TEFSİRİN TEMEL BİR İLKESİ OLARAK SİYAKA RİAYET -ELMALILI TEFSİRİ ÖRNEĞİ-
Öz
Siyak, Kur’ân’ı anlama ve tefsir etme metodolojisi içinde önemli yer tutan bir konudur. İsabetsiz anlama ve yorumlar çoğunlukla siyak ilkesine riayet etmemekten kaynaklanmaktadır.
Siyak konusunu merhum müfessir Elmalılı Hamdi Yazır’ın da içinde bulunduğu klasik ulema siyak ve münasebet kavramlarıyla karşılamışlardır. Daha çok siyakla anlama meselelerini, münasebetle ise i’caz, belagat ve fesahat konularını kastetmişlerdir.
Türkçe yazılan eserlerde siyak konusunu ifade etmek üzere çoğunlukla siyak sibak şeklinde ikili kelime kullanılmaktadır. Ancak bir ifadenin hangi tarafının siyak, hangi tarafının sibak olduğu konusunda ciddi sayılabilecek karışıklıklar söz konusudur. Bu karışıklıklar maalesef sözlük ve tefsirlerde bile yer alabilmektedir. Bu karışıklığın yaşandığı kaynaklardan birisi de Elmalılı tefsiridir. Bu yüzden özgün şekline de uygun olması hasebiyle sadece siyak kavramının kullanılması önerilmektedir.
Elmalılı merhum, tefsirinde siyak kelimesini 225 defa kullanmış ve bu kriteri bir usul maddesi olarak çalıştırmış bir müfessirdir. Bu çalışmada onbeşe yakın madde halinde sistematik hale getirmeye çalıştığımız bir plan dahilinde Elmalılı tefsirinde siyak alanı yoğun olarak istihdam edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abduh, “Mes'eletü'l-Ğarânîk ve Tefsîru'l-Ayât”, (Tefsîru'l-Fâtiha adlı eserinde), 3. Baskı, Mısır 1330.
- ______, Tefsîru’l-Fâtiha (ve Mukaddimetü’t-Tefsîr), Kalem: M. Reşid Rıza, 3. Baskı, Mısır 1330.
- Aclûnî, İsmâîl b. Muhammed, Keşfu’l-Hafâ ve Muzîlü’l-Elbâsi amme’ştehera mine’l-Ehâdîs alâ Elsineti’n-Nâsi, Beyrut 1351
- Aksu, Hüsamettin, “Hurufilik” DİA, c. XVIII, s. 408-412.
- Albayrak, Halis, Kur'an'ın Bütünlüğü Üzerine, İstanbul, 1992.
- _______, “Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın Tefsir Anlayışı”, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. XXXIV, 1993, s. 155-173.
- Arkoun, Muhammed, “Kur'an’ı Nasıl Okumalı”, çev. A. Zeki Ünal, İslami Araştırmalar, c. 7, S. 3-4, 1994.
- Aydemir, Abdullah, Ebussuûd Efendi ve Tefsirdeki Metodu, Ankara, ty.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din Araştırmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Mustafa Ünver
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
29 Nisan 2017
Gönderilme Tarihi
20 Nisan 2017
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1