BibTex RIS Kaynak Göster

Nüseller Kökenli Bazı Kan Portakalı Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Meyve Kalite Özelliklerinin Saptanması

Yıl 2013, Sayı: 1 - Yıl: 2013 Sayı: 1, 15 - 20, 01.02.2013

Öz

IAraştırmada bazı kan portakallarının üç yapraklı ile yapılan kontrollü melezlemesinden elde edilmiş nüseller kan portakalı klonlarının
ikinci aşama seleksiyon hatları kullanılmıştır. Adana ekolojik koşulları altında yetiştirilen “Sanguigno 16-10, Sanguigno 16-9, Sanguigno
19-14, Sanguinello 16-8, Di Giappone B 2/5 17-4, Kan Portakalı P 25 20-14, Moro A11, Sanguinello Semple B 2/20 21-14, Tuzcu
kanportakalı B 3/12 15-4” adlı nüseller kan portakalı çeşitlerinin meyve ağırlığı, uzunluğu, genişliği ve indeksi, kabukkalınlığı, çekirdek
sayısı, SÇKM, titre edilebilir asitlik miktarı, SÇ KM/asitlik, usaremiktarı, C vitamin içeriği ile meyve kabuki ve meyve suyu renkleri (L, a,
b, Chroma, hueo) belirlenmiştir. 2009 ve 2010 yılları olmak üzere iki yıl boyunca değerlendirilen meyve kalite parametreleri bakımından
nüseller kan portakallarında iki yılın ortalamasında en yüksek meyve ağırlığı ve kabuki kalınlığı Sanguigno 16-9 klonunda; en yüksek
SÇKM/asitoranı Tuzcu kan portakalında saptanmıştır. Kan portakalları için önemli bir kalite parametresi olan meyvesuyu renginde ise en
koyu kırmızı renk Sanguinello 16-8 ve Moro A11 kan portakalı klonlarında belirlenmiştir

Determination of Fruit Quality Traits of Some Nucellar Blood Orange Varieties under Adana Ecological Conditions

Yıl 2013, Sayı: 1 - Yıl: 2013 Sayı: 1, 15 - 20, 01.02.2013

Öz

In this study second step selection lines of nucellar blood orange clones obtained by controlled hybridization of some blood orange cultivars with Poncirus trifoliate were used. Fruit weight, height, width and index, rind thickness, seed number, total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), TSS/TA ratio, fruit juice content, vitamin C content, fruit peel and juice color (L, a, b, Chroma, hueo) of “Sanguigno 16-10, Sanguigno 16-9, Sanguigno 19-14, Sanguinello 16-8, Di Giappone B 2/5 17-4, Blood Orange P 25 20-14, Moro A11, SanguinelloSemple B 2/20 21-14, Tuzcu Blood Orange B 3/12 15-4” were determined under Adana ecological conditions. In terms of fruit quality of nucellar blood oranges evaluated for two years including 2009 and 2010, the highest fruit weight and rind thickness in Sanguigno 16-9; the highest TSS/TA ratio in Tuzcu blood orange were determined.The highest a* values of fruit juice were obtained in Sanguinello 16-8 and Moro A11, which is known to be an important fruit quality trait among blood oranges

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA35PS79GB
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Berken Çimen Bu kişi benim

Turgut Yeşiloğlu Bu kişi benim

Meral İncesu Bu kişi benim

Bilge Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Sayı: 1 - Yıl: 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çimen, B., Yeşiloğlu, T., İncesu, M., Yılmaz, B. (2013). Nüseller Kökenli Bazı Kan Portakalı Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Meyve Kalite Özelliklerinin Saptanması. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(1), 15-20.
AMA Çimen B, Yeşiloğlu T, İncesu M, Yılmaz B. Nüseller Kökenli Bazı Kan Portakalı Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Meyve Kalite Özelliklerinin Saptanması. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Şubat 2013;(1):15-20.
Chicago Çimen, Berken, Turgut Yeşiloğlu, Meral İncesu, ve Bilge Yılmaz. “Nüseller Kökenli Bazı Kan Portakalı Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Meyve Kalite Özelliklerinin Saptanması”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 1 (Şubat 2013): 15-20.
EndNote Çimen B, Yeşiloğlu T, İncesu M, Yılmaz B (01 Şubat 2013) Nüseller Kökenli Bazı Kan Portakalı Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Meyve Kalite Özelliklerinin Saptanması. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 1 15–20.
IEEE B. Çimen, T. Yeşiloğlu, M. İncesu, ve B. Yılmaz, “Nüseller Kökenli Bazı Kan Portakalı Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Meyve Kalite Özelliklerinin Saptanması”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 1, ss. 15–20, Şubat 2013.
ISNAD Çimen, Berken vd. “Nüseller Kökenli Bazı Kan Portakalı Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Meyve Kalite Özelliklerinin Saptanması”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 1 (Şubat 2013), 15-20.
JAMA Çimen B, Yeşiloğlu T, İncesu M, Yılmaz B. Nüseller Kökenli Bazı Kan Portakalı Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Meyve Kalite Özelliklerinin Saptanması. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2013;:15–20.
MLA Çimen, Berken vd. “Nüseller Kökenli Bazı Kan Portakalı Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Meyve Kalite Özelliklerinin Saptanması”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 1, 2013, ss. 15-20.
Vancouver Çimen B, Yeşiloğlu T, İncesu M, Yılmaz B. Nüseller Kökenli Bazı Kan Portakalı Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Meyve Kalite Özelliklerinin Saptanması. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2013(1):15-20.