavantajlı yapısıyla teşvik ve sübvansiyonlara ihtiyaç duymaktadır. Yeterince desteklenmediği durumlarda bir gıda piyasası olarak tarım ve hayvancılıkta etkinsiz üretim düzeyleri meydana gelmekte bu durum gıda ulaşımının, kullanımının ve yeterli arzının sürdürülebilir olarak sağlanması olarak ifade edilen gıda güvencesinin sağlanmasını güçleştirmektedir. 2008 yılında Türkiye’de kırmızı et fiyatlarında meydana gelen artış sonrası devlet kırmızı et ithalatının önünü açarak gıda güvenliğini sağlama yoluna gitmiştir. Bu kapsamda makalede Türkiye özelinde 2008 yılında başlayan kırmızı et fiyatlarında meydana gelen artış ve sonrasında piyasaya yapılan ithal et müdahalesi gıda güvenliği kapsamında ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aksoy, A, Terin, M. ve Keskin, A. (2012), “Türkiye Süt Sığırcılığında Islah ve Destekleme Politikalarının Bölgesel Etkileri Üzerine Bir Araştırma”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, Cilt: 43, S.1, ss. 59 - 64
- Aral S. (1991), “Yükselen et fiyatları karşısında beslenme sorunu ve hayvancılık politikası” Ankara Ticaret Borsası Dergisi, Cilt 3, Sayı 10, ss. 23-25
- Aydın, E. ve Diğerleri (2010), “Türkiye’de Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthalatı Kararlarının Sığır Besicileri Üzerine Etkileri”, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, Cilt: 81, S. 2, ss. 51-57.
- Aydın, E. ve Diğerleri (2011), “Türkiye’de Son 25 Yılda Kırmızı Et Fiyatlarındaki Değişimler ve İthalat Kararlarının Etkilerinin Analizi”, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, Cilt: 82, S. 1, ss.3-13.
- Bator, F.M. (1958), “The anatomy of Market Failure" The Quarterly Journal of Economics”, Vol: 72 Issue 3, ss.351-379.
- Bayliss Smith, T. (1991), “Food Security and Agricultural Sustainability in the new Guinea Highlands: Vulnerable People, Vulnerable Places”, IDS Bulletin, Vol: 22, Issue 3, ss. 5-11.
- Bohle, H.-G. ve Adhikari, J. (1998), “Rural Livelihoods at risk How Nepalese Farmers Cope with Food Insecurity”, Mountain Research and Development, Vol. 18, Issue 4, ss.321-332.
- Brown, M. E., Hintermann, B. ve Higgins, N. (2009), “Markets, Climate Change, and Food Security in West Africa”, Environ Sci Technol, Vol. 43, Issue. 21, ss.8016-8020.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Siyaset Bilimi
Bölüm
Konferans Bildirisi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
6 Aralık 2018
Kabul Tarihi
28 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 8
Cited By
KANITA-DAYALI KAMU POLİTİKASI: HAYVANCILIK POLİTİKALARINA UYGULANABİLİRLİĞİ
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.14520/adyusbd.584593An Assessment of Beef Market in Turkey: Current Status and Future Prospects
Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.61513/tead.1176269