1.Başlık Sayfası
Makaleler için İngilizce yazılmış bir başlık sayfası hazırlanmalı ve derginin çevrimiçi makale gönderim sistemine ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir. Bu sayfa aşağıdaki bilgileri içermelidir:
Makalenin Tam Başlığı (Türkçe ve İngilizce):
o Başlık, açık, öz ve bilgilendirici olmalıdır.
o Üç satırı geçmemelidir.
o Başlık Cambria, 12 punto, kalın ve büyük harflerle ortalanarak yazılmalıdır.
o Bilimsel isimlerde taksonomik kısaltmalar ve yazar isimleri başlıkta yer almamalıdır.
Tüm Yazarların Bilgileri:
o Tam adları
o Kurumları (kurum adı, bölüm adı, şehir, ülke)
o ORCID ID’leri
İlgili Yazar (Corresponding Author):
o İsim
o E-posta adresi
o Telefon numarası
Araştırma Türü:
o Örneğin: Klinik çalışma, deneysel çalışma, gözlemsel çalışma, derleme vb.
Etik Kurul Onayı (Varsa):
o Klinik ve deneysel araştırmalar için geçerli olmak üzere, çalışmayı onaylayan etik kurulun adı, karar numarası ve tarihi bu sayfada belirtilmelidir.
Klinik Araştırma Kaydı (Varsa):
o Çalışma bir klinik araştırma kaydı içeriyorsa, kayıt numarası ve sistem (örneğin ClinicalTrials.gov) burada açıkça yazılmalıdır.
Çıkar Çatışması Beyanı:
o Tüm yazarlar için varsa potansiyel çıkar çatışmaları bu sayfada belirtilmelidir. Yoksa “Yazarların beyan edecek herhangi bir çıkar çatışması yoktur.” şeklinde açıkça yazılmalıdır.
Finansal Destek (Varsa):
o Çalışmaya destek sağlayan kurum(lar), proje numarası veya destek türü (örneğin BAP, TÜBİTAK vb.) açıkça yazılmalıdır.
Yazar Katkı Beyanı:
o Tüm yazarların çalışmaya katkıları (örneğin; kavramsallaştırma, veri toplama, analiz, yazım, revizyon vb.) ayrı ayrı belirtilmelidir.
Sunum Beyanı (Varsa):
o Çalışma daha önce herhangi bir kongrede, sempozyumda ya da bilimsel toplantıda sunulmuşsa, bu durum başlık sayfasında belirtilmelidir.
o Örnek ifade: “Bu çalışma, XX tarihinde düzenlenen XX Kongresi’nde sözlü/poster bildiri olarak sunulmuştur.”
2. Ana Metin
Hakem değerlendirmesi için makale değerlendirme sistemine yüklenen ana metin, makalenin başlığıyla başlamalı ancak yazar(lar)ın adlarını ve adreslerini içermemelidir. Makalenin her sayfasındaki tüm sayfalar numaralandırılmalıdır. Makale şu şekilde düzenlenmelidir: Makale Başlığı, Öz, Anahtar Kelimeler, Giriş, Materyaller ve Yöntemler, Bulgular ve Tartışma, Sonuç, Teşekkür (gerekirse), Kısaltmalar ve/veya semboller (gerekirse), Kaynaklar, Şekiller (resimler, çizimler, grafikler, haritalar vb.) ve Tablolar. Tüm makaleler 10 punto ile Cambria stilinde yazılmalıdır. Şekiller ve Tablolar kaynaklardan sonra verilmelidir. Kaynak listesi dahil makale 20 sayfayı geçmemelidir. Yazarların makalelerini derginin yerleşik biçimine ve stiline uygun olarak hazırlamaları esastır. Paragraf girintisiz başlamalıdır. Makaledeki ana başlıklar (Giriş, Materyaller ve Yöntemler, Bulgular ve Tartışma, Sonuç) sırayla numaralandırılmalı, 10 punto ve koyu harflerle yazılmalı, ana başlıklardaki her kelimenin sadece ilk harfleri büyük harfle yazılmalıdır. Alt başlıklar 10 punto küçük harfle italik olarak yazılmalı ancak koyu olmamalıdır.
