BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2003, Cilt: 1 Sayı: 21, 63 - 74, 01.12.2003

Öz

Katalaz, kısmi indirgenmiş oksijen türleri ve H2O2 nin yükseltgen etkisinden dokuların korunmasında önemli rol oynar. Tavuk karaciğer katalazı, (NH4)2SO4 çöktürmesi, etonol-kloroform muamelesi, CM-Selükoz ve Sephadeks G-200 kromotografisi kullanılarak saflaştırıldı. Jel filitrasyon kromotografisi ile tavuk karaciğer katalazının molekül ağırlığı yaklaşık olarak 235000 Da bulundu. SDS-jel elektroforezi sonucu tavuk karaciğer katalazının molekül ağırlığı 57500 Da olarak bulundu ve 4 alt birimden oluştuğu tespit edildi. Spesifik aktivite 55765.5 U/mg olarak saptandı. Hem içeriğinin kabaca ölçülmesini sağlayan A407/A270 oranı 0.52 olarak bulundu. Enzim için Km değeri 100 mM olarak belirlendi. Enzimin 7.0-10.0 aralığında geniş bir pH optimumuna sahip olduğu görüldü. Tavuk karaciğer katalaz enziminin optimum sıcaklığı 25 °C olarak tespit edildi. Saflaştırılmış enzim aktivitesi KCN, NaN3, β-merkaptoetanol, DTT, iyodoasetamit tarafından inhibe edildi, fakat sodyum dietilditiyokarbamatın enzimi inhibe etmediği görüldü.

Purification and Partial Characterisation of Catalase from Chicken Liver and the Inhibition Effects of Some Chemicals on the Enzyme Activity

Yıl 2003, Cilt: 1 Sayı: 21, 63 - 74, 01.12.2003

Öz

Catalase plays a major role in the protection of tissues from oxydizing effects of H2O2 and partially reduced oxygen species. It was purified chicken liver by (NH4)2SO4 precipitation, ethanolchloroform treatment, CM-cellulose and Sephadex G-200 chromatography. The molecular weight of the native chicken liver catalase was estimated by gel filtration to be approximately 235000 Da. SDSgel electrophoresis results indicated that chicken liver catalase consists of four apparently identical sub-units, with a molecular weight of about 57500 Da. The specific activity was found to be 55765,3 U/mg. The optical spectrum of the purified enzyme shows a Soret band at 407 nm which is the characteristic for heme and there was apparent reduction by dithionite. The Km was found to be 100 mM. The maximal activity of the enzyme was observed between pH 7.0 and 10.0. The enzyme has a optimum reaction temperature at 25 °C. The activity of purified catalase was inhibited by azide, cyanide, β-mercaptoethanol, DTT, GSH and iodoacetamide.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA58SD59HP
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Tülin Aydemir Bu kişi benim

Kevser Kuru Bu kişi benim

Seda Çınar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2003
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 1 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA Aydemir, T., Kuru, K., & Çınar, S. (2003). Purification and Partial Characterisation of Catalase from Chicken Liver and the Inhibition Effects of Some Chemicals on the Enzyme Activity. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 1(21), 63-74.
AMA Aydemir T, Kuru K, Çınar S. Purification and Partial Characterisation of Catalase from Chicken Liver and the Inhibition Effects of Some Chemicals on the Enzyme Activity. sufefd. Aralık 2003;1(21):63-74.
Chicago Aydemir, Tülin, Kevser Kuru, ve Seda Çınar. “Purification and Partial Characterisation of Catalase from Chicken Liver and the Inhibition Effects of Some Chemicals on the Enzyme Activity”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 1, sy. 21 (Aralık 2003): 63-74.
EndNote Aydemir T, Kuru K, Çınar S (01 Aralık 2003) Purification and Partial Characterisation of Catalase from Chicken Liver and the Inhibition Effects of Some Chemicals on the Enzyme Activity. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 1 21 63–74.
IEEE T. Aydemir, K. Kuru, ve S. Çınar, “Purification and Partial Characterisation of Catalase from Chicken Liver and the Inhibition Effects of Some Chemicals on the Enzyme Activity”, sufefd, c. 1, sy. 21, ss. 63–74, 2003.
ISNAD Aydemir, Tülin vd. “Purification and Partial Characterisation of Catalase from Chicken Liver and the Inhibition Effects of Some Chemicals on the Enzyme Activity”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 1/21 (Aralık 2003), 63-74.
JAMA Aydemir T, Kuru K, Çınar S. Purification and Partial Characterisation of Catalase from Chicken Liver and the Inhibition Effects of Some Chemicals on the Enzyme Activity. sufefd. 2003;1:63–74.
MLA Aydemir, Tülin vd. “Purification and Partial Characterisation of Catalase from Chicken Liver and the Inhibition Effects of Some Chemicals on the Enzyme Activity”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, c. 1, sy. 21, 2003, ss. 63-74.
Vancouver Aydemir T, Kuru K, Çınar S. Purification and Partial Characterisation of Catalase from Chicken Liver and the Inhibition Effects of Some Chemicals on the Enzyme Activity. sufefd. 2003;1(21):63-74.

Dergi Sahibi: Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Adına Rektör Prof. Dr. Metin AKSOY
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi temel bilimlerde ve diğer uygulamalı bilimlerde özgün sonuçları olan Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul eder. Dergide ayrıca güncel yenilikleri içeren derlemelere de yer verilebilir.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi;
İlk olarak 1981 yılında S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak yayın hayatına başlamış; 1984 yılına kadar (Sayı 1-4) bu adla yayınlanmıştır.
1984 yılında S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi olarak adı değiştirilmiş 5. sayıdan itibaren bu isimle yayınlanmıştır.
3 Aralık 2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/4344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi; Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılınca 2009 yılından itibaren dergi Fen Fakültesi Fen Dergisi olarak çıkmıştır.
2016 yılından itibaren DergiPark’ta taranmaktadır.


88x31.png

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.