Bu çalışmada Antalya (Korkuteli-Elmalı) bölgesinde 2010 ve 2011 yıllarında ticari olarak elmalara uygulanan 1-MCP (SmartFresh™)
uygulaması sonuçları değerlendirilmiştir. SmartFresh™ ticari ismiyle satılan, özellikle klimakterik meyvelerde etilen üretimini ve
etkilerini baskılayan, etken maddesi 1-metilsiklopropen (1-MCP) olan, hasat sonrası uygulanan kimyasaldır. SmartFresh™ toz veya tablet formlu olup su ile karıştırılınca gaz halinde 1-MCP yaymaktadır. Türkiye’de 2005 yılından beri ruhsatlı olup son yıllarda kullanımı
yaygınlaşmaktadır. Uygulama süresi elmalarda genellikle 12-24 saat arasında olup en yaygın kullanılan süre ise 24 saattir. Uygulama, oda sıcaklığında çok düşük dozlarda (625 nL/L) yapılmaktadır. Antalya bölgesinde özellikle Korkuteli ve Elmalı ilçeleri Türkiye elma
yetiştiriciliğinde önemli bir paya sahiptir. Bu bölgede bulunan soğuk hava depolarında Starking delicious, Golden delicious, Granny smith
ve Starkrimson delicious çeşitlerinde SmartFresh™ uygulamaları yapılmıştır. Bölgede SmartFresh™ uygulaması sonucu elmaların sertlik değerleri korunmuş, etilen üretimi baskılanmış, fakat SÇKM değerleri arasında farklılık çıkmamıştır.
results are evaluated. 1-MCP, SmartFresh™ are sold commercially under the name, particularly in climacteric fruits were suppressed ethylene production and effects, the active ingredient is 1-Methylcyclopropene (1-MCP), which is applied post-harvest chemical. SmartFresh™ is powder or tablet form and when it mix with water, it emit gaseous 1-MCP. 1-MCP is registered in Turkey since 2005 and are expanding the use recent years. The application period is between 12-24 hours apples are usually the most common time is 24 hours. 1- MCP application at room temperature, at very low doses (625 nL / L) is made. Antalya region, especially in the districts Korkuteli and Apple, Turkey has an important share of apple cultivation. Cold storage in this region, Starking Delicious, Golden Delicious, Granny Smith, Starkrimson delicious varieties were SmartFresh™ applications. SmartFresh™ applications in the region as a result, apples maintained firmness values, suppressed ethylene production, but did not differ between the TSS values
Diğer ID | JA92DS24ZS |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Sayı: 1 - Yıl: 2013 Sayı: 1 |