BibTex RIS Kaynak Göster

KUTSAL NEREDE İKAMET EDER? İÇERİSİ OLARAK DIŞARISI: İÇERİSİNİ İNSAN DENEYİMİ ÜZERİNDEN YENİDEN DÜŞÜNMEYE

Yıl 2018, Sayı: 28, 123 - 128, 01.09.2018

Öz

Mimarlık felsefesinde ―yer‖, ―mekan‖, ―uzam‖, ―boyut‖ gibi kavramlar sıklıklar tekrar tekrar ele alınıp tartışılır. Bu makalede en temelde aynı şeyin ―içerisi‖ ve ―dışarı‖ kavramları için yapılması denenmiştir. İç mekanlar genellikle binaların içi olarak düşünülür ve söz konusu bir dış mekan olduğunda, bu mekanın ―içerisi‖ olarak düşünülemeyeceği varsayılır. Dışarısı asla tam olarak bir iç mekan değildir. Bu makalede, bu görüş problematize edilmiş ve ―dışarının‖ da bir ―içerisi‖ olarak deneyimlenip deneyimlenemeyeceği araştırılmıştır. İlk olarak mekan sorununu ve bunun insan ile karşılıklı ilişkisini ele alındı. Mekanı deneyimleme şekillerimiz ve bunların insan bedeni ve duyularıyla özsel ilişkisi içerinin ve dışarının anlamını tanımlamada bir zemin oluşturdu. Maurice Merleau-Ponty ve Martin Heidegger üzerinden insan bedeni ve bedenin mekan ile ilişkisine dair fenomenolojik bir yaklaşım ile aynı zamanda Jean-Luc Nancy ve Derrida‘nın ―kutsal‖ üzerine görüşlerini ele alarak dışarıyı bir içerisi olarak deneyimleyebilmemizin nasıl olanaklı olduğu incelenmiştir

WHERE DOES THE SACRED DWELL? OUTSIDE AS INTERIOR: AN ATTEMPT TO RETHINK THE INTERIOR WITH HUMAN EXPERIENCE

Yıl 2018, Sayı: 28, 123 - 128, 01.09.2018

Öz

In philosophy of architecture, the meanings of the terms like ―place‖, ―space‖, ―extent‖, ―dimension‖ are always rehandled, problematized and discussed upon. In this article, it has been basically tried to do the same with the concept of ―interior‖ and ―outside‖. The interior spaces are thought to be in buildings but when it comes to an outdoor space, it is assumed that it can‘t be thought as interior. The outside is never really an interior space. In this article, it has been tried to problematize this and see if there‘s a possible to experience ―outside‖ as an ―interior‖ too. First it has been taken the matter of space and its interrelation with human on hand. The ways we experience the space and its essential relation to human body and senses have provided as basis for defining the meaning of interior and outside and the relation between these terms. Along with Maurice Merleau-Ponty and Martin Heidegger for a phenomenological approach of human body and its relation with space, it has been taken the accounts of Jean-Luc Nancy and Derrida on the concept of ―sacred‖ to link with and to reiterate our endeavor of how we can experince the outside as an interior

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Sıla Burcu Başarır Bu kişi benim

Engin Yurt Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Sayı: 28

Kaynak Göster

APA Başarır, S. B., & Yurt, E. (2018). KUTSAL NEREDE İKAMET EDER? İÇERİSİ OLARAK DIŞARISI: İÇERİSİNİ İNSAN DENEYİMİ ÜZERİNDEN YENİDEN DÜŞÜNMEYE. Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji(28), 123-128.
AMA Başarır SB, Yurt E. KUTSAL NEREDE İKAMET EDER? İÇERİSİ OLARAK DIŞARISI: İÇERİSİNİ İNSAN DENEYİMİ ÜZERİNDEN YENİDEN DÜŞÜNMEYE. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. Eylül 2018;(28):123-128.
Chicago Başarır, Sıla Burcu, ve Engin Yurt. “KUTSAL NEREDE İKAMET EDER? İÇERİSİ OLARAK DIŞARISI: İÇERİSİNİ İNSAN DENEYİMİ ÜZERİNDEN YENİDEN DÜŞÜNMEYE”. Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji, sy. 28 (Eylül 2018): 123-28.
EndNote Başarır SB, Yurt E (01 Eylül 2018) KUTSAL NEREDE İKAMET EDER? İÇERİSİ OLARAK DIŞARISI: İÇERİSİNİ İNSAN DENEYİMİ ÜZERİNDEN YENİDEN DÜŞÜNMEYE. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji 28 123–128.
IEEE S. B. Başarır ve E. Yurt, “KUTSAL NEREDE İKAMET EDER? İÇERİSİ OLARAK DIŞARISI: İÇERİSİNİ İNSAN DENEYİMİ ÜZERİNDEN YENİDEN DÜŞÜNMEYE”, Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy. 28, ss. 123–128, Eylül 2018.
ISNAD Başarır, Sıla Burcu - Yurt, Engin. “KUTSAL NEREDE İKAMET EDER? İÇERİSİ OLARAK DIŞARISI: İÇERİSİNİ İNSAN DENEYİMİ ÜZERİNDEN YENİDEN DÜŞÜNMEYE”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji 28 (Eylül 2018), 123-128.
JAMA Başarır SB, Yurt E. KUTSAL NEREDE İKAMET EDER? İÇERİSİ OLARAK DIŞARISI: İÇERİSİNİ İNSAN DENEYİMİ ÜZERİNDEN YENİDEN DÜŞÜNMEYE. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 2018;:123–128.
MLA Başarır, Sıla Burcu ve Engin Yurt. “KUTSAL NEREDE İKAMET EDER? İÇERİSİ OLARAK DIŞARISI: İÇERİSİNİ İNSAN DENEYİMİ ÜZERİNDEN YENİDEN DÜŞÜNMEYE”. Tabula Rasa: Felsefe Ve Teoloji, sy. 28, 2018, ss. 123-8.
Vancouver Başarır SB, Yurt E. KUTSAL NEREDE İKAMET EDER? İÇERİSİ OLARAK DIŞARISI: İÇERİSİNİ İNSAN DENEYİMİ ÜZERİNDEN YENİDEN DÜŞÜNMEYE. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 2018(28):123-8.