1877-1878 Osmanlı-Rus (93 Harbi) Harbi’nden sonra Balkanlardan Anadolu’ya bir göç hareketi devamlı olarak yaşanmış, bu göç, 20.yüzyıl başında yaşanan Balkan Savaşları ile vahim bir görünüm kazanmıştır. Bulgarlar, Yunanlar, Sırplar ve Karadağlıların Müslüman-Türk halkı yok etme ve topraklarından kovma isteği nedeniyle yaptıkları zulümler, Rumeli’ndeki Türk-Müslüman ahalinin göç ederek İstanbul ve Anadolu’ya gelmesiyle neticelenmiştir. Balkan Savaşları sırasında Türk-Müslüman ahaliyi topraklarından adeta söküp atan bu kaçışın, içinde yer alan bir çocuk vardır ki; daha sonra bu çocuk Cumhuriyet Türkiye’sinin bir kültür sembolü, aydın bir kadını, Türk Tarih Kurumu’nun kurucu üyelerinden birisi olacaktır. O kişi, tarihçi kimliğiyle Prof.Dr. Afet İnan’dır.
1912’de Yunan birliklerinin Selanik’e yaklaştığı haberi geldiğinde evlerini terk ederek doğdukları, büyüdükleri topraklar olan Makedonya’dan İstanbul’a gelen muhacir bir ailenin çocuğu olan Afet İnan, çocukluğundan itibaren babasının memuriyeti dolayısıyla sık yer değiştirmiş olmaları, yurdun farklı köşelerinde yaşayarak bulunmuş olmaları, kendisine yurdunu tanıma olanağı verdiği gibi aynı zamanda yurt sevgisinin, ulusuna karşı duyduğu bağlılık duygularının kuvvetlenmesine, kitaplarda bulamadıklarını görerek öğrenmesine etki etmiş, gördükleri ve yaşadıklarına okumakla ekleyeceği çok şeylerin olduğu bilincini de kazandırmıştır.
Bu makalede; Balkan Savaşları öncesi ve savaş sırasında Mustafa Kemal'in askeri faaliyetlerinden kısaca bahsedildikten sonra Balkan Savaşı'nın getirdiği ağır sonuçlar, özellikle Selanik'in nasıl kaybedildiğinden, bölgede yaşayan Türk-Müslüman halkın ne şekilde Anadolu’ya geldiğinden bahsedilmiştir. Selanik'ten ailesiyle birlikte İstanbul’a göç eden Afet İnan’ın çocukluğu ve Atatürk’le tanışmasına kadar olan yaşadıkları, Atatürk ile tanışmasını müteakip eğitim hayatındaki gelişmeler ele alınmış ve her iki insanın genç cumhuriyetin şekillenmesinde üstlendikleri role dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
Balkan Savaşları Afet İnan Makedonya Selanik Göç Mustafa Kemal ATATÜRK.
Teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
After the 1877-1878 Ottoman-Russian (93 War) War, there was a continuous migration movement from the Balkans to Anatolia, and this migration gained a grave appearance with the Balkan Wars at the beginning of the 20th century. The persecution of the Bulgarians, Greeks, Serbs and Montenegrins due to their desire to exterminate the Muslim-Turkish people and expel them from their lands resulted in the migration of the Turkish-Muslim people in Rumelia to Istanbul and Anatolia. During the Balkan Wars, there is a child involved in this escape, which almost drove the Turkish-Muslim people from their lands; later, this child will become a cultural symbol of the Republic of Turkey, an enlightened woman, and one of the founding members of the Turkish Historical Society. That person, as a historian, is Prof.Dr. Disaster is Inan.
Afet Inan, the child of an immigrant family who came to Istanbul from Macedonia, the land where they were born and grew up, when the news that Greek troops were approaching Thessaloniki in 1912. While giving him the opportunity to get to know his homeland, it also strengthened his love of homeland and his feelings of attachment to his nation, had an effect on his learning by seeing what he could not find in books, and made him conscious that he had a lot to add to what he saw and lived through by reading.
In this article; After briefly mentioning the military activities of Mustafa Kemal before and during the Balkan Wars, the heavy consequences of the Balkan War, especially how Thessaloniki was lost, and how the Turkish-Muslim people living in the region came to Anatolia are mentioned. The childhood of Afet Inan, who immigrated to Istanbul with his family from Thessaloniki, and his experiences until he met Ataturk, the developments in his education life following his meeting with Ataturk were discussed, and the role of both people in the shaping of the young republic was tried to be pointed out.
Balkan Wars Afet İnan Macedonia Thesseloniki Deportation Mustafa Kemal ATATÜRK.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2023 |
Gönderilme Tarihi | 23 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 12 |
Yayının Türü: Uluslararası Akademik Hakemli-Altı Ayda Bir Yayınlanır