Araştırma Makalesi

TARİHSEL SÜREÇTE KARABÜK’TEKİ TİCARET YAPILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 14 Sayı: 1 30 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

TARİHSEL SÜREÇTE KARABÜK’TEKİ TİCARET YAPILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz

Kent merkezlerinde yer alan ticaret yapıları, yalnızca ekonomik faaliyetlerin yürütüldüğü fiziksel alanlar olmanın ötesinde; sosyal etkileşimlerin geliştiği, kültürel sürekliliğin sağlandığı ve kentsel kimliğin biçimlendiği önemli kamusal mekânlar olarak öne çıkmaktadır. Özellikle yaya hareketliliğinin yoğun olduğu akslar üzerinde konumlanan iş hanları ve pasaj yapıları, geçirgen plan organizasyonları sayesinde hem kamusal bir nitelik kazanmakta hem de ticari işlevlerin daha geniş kullanıcı gruplarına ulaşmasına olanak tanımaktadır. Bu tür yapılar, iç avlu veya iç sokak gibi kamusal kullanıma açık kurgularla hem çevresiyle bütünleşmekte hem de sosyal etkileşimleri destekleyerek kent yaşamına katkı sunmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden biri olan Karabük'teki ticaret yapılarının tarihsel gelişimini inceleyerek, kentsel mekânda ticaretin dönüşümünü anlamayı amaçlamaktadır. Özellikle Karabük kent merkezinin tek yaya aksı olan Kemal Güneş Caddesi üzerinde yer alan üç ayrı pasaj – Mako Çarşısı, Beyaz Saray Pasajı ve Bedesten – mekânsal özellikleri bağlamında ele alınmıştır. Bu kapsamda, söz konusu yapıların kentle kurduğu bağ, yaya sirkülasyonuna katkıları ve ticari işlevlerin dönüşüm sürecindeki rolleri analiz edilmiştir. Çalışma, geleneksel çarşı anlayışından modern alışveriş yapıları tipolojisine geçiş sürecini Karabük özelinde ortaya koyarak, bu dönüşümün kentsel yaşam ve mekân organizasyonu üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Söz konusu cadde üzerinde pasaj özelliği gösteren bu yapılardan başka yapının bulunmaması ve Karabük’e ilişkin araştırmalar kapsamında ticari yapılara ilişkin çalışmaların kısıtlılığı çalışmanın özgün yanını ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktürk Çetin, Banu. “Alışveriş Merkezleri: Yeni Birer Kent Merkezi Olabilir Mi”. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 5/15 (2018), 1-17.
  2. Aytar Sever, İldem. “Değişen Tüketim Anlayışı ve Alışveriş Merkezlerinde Modernleşme Süreci”. Online Journal of Art and Design, 3/8 (2020), 107-116.
  3. Erdönmez, M. Ebru – Akı, Altan. “Açık kamusal kent mekanlarının toplum ilişkilerindeki etkileri”. Megaron, 1/1 (2005), 67-87.
  4. Gülenaz, Nursel. “Batılılaşma Dönemi İstanbul’unda Hanlar ve Pasajlar”. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayınları, 2011.
  5. Güncel Türkçe Sözlük. Erişim 8 Haziran 2025. http://sozluk.gov.tr
  6. Hızlı Neslinur – Ulubay, Serhat. “Pasajların Algısı Üzerine Bir İrdeleme: İstiklal Caddesi Örneği”. Transition in/at/on/and/over/under Space, ed. Nilgün Kuloğlu, Serap Durmuş Öztürk, Aslıhan Öztürk, Deniz Bayrak. 113-125. Trabzon: TMMOB Mimarlar Odası Trabzon Şubesi Yayınları, 2017.
  7. İSO, İstanbul Sanayi Odası. “500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi”. Erişim 5 Haziran 2025. https://iso500.org.tr/500- buyuk-sanayi-kurulusu
  8. Kardemir, Karabük Demir-Çelik Fabrikaları. “Hakkımızda”. Erişim 4 Haziran 2025. https://www.kardemir.com/hakkimizda

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kent Tarihi , Mimarlık Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

26 Haziran 2025

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

23 Haziran 2025

Kabul Tarihi

26 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD
Saraçoğlu Gezer, Ayşe Merve - Söylemez, Hasan - Bölükbaşı Ertürk, A. Esra. “TARİHSEL SÜREÇTE KARABÜK’TEKİ TİCARET YAPILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi 14/1 (01 Haziran 2025): 71-83. https://izlik.org/JA39DH24KT.

Karabük Üniversitesi Tarih, Kültür, Sanat Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
https://tarihkultur.karabuk.edu.tr/index.aspx