In this study, total
fatty acid composition of Merluccius
merluccius from Marmara Sea, in autumn and spring was investigated by gas
chromatographic method. Palmitic acid (C16:0), stearic acid (C18:0), oleic acid
(C18:1) and docosahexaenoic acid (C22:6), were identified as the major fatty
acid constituents. Saturated fatty acids (SFAs) were found to be higher than
polyunsaturated fatty acids (PUFAs) and monounsaturated fatty acids (MUFAs) in
the fish muscle in both seasons. The contents of C20:5-ω3 and
C22:6 in total fatty acid in the European hake ranged from 5.76% (autumn) to
7.33 % (spring) and from 14.84% (autumn) to 25.97% (spring), respectively.
Total fatty acid compositions of fish tissues can be affected by diet, size,
age, reproductive cycle, salinity, temperature, season and geographical
location. M. merluccius may be a
valuable food for human consumption in terms of fatty acids.
Bu çalışmada sonbahar ve ilkbaharda Marmara
Denizi’nden alınan Merluccius merluccius
L. total yağ asit kompozisyonu gaz kromatografik yöntemle araştırılmıştır.
Palmitik asit (C16:0), stearik asit (C18:0), oleik asit (C18:1) ve
dokosaheksaenoik asit (C22:6) majör yağ asitleri olarak bulunmuştur. Her iki
mevsimde balık kaslarında doymuş yağ asitleri (SFA), doymamış (MUFA) ve aşırı
doymamış yağ asitlerinden (PUFA) daha yüksek bulunmuştur. Tavuk balığında,
C20:5-ω3 ve C22:6 içeriği toplam yağ asidinde
sırasıyla %5.76’dan (sonbahar) %7.33’e (ilkbahar) ve %14.84’den (sonbahar),
%25.97’ye (ilkbahar) değişmektedir. Balık dokularındaki yağ asidi bileşimi
diyet, boyut, yaş, üreme periyodu, tuzluluk, sıcaklık, mevsim ve coğrafi
konumdan etkilenmektedir. M. merluccius
yağ asidi bakımından insan tüketimi için değerli bir besin olabilir.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Nisan 2017 |
Gönderilme Tarihi | 28 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 43 Sayı: 1 |
Dergi Sahibi: Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Adına Rektör Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi temel bilimlerde ve diğer uygulamalı bilimlerde özgün sonuçları olan Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul eder. Dergide ayrıca güncel yenilikleri içeren derlemelere de yer verilebilir.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi;
İlk olarak 1981 yılında S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak yayın hayatına başlamış; 1984 yılına kadar (Sayı 1-4) bu adla yayınlanmıştır.
1984 yılında S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi olarak adı değiştirilmiş 5. sayıdan itibaren bu isimle yayınlanmıştır.
3 Aralık 2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/4344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi; Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılınca 2009 yılından itibaren dergi Fen Fakültesi Fen Dergisi olarak çıkmıştır.
2016 yılından itibaren DergiPark’ta taranmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.