BibTex RIS Kaynak Göster

Konya ve Karaman İllerinde Bitki Su Tüketimi (ETo) Değişiminin Analizi

Yıl 2011, Sayı: 1 - Yıl: 2011 Sayı: 1, 1 - 5, 01.02.2011

Öz

: Bu çalışmada, Konya ve Karaman illerinde, FAO56 Penman-Monteith ilişkisinden yararlanılarak her ay için aylık referans bitki su
tüketimi değerleri tahmin edilmiş ve bu değerlere bağlı olarak ardışık ayların toplamlarından elde edilen ETo miktarlarında meydana gelen değişim
saptamaya çalışılmıştır. Bu amaçla, Konya ve Karaman merkez meteoroloji istasyonlarında Konya için 1975-2006, Karaman için 1975-2009
yıllarında ölçülmüş olan meteorolojik unsurlara göre hesaplanan mevsimsel ETo değerlerine parametrik Birim Kök ile non-parametrik MannWhitney
U ve Levene testleri uygulanmıştır. Birim kök testi sonuçları Konya ilinde ilk üç ay ve Karaman ilinde ise ilk beş ay için elde edilen
serilerde trendin olmadığını göstermiştir. Trendin olduğu ayların kümülatif ETo serilerine uygulanan non-parametrik testler bazı aylar için birim
kök testi sonuçlarını teyid ederken bazı aylarda ortalama ya da varyans açısından değişimin olmadığını göstermiştir

Analyzing Change in Crop Water Consumption of Konya and Karaman Provinces

Yıl 2011, Sayı: 1 - Yıl: 2011 Sayı: 1, 1 - 5, 01.02.2011

Öz

This study was aimed to test the change of monthly cumulative ETo series from reference evapotranspiration (ETo) predicted for each month using FAO56 Penman-Monteith relationship in Konya and Karaman provinces. In this reason, the parametric (Unit Root) and nonparametric (Mann-Whitney U and Levene) tests were applied to the cumulative ETo series obtained by using meteorological components measured from 1975 to 2006 for Konya and from 1975 to 2009 for Karaman in Konya and Karaman meteorology stations. The unit root test results showed that there was no trend in the cumulative ETo series from January to march for Konya and from January to may for Karaman. While the nonparametric tests applied to the cumulative ETo series of the months having trend confirmed the unit root test results for some months, these tests also showed for some months that there was no difference in terms of median and variance

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA22NJ74RV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ali Ünlükara Bu kişi benim

Kadri Yürekli Bu kişi benim

Turhan Aküzüm Bu kişi benim

İnci Örs Bu kişi benim

Sevda Safi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 1 - Yıl: 2011 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ünlükara, A., Yürekli, K., Aküzüm, T., Örs, İ., vd. (2011). Konya ve Karaman İllerinde Bitki Su Tüketimi (ETo) Değişiminin Analizi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(1), 1-5.
AMA Ünlükara A, Yürekli K, Aküzüm T, Örs İ, Safi S. Konya ve Karaman İllerinde Bitki Su Tüketimi (ETo) Değişiminin Analizi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Şubat 2011;(1):1-5.
Chicago Ünlükara, Ali, Kadri Yürekli, Turhan Aküzüm, İnci Örs, ve Sevda Safi. “Konya Ve Karaman İllerinde Bitki Su Tüketimi (ETo) Değişiminin Analizi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 1 (Şubat 2011): 1-5.
EndNote Ünlükara A, Yürekli K, Aküzüm T, Örs İ, Safi S (01 Şubat 2011) Konya ve Karaman İllerinde Bitki Su Tüketimi (ETo) Değişiminin Analizi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 1 1–5.
IEEE A. Ünlükara, K. Yürekli, T. Aküzüm, İ. Örs, ve S. Safi, “Konya ve Karaman İllerinde Bitki Su Tüketimi (ETo) Değişiminin Analizi”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 1, ss. 1–5, Şubat 2011.
ISNAD Ünlükara, Ali vd. “Konya Ve Karaman İllerinde Bitki Su Tüketimi (ETo) Değişiminin Analizi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 1 (Şubat 2011), 1-5.
JAMA Ünlükara A, Yürekli K, Aküzüm T, Örs İ, Safi S. Konya ve Karaman İllerinde Bitki Su Tüketimi (ETo) Değişiminin Analizi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2011;:1–5.
MLA Ünlükara, Ali vd. “Konya Ve Karaman İllerinde Bitki Su Tüketimi (ETo) Değişiminin Analizi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 1, 2011, ss. 1-5.
Vancouver Ünlükara A, Yürekli K, Aküzüm T, Örs İ, Safi S. Konya ve Karaman İllerinde Bitki Su Tüketimi (ETo) Değişiminin Analizi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2011(1):1-5.