**Yazarlar gönderim sırasında telif hakkı transfer formunu doldurmalıdır. Telif hakkı transfer formuna şu bağlantıdan ulaşılabilir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/sshs/page/9780
İngilizce Öz
Özet 250 kelimeden az olmalıdır. Özette literatür atıflarından kaçınılmalıdır. Özet, Cambria stilinde, 10 punto ile yazılmalıdır. Özet; amaç, yöntemler, bulgular ve sonuçlar dahil olmak üzere araştırmanın bir özetini sağlamalıdır. Özet, metin içinde tek bir paragraf olarak, herhangi bir alt başlık olmadan yazılmalıdır. Özetin ardından alfabetik sırayla 5 anahtar kelime verilmelidir. Anahtar kelimelerin ilk harfi büyük yazılmalı, her anahtar kelime virgülle ayrılmalı, çalışmayı tanımlamalı ve literatür taraması için yararlı olmalıdır. Yazarlar MeSH anahtar kelimelerini kullanmayı düşünebilirler.
Öz
Türkçe özet 250 kelimeden az olmalıdır. Özette literatür atıflarından kaçınılmalıdır. Özet, Cambria stilinde, 10 pt. yazılmalıdır. Özet; amaç, yöntemler, bulgular ve sonuçlar dahil olmak üzere araştırmanın bir özetini sağlamalıdır. Özet, metin içinde tek bir paragraf olarak, herhangi bir alt başlık olmadan yazılmalıdır. Özetin ardından alfabetik sırayla 5 anahtar kelime verilmelidir. Anahtar kelimelerin ilk harfi büyük yazılmalı, her anahtar kelime virgülle ayrılmalı, başlıkta kullanılmamalı, ancak çalışmayı tanımlamalı ve literatür taraması için yararlı olmalıdır. Yazarlar TBT (Türkiye Bilim Terimleri) anahtar kelimelerini kullanmayı düşünebilirler.
1. Giriş
Bu bölüm araştırmanın amacını, test edilecek hipotezi kesin bir şekilde temsil etmeli ve ilgili yayınlanmış literatürü vererek genel yaklaşımı ve hedefleri açıklamalıdır.
2. Materyal ve Yöntemler
Çalışmada kullanılan Materyal ve Yöntemler bu başlık altında verilmelidir. Bu bölümde çalışmada kullanılan yöntemler, materyaller ve araştırma süreci açık, tekrarlanabilir ve bilimsel doğruluk içerecek şekilde sunulmalıdır. Yeterli bilgi sağlamak ve birinin çalışmayı tekrarlamasına izin vermek için mevcut, yeni veya değiştirilmiş yöntemlerin açık bir açıklaması verilmelidir. Daha önce yayınlanmış bir yöntem kullanılıyorsa, ilgili literatüre atıfta bulunulmalıdır.
Eğer alt başlık kullanılacaksa, bu başlıklar ana başlık numarasıyla birlikte numaralandırılmalı ve italik yazılmalıdır (örneğin 2.1. Katılımcılar).
Çalışmada kullanılan istatistiksel analiz yöntemleri, anlamlılık düzeyi, analiz programının adı ve versiyonu, örneklem büyüklüğü belirleme yöntemi gibi bilgiler açıkça yazılmalıdır. Klinik çalışmalarda hasta seçim kriterleri, randomizasyon, körleme (varsa), kontrol grubu oluşturulma yöntemi gibi süreçler detaylı şekilde açıklanmalıdır. Çalışmanın yöntemsel tasarımı (örneğin randomize kontrollü, çift kör, ön-test/son-test vb.) uygun şekilde tanımlanmalıdır.
