Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

LOZAN ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMA İMZALANDIKTAN SONRA İNGİLTERE AVAM KAMARASI’NDA ANTLAŞMA HAKKINDA YAPILAN OTURUM ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Yıl 2021, Sayı: 8, 243 - 264, 27.01.2021

Öz

Birinci Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletleri Osmanlı topraklarını paylaşmışlar ve Sevr Antlaşması ile bu durumu hukuki hale getirmişlerdir. Ancak Mustafa Kemal Paşa liderliğinde başlayan Milli Mücadele Sevr Antlaşması’nın uygulanmasına engel olmuştur. Milli Mücadele’nin zaferi sonrasında İtilaf Devletleri ile Türkiye arasında barışı sağlamak için Lozan Antlaşması yapılmıştır. Fakat Türklerle eşit şartlarda yürütülen müzakereler sonucunda yapılan bu antlaşma İngiltere’de pek çok açıdan tartışma yaratmıştır. Yaşanan tartışmalar Lozan Antlaşması’nın İngiliz Parlamentosu’nda onaylanmasını geciktirmiştir. İngiliz muhalefeti yapılan antlaşmada Türklere çok fazla taviz verildiğini savunmuştur. Lozan Antlaşması ile kapitülasyonların kaldırılması ve Ermenistan kurulmamış olması muhalefet tarafından şiddetle eleştirilmiştir. İngiliz Hükümeti ise mevcut şartlarda daha iyi bir antlaşma yapılamayacağını ifade ederek antlaşmanın onaylanması gerektiğini savunmuştur. Buna rağmen antlaşma ile ilgili tartışmalar devam etmiştir. Bu çalışmada Lozan Antlaşması’nın imzalanması sonrasında antlaşma hakkında Avam Kamarası’nda yapılan tartışma analiz edilmiştir. Bu şekilde İngiliz muhalefetinin hangi noktalara itiraz ettiği ve hükümetin antlaşmayı ne şekilde savunduğu parlamento tutanaklarına dayanarak gözler önüne serilmiştir. Bu sayede İngiltere’nin Lozan Antlaşması’na bakışının daha iyi anlaşılması umulmaktadır.

Kaynakça

  • AKŞİN, Sina, Kısa Türkiye Tarihi, Cilt 5, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2008.
  • ATEŞ, Toktamış, Türk Devrim Tarihi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2004.
  • İNÖNÜ, İsmet, Hatıralar, Cilt 2, Bilgi Yayınevi, Ankara, 1987.
  • KARACAN, Ali Naci, Lozan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2018.
  • ÖKE, Mim Kemal, Ermeni Sorunu, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1991.
  • SONYEL, Salahi, Gizli Belgelerle Lozan Konferansı’nın Perde Arkası, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 2014.
  • ŞİMŞİR, Bilal, Lozan Günlüğü, Bilgi Yayınevi, Ankara, 2012.
  • ŞİMŞİR, Bilal, Lozan Telgrafları I, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1990.
  • TUNCER, Hüner, Atatürkçü Dış Politika, Kaynak Yayınları, İstanbul, 2008.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Çağdaş Yüksel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Ocak 2021
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Yüksel, Ç. (2021). LOZAN ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMA İMZALANDIKTAN SONRA İNGİLTERE AVAM KAMARASI’NDA ANTLAŞMA HAKKINDA YAPILAN OTURUM ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Tarih Ve Günce(8), 243-264.
AMA Yüksel Ç. LOZAN ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMA İMZALANDIKTAN SONRA İNGİLTERE AVAM KAMARASI’NDA ANTLAŞMA HAKKINDA YAPILAN OTURUM ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Tarih ve Günce. Ocak 2021;(8):243-264.
Chicago Yüksel, Çağdaş. “LOZAN ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMA İMZALANDIKTAN SONRA İNGİLTERE AVAM KAMARASI’NDA ANTLAŞMA HAKKINDA YAPILAN OTURUM ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Tarih Ve Günce, sy. 8 (Ocak 2021): 243-64.
EndNote Yüksel Ç (01 Ocak 2021) LOZAN ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMA İMZALANDIKTAN SONRA İNGİLTERE AVAM KAMARASI’NDA ANTLAŞMA HAKKINDA YAPILAN OTURUM ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Tarih ve Günce 8 243–264.
IEEE Ç. Yüksel, “LOZAN ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMA İMZALANDIKTAN SONRA İNGİLTERE AVAM KAMARASI’NDA ANTLAŞMA HAKKINDA YAPILAN OTURUM ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, Tarih ve Günce, sy. 8, ss. 243–264, Ocak 2021.
ISNAD Yüksel, Çağdaş. “LOZAN ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMA İMZALANDIKTAN SONRA İNGİLTERE AVAM KAMARASI’NDA ANTLAŞMA HAKKINDA YAPILAN OTURUM ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Tarih ve Günce 8 (Ocak 2021), 243-264.
JAMA Yüksel Ç. LOZAN ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMA İMZALANDIKTAN SONRA İNGİLTERE AVAM KAMARASI’NDA ANTLAŞMA HAKKINDA YAPILAN OTURUM ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Tarih ve Günce. 2021;:243–264.
MLA Yüksel, Çağdaş. “LOZAN ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMA İMZALANDIKTAN SONRA İNGİLTERE AVAM KAMARASI’NDA ANTLAŞMA HAKKINDA YAPILAN OTURUM ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Tarih Ve Günce, sy. 8, 2021, ss. 243-64.
Vancouver Yüksel Ç. LOZAN ANTLAŞMASI VE ANTLAŞMA İMZALANDIKTAN SONRA İNGİLTERE AVAM KAMARASI’NDA ANTLAŞMA HAKKINDA YAPILAN OTURUM ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Tarih ve Günce. 2021(8):243-64.

Yayının Türü: Uluslararası Akademik Hakemli-Altı Ayda Bir Yayınlanır