Migration and refugees are among the most important and complex problems of today's world, deeply affecting the international community. Civil unrest and violence, especially in the Middle East, have led to the displacement of millions of people. Most of these displaced people have sought refuge in neighboring countries and Europe. However, this situation has led to many legal status debates and human rights violations. Türkiye stands out with the number of asylum seekers it has hosted and the policies it has pursued in this process. Syrians who have sought refuge in Türkiye since 2011 are under "Temporary Protection Status". However, while temporary protection status should be temporary in duration, when it evolves into a permanent temporary status, various uncertainties arise regarding the social cohesion of the protected persons and the standard of living befitting human dignity. Although temporary protection status was historically developed in European Union (EU) law, the Temporary Protection Directive adopted in 2001 was never activated until the Ukrainian crisis in 2022. In this context, the attitudes and practices of the EU towards asylum-seekers from different countries, such as Syrian and Ukrainian asylum-seekers, are also compared in terms of temporary protection status. Temporary protection status is recognized as an important mechanism in the human rights context and the international community needs to do more to protect the fundamental rights and freedoms of protected persons. The compliance of temporary protection policies with human rights standards and their effective implementation are considered as critical steps to protect the dignity of protected persons and guarantee their human rights. In this study, a review article was conducted from a legal perspective by analyzing the current situation of temporary protection status implemented in Türkiye and the EU through a literature review. The examination of temporary protection status only in the context of Türkiye and the EU constitutes the limitation of the study. This study aims to contribute to theoretical debates by evaluating temporary protection status in international law, its implementation in Türkiye, and EU asylum policies from a human rights perspective.
forced migration mass influx temporary protection human rights Türkiye
Göç ve mültecilik, günümüz dünyasının önemli ve karmaşık sorunları arasında yer almakta olup uluslararası toplumu derinden etkilemektedir. Özellikle Ortadoğu'da yaşanan iç karışıklıklar ve şiddet olayları milyonlarca insanın yerinden edilmesine yol açmıştır. Bu yerinden edilen insanların çoğu, komşu ülkelere ve Avrupa'ya sığınmıştır. Ancak bu durum birçok hukuki statü tartışmasına ve insan hakları ihlaline sebep olmuştur. Türkiye, bu süreçte misafir ettiği sığınmacı sayısı ve izlediği politikalarla ön plana çıkmaktadır. 2011'den bu yana Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, "Geçici Koruma Statüsü" altında bulunmaktadır. Ancak, geçici koruma statüsü, süre olarak geçici olması gerekirken; kalıcı bir geçiciliğe evrildiğinde korunan kişilerin sosyal uyumu ve insan onuruna yakışır yaşam standardı konusunda çeşitli belirsizlikler ortaya çıkmaktadır. Geçici koruma tarihsel olarak Avrupa Birliği (AB) hukukunda doğmuş olsa da 2001 yılında kabul edilen Geçici Koruma Yönergesi 2022 yılında yaşanan Ukrayna krizine kadar hiç aktifleştirilmemiştir. Bu bağlamda, Suriyeli ve Ukraynalı sığınmacılar gibi farklı ülkelerden gelen sığınmacı gruplarına yönelik AB'nin tutum ve uygulamaları da geçici koruma statüsü özelinde karşılaştırılmıştır. Geçici koruma statüsü, insan hakları bağlamında önemli bir mekanizma olarak kabul edilmekte olup korunan kişilerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması için uluslararası toplumun daha fazla çaba sarf etmesi gerekmektedir. Geçici koruma politikalarının insan hakları standartlarına uygunluğu ve etkin uygulanması, korunan kişilerin onurunu korumak ve insan haklarını güvence altına almak için kritik adımlar olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada Türkiye ve AB’de uygulanan geçici koruma statüsüne ilişkin mevcut durum literatür taraması ile analiz edilerek hukuki perspektiften bir derleme çalışması yapılmıştır. Geçici koruma statüsünün Türkiye ve AB boyutunda ele alınması çalışmanın sınırlılığını oluşturmaktadır. Bu çalışma, geçici koruma statüsünün uluslararası hukukta ve Türkiye'deki uygulaması ile AB'nin sığınma politikalarında bu statüyü insan hakları bağlamında değerlendirerek kuramsal tartışmalara katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Zorunlu Göç Kitlesel Akın Geçici Koruma İnsan Hakları Türkiye
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Uluslararası Göç |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Mayıs 2024 |
Gönderilme Tarihi | 22 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 26 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Bu dergideki tüm makaleler Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) ile lisans altına alınmıştır.