İnsan denekleriyle yapılan çalışmalarda, katılımcılardan bilgilendirilmiş yazılı onam alındığı belirtilmelidir. Araştırmaların Helsinki Bildirgesi’ne uygun olarak yürütüldüğü açıkça ifade edilmelidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ise, hayvanların bakımı ve kullanımıyla ilgili uluslararası kurallara (örneğin Amerikan Fizyoloji Derneği ve Nörobilim Derneği’nin ilkeleri) uyulmalıdır.
Başkalarına ait anket, ölçek, görsel materyal (fotoğraf, grafik vb.) kullanılmışsa, telif hakkı sahibinden yazılı izin alındığı ifade edilmelidir. Kullanılan her türlü fikir ve sanat eserleri için telif hakkı düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir.
Çalışmalarda aşağıdaki koşullar söz konusuysa etik kurul izni gerekmektedir:
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme gibi nitel ya da nicel veri toplama teknikleriyle yapılan tüm araştırmalar,
2. İnsan ve hayvanların (materyal veya veriler dahil) deneysel ya da bilimsel amaçlarla kullanıldığı çalışmalar,
3. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
4. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
5. Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamına giren retrospektif araştırmalar.
Bu tür çalışmalar için ilgili kurum veya kurumlardan etik kurul onayı alınmış olması gerekir. Etik kurul izni alındığı bilgisi makale dosyası içinde Materyal ve Yöntemler bölümünde mutlaka belirtilmelidir, ancak kurum adı yazılmamalı, bilgi anonimleştirilmelidir. Etik kurul onayının karar numarası ve tarihi başlık sayfasında açık bir şekilde yazılmalıdır.
2020 yılı öncesine ait veriler kullanılmışsa, çalışma bir yüksek lisans veya doktora tezinden üretilmişse ya da dergiye bir önceki yıl başvurulmuş ve kabul edilmiş ancak henüz yayımlanmamışsa, geriye dönük etik kurul izni aranmaz. Bu durum, çalışmanın ilgili bölümünde açıkça ifade edilmelidir.
Eğer çalışma bir klinik araştırma kaydına sahipse, bu bilgi Materyal ve Yöntemler bölümünde anonim olarak belirtilmeli, ayrıntılı kayıt bilgisi ise başlık sayfasında yer almalıdır.
Benzerlik oranı %25’in üzerinde olan çalışmalar iade edilir. El yazması sisteme yüklenirken, benzerlik raporu yazar(lar) tarafından ayrıca yüklenmelidir.
3. Bulgular ve Tartışma
Sonuçlar yorum yapılmadan öz ve açıklayıcı olarak sunulmalı ve karmaşık sonuçlar tablolar veya şekillerle desteklenerek açıklanmalıdır. İstatistiksel analizde, önemli olduğu bulunan faktörler deneysel tasarımların ve istatistiksel karşılaştırma yöntemlerinin ayrıntıları verilerek sunulmalıdır. Editör, istatistiksel analiz yanlış veya yetersiz olduğunda el yazmasını değerlendirmek için dikkate almayabilir. Sonuçlar önceki çalışma sonuçlarıyla karşılaştırılarak tartışılmalıdır.
4. Sonuç
Elde edilen sonuçlar, okuyucuya deneylerden elde edilen temsili verilerin açık bir şekilde anlaşılmasıyla bilimsel bilgi ve pratik katkılar sağlayarak kısa ve açık bir şekilde sunulmalıdır. Sonuç ve tartışma bölümlerinde veya giriş bölümünde kullanılan tekrarlayan kelime ve cümlelerden kaçınılmalıdır.
Teşekkür
Gerekirse, araştırma ve el yazması üretimi sırasında önemli katkılarda bulunan tüm bireylerin veya fon kaynaklarının yardımı için kısa bir teşekkür bu bölümde ifade edilmelidir.
