Cuckoopint (Arum maculatum), an edible wild plant species, grows in Asia, Europe, and North Africa. The aerial parts of the plant are consumed as food. The plant's tubers are used in traditional folk medicine to treat gastrointestinal disorders. When consumed fresh, the plant's tubers have a toxic effect, and the dried form is safe if it does not exceed a certain amount. Tuber powders can also have a poisonous effect when taken in excessive amounts accidentally and unconsciously. In this study, it was investigated whether it is possible to prepare the powder obtained by drying the tubers of the edible wild plant A. maculatum by encapsulating it with chitosan, an edible, biocompatible, mucoadhesive polysaccharide, in specific doses. A. maculatum-chitosan microcapsules were prepared with A. maculatum tuber powder and chitosan. The effects of medium parameters such as pH, temperature, and ionic strength on the microcapsules' structural integrity and release properties were investigated. Encapsulation of tuber powders prepared in specific formulations into microcapsules can help prevent accidental overdose by the public. Commercial storage, transport, and marketing of cuckoopint tuber powder may be possible through encapsulation.
1919B012214163
Yenilebilir yabani bir bitki türü olan yılan pancarı (Arum maculatum), Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da yetişir. Bitkinin toprak üstü kısımları besin olarak tüketilir. Bitkinin yumruları, geleneksel halk hekimliğinde mide-bağırsak bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır. Taze tüketildiğinde bitkinin yumruları toksik etki gösterir ve kuru hali belli bir miktarı geçmediği takdirde güvenlidir. Yumru tozları da yanlışlıkla ve bilinçsizce aşırı miktarda alındığında toksik etki gösterebilmektedir. Bu çalışmada, yenilebilir yabani bitki A. maculatum'un yumrularının kurutulmasıyla elde edilen tozun, yenilebilir, biyouyumlu, mukoadhezif bir polisakkarit olan kitosan ile belirli dozlarda kapsüllenerek hazırlanmasının mümkün olup olmadığı araştırılmıştır. A. maculatum-kitosan mikrokapsülleri, A. maculatum yumru tozu ve kitosan ile hazırlandı. pH, sıcaklık ve iyonik kuvvet gibi ortam parametrelerinin mikrokapsüllerin yapısal bütünlüğü ve mikrokapsüllerin salım özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Belirli formülasyonlarda hazırlanan yumru tozlarının mikrokapsüllere kapsüllenmesi, halk tarafından yanlışlıkla aşırı dozun alınmasını önlemeye yardımcı olabilir. Yılan pancarı yumru tozunun ticari olarak depolanması, taşınması ve pazarlanması, kapsülleme yoluyla mümkün olabilir.
TUBİTAK
1919B012214163
The authors thank TUBİTAK for funding the work (2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı, Projet no: 1919B012214163).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Doğal Ürünler ve Biyoaktif Bileşikler |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 1919B012214163 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 26 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 49 Sayı: 2 |
Dergi Sahibi: Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Adına Rektör Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi temel bilimlerde ve diğer uygulamalı bilimlerde özgün sonuçları olan Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul eder. Dergide ayrıca güncel yenilikleri içeren derlemelere de yer verilebilir.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi;
İlk olarak 1981 yılında S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak yayın hayatına başlamış; 1984 yılına kadar (Sayı 1-4) bu adla yayınlanmıştır.
1984 yılında S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi olarak adı değiştirilmiş 5. sayıdan itibaren bu isimle yayınlanmıştır.
3 Aralık 2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/4344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi; Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılınca 2009 yılından itibaren dergi Fen Fakültesi Fen Dergisi olarak çıkmıştır.
2016 yılından itibaren DergiPark’ta taranmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.