Dünyanın gelişmekte olan ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de toprak ve su gibi doğal kaynaklar plansız ve yanlış arazi kullanımı, yüksek nüfus artışı ve değişen iklim koşulları etkisi gibi nedenlerle baskı altındadır. Bu durum, gelecekteki nüfusun gıda ihtiyacını tehlikeye sokmaktadır.
Ülkemizde artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için su kaynaklarına duyulan talep artarken, diğer sektörlerin suya karşı olan talebi de artış göstermektedir. Tarım alanlarının tümünün kullanılması ve tarıma açılacak başka alan kalmayışı nedeniyle artan gıda ihtiyacının karşılanması için tek seçenek, birim alandan alınan verimin sulama uygulamasıyla arttırılmasıdır. Ancak, küresel iklim değişikliği ve buna bağlı olarak kurak ve çöl alanlarının genişlemesi ihtimali, artan nüfus ve sanayileşme ile su kaynaklarındaki kirlilik su kaynakların giderek daha kısıtlı bir kaynak haline gelmesine neden olmaktadır. Çeşitli faktörler sonucu kısıtlı bir kaynak haline gelen mevcut su ile daha geniş alanların sulanması ve artan nüfusun gerekli gıda ihtiyacını karşılayabilmek için tarımın bilinçli bir şekilde uygulanması bir gereklilik değil bir zorunluluk haline gelmiştir.
Tarımsal üretimdeki artış sulu tarımın uygulanması, sürekliliği ise tarım alanındaki kaynakların optimum bir şekilde kullanılması ile sağlanabilecektir. Tarımda tüm kültürel uygulamaların ve bu uygulamalar içerisinde sulama suyunun bilinçli bir şekilde kullanılması sonucu verimde hem kalite hem de kantite yönünden istenen sonuca ulaşılabilecektir (Akyüz, 2020).
Toprak-su kaynaklarımızdan maksimum oranda ve sürdürülebilir faydanın sağlanabilmesi için tüm kültürel uygulamalar içerisinde büyük bir öneme sahip olan sulamanın toprak-bitki-atmosfer dengesini göz önünde bulundurarak yapılması günümüz koşullarında büyük bir öneme sahiptir. Bu dengenin matematiksel modeller oluşturularak bilgisayar teknolojisi ile farklı senaryolar altında yaşanabilecek iklimsel krizlere karşı havza boyutunda irdelenmesi ve yaşanabilecek krizlere karşı gerekli önlemlerin önceden alınabilmesi mümkün olabilmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, sulama havzalarında yaşanabilecek farklı senaryolar için doğrusal programlama ve ArcGIS kullanılarak, üretimde verimliliği ve karlılığı önceden görmemizi sağlayan, çevre dostu bir yönetim anlayışıyla sürekliliği sağlayan bir yönetsel yaklaşıma sahip tarımsal su yönetimine yeni yaklaşım önerileri getiren bazı çalışmalar irdelenmiştir.
sürdürülebilir arazi kullanımı optimizasyon toprak sulama suyu kuraklık
Natural resources such as land and water in our country, as in other developing countries, are under pressure due to factors such as unplanned and improper land use, high population growth, and changing climate conditions. This situation endangers the food security of the future population.
As the demand for water resources rises to meet the food needs of our growing population, demand for water from other sectors is also increasing. Since all arable land is already in use and no new areas are available for cultivation, the only option to meet the growing food demand is to increase yield per unit area through irrigation. However, factors such as global climate change, the potential expansion of arid and desert areas, population growth, industrialization, and water pollution are making water resources increasingly limited. Given these pressures, using the limited water resources efficiently to irrigate larger areas and meet the food needs of a growing population has shifted from being a necessity to an obligation. Conscious and sustainable agricultural practices are now essential.
The increse in agricultural production will be possible through the application of irrigated agriculture, while ensuring its sustainability depends on the optimal use of resources in the agricultural sector. By applying all cultural practices in agriculture -especially irrigation water- with care and awareness, the desired results in yield can be achieved in terms of both quality and quantity.
To achieve maximum and sustainable benefits from our land and water resources, it is crucial to implement irrigation, which plays a significant role in all cultural practices, with careful consideration of the soil-plant-atmosphere balance. In today’s conditions, this balance is of great importance. By creating mathematical models and using computer technology, it is possible to examine potential climate crises at the watershed level under different scenarios and take necessary preventive measures. Therefore, in this study, various scenarios for irrigation basins are analyzed using linear programming and ArcGIS, providing an approach that ensures sustainability with an environmentally friendly management perspective, while enabling us to foresee productivity and profitability in advance. The study explores new approaches to agricultural water management, proposing innovative solutions
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sürdürülebilir Tarımsal Kalkınma |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Şubat 2025 |
Gönderilme Tarihi | 11 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 4 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Sayı: 8 ÇEVRE |