Çıkar Çatışmaları
Yazarlar el yazmalarına bir Çıkar Çatışması beyanı eklemelidir. Çıkar Çatışmaları, bir yazarın çalışmasının sunumu üzerinde haksız bir etki yarattığı algılanabilecek durumlardır. Bunlar, mali, profesyonel, sözleşmesel veya kişisel ilişkiler veya durumları içerebilir, ancak bunlarla sınırlı değildir. Çıkar Çatışmaları, bir yazarın çalışmasının tehlikeye atıldığı anlamına gelmez. Yazarlar, çalışmalarının bağlamı hakkında şeffaf olmak için gerçek veya algılanan herhangi bir Çıkar Çatışmasını beyan etmelidir. El yazmasının birden fazla yazarı varsa, el yazmasını gönderen yazar, katkıda bulunan tüm yazarlarla ilgili Çıkar Çatışması beyanlarını eklemelidir. Çıkar Çatışması beyanınız için örnek ifadeler şu şekildedir: "Çıkar Çatışmaları: Yazar A, B şirketinde çalışmaktadır. Yazar C, D şirketinde hisse sahibidir, E şirketinin yönetim kurulundadır ve F kuruluşunun bir üyesidir. Yazar G, H şirketinden hibe almıştır." Çıkar Çatışması yoksa beyanınızda "Çıkar Çatışmaları: Yok" ifadesi yer almalıdır.
Finansman Beyanı
Yazarlar, el yazmalarına bir Finansman Beyanı eklemelidir. Bu beyanda, hibe numaraları da dahil olmak üzere tüm yazarlar için mali destek kaynaklarının ayrıntılarını belirtin, örneğin: "Finansman Beyanı: Bu çalışma Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından desteklenmiştir (hibe numarası XXXXXXX)".
Araştırma için belirli bir finansman sağlanmadığında, aşağıdaki beyanı eklemelisiniz: "Finansman Beyanı: Bu araştırma, ticari veya kâr amacı gütmeyen sektörlerden herhangi bir finansman kuruluşundan belirli bir hibe almamıştır."
Yazarlık
Sabuncuoglu Serefeddin Health Sciences, ICMJE'nin önerilerini takip eder, bu nedenle katkıda bulunan bir yazarın;
a) çalışmanın kavramsallaştırılmasına ve tasarlanmasına veya çalışmadaki verilerin edinilmesine, analizine veya yorumlanmasına önemli bir katkıda bulunmuş olması;
b) el yazmasının taslağının hazırlanmasına ve/veya önemli fikri içerik için kritik revizyona önemli bir katkıda bulunmuş olması;
c) gönderilen el yazmasının nihai onayını vermiş olması ve;
d) çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğüyle ilgili soruların uygun şekilde araştırılmasını ve çözülmesini sağlayarak çalışmanın tüm yönlerinden sorumlu olmayı kabul etmiş olması gerekir.
Yazarlar yazarlığı belirlemekten sorumludur ve bu nedenle SSSB yazarlıkla ilgili tartışmalara girmeyecek veya yazarlık anlaşmazlıklarını tahkim etmeyecektir. Tüm yazarlar, kimin yazar veya kabul edilen katkıda bulunan olacağını topluca belirlemelidir. Bu yazarlık listesi, el yazmasının SSSB'ye gönderilmesinden önce kesinleştirilmelidir. Yukarıdaki şartlar her durumda karşılandığı sürece bir el yazmasının sahip olabileceği yazar sayısında bir sınırlama yoktur. Yukarıda açıklanan kriterlerin bazılarını karşılayan ancak hepsini karşılamayan kişiler, katkıları belirtilerek el yazmasının sonunda katkıda bulunanlar olarak kabul edilebilir.
