Tarım turizmi kavramının birçok tanımı olmakla beraber farklı ülkelerde farklı faaliyetlerle kendini gösterdiği ve çeşitlilik arz ettiği görülmektedir. Önemli beklenti ve katkılarından birisi doğal çevreyle etkileşimde bulunmak olan faaliyetler kapsamında, sebze meyve üreticiliği, avcılık, toplayıcılık, binicilik, kuş gözlemciliği, konserler, festivaller, fuarlar, tarihi ve kültürel değerleri tanıma gibi birçok turizm çeşidi mevcuttur. Bu çalışma ile tarım turizmi faaliyetleri gerçekleştiren ülkeler baz alınarak, Türkiye’de ve dünyada uygulama alanlarının araştırılması, bunları karşılaştırarak olumlu ya da olumsuz taraflarının belirlenmesi, ülkemizde tarım turizminin gelişmesi için yürütülebilecek politikaların belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma yöntemi olarak ikincil verilerden yararlanılmış ve yerli ve yabancı kaynaklardan literatür taraması yapılmıştır. Tarım turizmi doğrultusunda yapılan ulusal ve uluslararası çalışmalar incelenmiştir. Çalışma aracılığı ile tarım turizminin günümüz koşullarında önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak tarım turizminin nüfus artışına bağlı olarak insanların doğaya dönüş için gösterdiği gayretlerin sonucu olarak ortaya çıktığı, Türkiye’de ve dünyanın farklı bölgelerindeki tarım turizmi uygulamalarının artarak ve iyileşerek devam ettiği saptanmıştır.
Although the concept of agricultural tourism has many definitions, it is observed that it manifests itself with different activities in different countries and shows diversity. Within the scope of activities, one of the important expectations and contributions of which is to interact with the natural environment, there are many types of tourism such as vegetable and fruit production, hunting, gathering, horse riding, bird watching, concerts, festivals, fairs, and recognizing historical and cultural values. With this study, it is aimed to investigate the application areas in Turkey and in the world, to determine the positive or negative sides by comparing them, to determine the policies that can be carried out for the development of agricultural tourism in our country, based on the countries that carry out agricultural tourism activities. Secondary data was used as a research method and a literature review was made from domestic and foreign sources. National and international studies carried out in the direction of agricultural tourism were examined. By means of this study, the importance of agricultural tourism in today's conditions has been tried to be emphasized. As a result, it has been determined that agricultural tourism emerged as a result of the efforts of people to return to nature due to population growth, and that agricultural tourism practices in Turkey and in different parts of the world continue to increase and improve.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi, Turizm (Diğer) |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 5 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 4 |
Selçuk Turizm ve Bilişim Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.