Kaynaklar
Kaynaklar, Amerikan Psikoloji Derneği Yayın Kılavuzu'na (6. baskı) göre hazırlanmalıdır. Metinde atıfta bulunulan tüm kaynaklar kaynak listesinde de yer almalıdır (veya tersi). Kaynak listesi, yazarların soyadı dikkate alınarak alfabetik olarak düzenlenmelidir. Metindeki kaynaklar yazar-yıl kavramına göre yazılmalı ve yıllara göre düzenlenmelidir (Yılmaz, 2010; Engelen ve ark., 2018; Rowland ve Kuper, 2018). Aynı yıldan ancak farklı yazarlara ait kaynaklar alfabetik olarak düzenlenmelidir (Engelen ve ark., 2018; Rowland ve Kuper, 2018). Aynı yazar(lar)dan aynı yıl içinde birden fazla referans, yayın yılından sonra yer alan 'a', 'b', 'c' vb. harfleriyle tanımlanmalıdır. Web referanslarının sınırlı olması önerilir. Yazarlar, gerekli olmadıkça yayınlanmamış sonuçlarda ve kişisel iletişimlerde alıntılanmamalıdır. Dipnotlardan kaçınılmalıdır. Gerekirse, metinde yatay bir düz çizgiyle ayrılarak konumları yıldız işaretiyle gösterilen sayfanın sonunda kısaca verilebilir. Örnekler;
Tek yazarlı dergi makalesi;
Lukose, A. (2011). Watson'ın Bakım Teorisi için bir uygulama modeli geliştirme. Nurs Sci Q, 24(1), 27-30. doi: 10.1177/0894318410389073
Birden fazla yazarlı dergi makalesi;
Adams, R.N., Mosher, C.E., Cannady, R.S., Lucette, A., & Kim,Y. (2014). Bakım verme deneyimleri, kanser hastalarının aile bakıcıları arasında ruhsal iyilik halindeki değişiklikleri öngörüyor. Psychooncology, 23(10), 1178–84. doi: 10.1002/pon.3558
Kitap;
South, J., & Blass, B. (2001). Modern genomiğin geleceği (1. basım). Londra: Blackwell.
Kitap bölümü;
Cotter, V.T., & Foxwell, A.M. (2015). Ölmekte olanlarda umudun anlamı. Oxford Textbook of Palliative Nursing'de (4. basım) (s. 10-21). Ferrell, B.R., Coyle, N., & Paice, J.A. (Ed.), New York: Oxford University Press.
İnternet Belgesi;
WHO. (2019). Palliative care. (alıntı: 2020, 14 Ocak) Kaynak: https://www.who.int/health-topics/palliative-care
Bir konferans bildirisine atıf;
Yilmaz, S., Kaya, C., Mehmet, D. Çocuk sağlık bilimleri Romanya Hastanelerinde. IX. Uluslararası Sağlık Hizmeti Kongresi, 951-956, 10-13 Eylül 2018, Romanya.
Bir teze atıf;
Açıkgöz, S. (1984). Phaseolus vulgaris L.'deki virüslerin tanımlanması ve Erzincan ve Erzurum bölgelerindeki dağılımları ve hasarları. Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, s.75, Erzurum, Türkiye.
Şekil(ler) ve Tablo(lar)
Tüm resimler (grafikler, fotoğraflar, elektronik sanat eserleri vb.) ve tablolar metinde referanslar bölümünden sonra verilmelidir. Şekil veya tabloların boyutu tek sütuna sığdırmak için en fazla 16x20 cm, çift sütuna sığdırmak için ise en fazla 8 cm olmalıdır. Şekil dosyaları yüksek çözünürlükte sağlanmalıdır. Renkli veya gri tonlamalı fotoğrafların (yarım tonlar) 300 ila 600 dpi arasında JPG formatında olması gerekir. Tablolarda dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Her tablo ve şekil metinde atıfta bulunulmalı ve metindeki görünümlerine göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır (örn. Tablo 1, Şekil 1). Şekil başlıkları ve tablo başlıklarının kısa ve bilgilendirici olması ve küçük harflerle yazılması gerekir. Şekil başlıkları, tablo başlıkları ve tablolarda ve şekillerde sunulan veriler 10 punto yazı tipinde Cambria stilinde yazılmalıdır. Tablolarda kullanılan tüm semboller, kısaltmalar veya notlar tablonun altında 9 punto yazı tipiyle açıklanmalı ve yıldız işaretiyle işaretlenmelidir. Tablo başlıkları tabloların üzerine yerleştirilmeli ve şekil başlıkları şekillerin altına verilmelidir. Şekiller çizgiyle çerçevelenmemelidir. Şekil veya tabloda herhangi bir kısaltma kullanılmışsa, bu kısaltmanın anlamı şekil veya tablonun altına verilmelidir. Şekil ve tablo başlıkları ve ayrıca dipnotlar nokta ile sonlandırılmamalıdır. Tablolarda ve metinde verilen sayısal değerlerde veya ortalamalarda virgül yerine ondalık ayırıcı olarak nokta kullanılmalıdır.
DİĞER NOTLAR
Kısaltmalar ve semboller
Makalede, zorunluysa standart dışı veya yaygın olmayan kısaltmalardan kaçınılmalıdır; ilk bahsedildikleri yerde tanımlanmalıdır (örneğin, canlı ağırlık artışı (LWG). Uluslararası Birim Sistemi (SI) kullanımı tercih edilir.
Birimler
Tüm yazılarda SI (Uluslararası Birim Sistemi) kullanılmalıdır. Ondalık işareti olarak nokta (.) kullanın (örneğin 1,25 yerine 1.25). Birimlerde eğik çizgi (/) kullanımından kaçınılmalı ve birimler arasında boşluk bırakılmalıdır (örneğin m/s yerine m s-1, J/s yerine J s-1, kg m/s2 yerine kg m s-2). Ayrıca sayılar ve semboller arasında boşluk bırakılmalıdır (örneğin 4 kg N ha-1, 3 kg m-1 s -2, 20 N m, 1000 s-1, 100 kPa, 22 °C ve %29), derece, dakika ve saniye sembolleri hariç (°, ′ ve ″). Sayılardan sonra kullanılmalıdır (10°, 45', 60" vb.). Litre için kısaltma "l" yerine "L" olmalıdır. Semboller cümlenin sonunda olmadıkları sürece nokta ile bitmemelidir (kg yerine kg.).
Denklemler
Tüm denklemler numaralandırılmalı ve denklem numaraları denklemin sağ tarafına sağa hizalanmış olarak yerleştirilmeli ve parantez içinde yazılmalıdır. Word programında bir denklem yazmak için matematik işlemcisi kullanılmalı ve makalede ana karakterler 10 pt, değişkenler italik ve matematik karakterleri normal stilde görünmelidir. Denklemler metinde ardışık olarak numaralandırılmalıdır (... ilgili model Denklem 1'de verilmiştir), eğer metinde atıfta bulunuluyorsa.
Revize Edilen Çalışmanın Hazırlanması
(Yazarlar İçin Revizyon Kılavuzu)
Eğer çalışmanız hakem değerlendirmesi sonrası revizyon için size iletildiyse, aşağıdaki yönergeleri dikkatlice izleyerek yeniden gönderim yapınız:
1. Hakemlere Yanıt Dosyası
• Her bir hakem görüşüne ayrı ayrı ve açık bir şekilde yanıt veriniz.
• Yapılan her değişikliği sayfa ve satır numaralarıyla birlikte belirtiniz.
• Gerekli durumlarda neden değişiklik yapılmadığını kibar ve açıklayıcı bir şekilde ifade ediniz.
• Bu belgeyi “Hakemlere Yanıt” başlığıyla yükleyiniz.
2. Düzenlenmiş Makale (Değişiklikler Gösterilmiş Hali)
• Tüm değişikliklerin belirgin biçimde göründüğü bir makale dosyası yükleyiniz.
• Microsoft Word programındaki “Değişiklikleri İzle” (Track Changes) özelliğini kullanmanız önerilir.
• Bu dosyayı “Düzenlemeli Makale” olarak yükleyiniz.
3. Düzenlenmiş Makale (Temiz Kopya)
• Değişiklikler görünmeyen, düzenlenmiş çalışmanın temiz bir kopyasını yükleyiniz.
• Bu sürüm, makaleniz kabul edildiğinde yayımlanacak olan versiyondur.
• Bu dosyayı “Son Makale” olarak yükleyiniz.
Lütfen revize edilen çalışmanızın değerlendirmeye alınabilmesi için yukarıdaki üç dosyayı eksiksiz şekilde yüklediğinizden emin olunuz.