Osmanlı son dönemine damga vuran İttihat ve Terakki Cemiyeti Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra kendini feshederek, Teceddüt Fırkasına dönüşmüştür. Ancak liderlerinin ülkeden kaçması ve pek çoğunun tutuklanıp Malta’ya sürülmesi ile birlikte İttihatçılar, bu yeni kurulan cemiyete sahip çıkmamış hatta adından bile hiç söz etmemişlerdir. Bununla birlikte İttihatçılardan bir kısmı da Kara Kemal ve Kara Vasıf tarafından kurulan Karakol teşkilatı içinde yer alarak, milli mücadelenin başlarında İstanbul’dan Anadolu’ya silah, cephane ve insan kaçırılmasını sağlamışlardır. Bu dönemde yurt dışında bulunan Talat Paşa, Enver Paşa ve Cavid Bey İttihat ve Terakki adına bazı faaliyetlerde bulunmuştur. Talat Paşa’nın ölümünden sonra Cavid Bey öncülüğünde İttihat ve Terakki’nin geleceği konusunda toplantılar yapmaya başlamışlardır. Sakarya Savaşı’nın kazanılmasıyla Malta’dan ülkeye dönen İttihatçılar, TBMM’de de güç kazanmaya başlamışlardır. İttihatçılar Mustafa Kemal’in liderliğinden pek memnun değillerdir ve devam etmesini de istememektedirler. Özellikle Kara Kemal ve Cavid Bey İttihat ve Terakki’yi yeniden canlandırma konusundaki faaliyetlerin öncülüğünü üstlenmişlerdir. İlk tartışmalar saltanatın kaldırılmasından hemen sonra başlamıştır. İttihat ve Terakki’nin ne olduğu, geleceği, milli mücadeledeki rolü ve TBMM içindeki gücü bu tartışmaların odağındaki konulardır. Zaferden sonra İstanbul’da Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin İstanbul’da örgütlenme sürecinde sorunlar yaşanması üzerine Gazi Mustafa Kemal, İzmit’e Kara Kemal’i de çağırarak, İttihat ve Terakki hakkında konuşmuştur. Ancak seçimleri yenileme kararı alınana kadar İttihatçılar sessiz kalmıştır. TBMM’nin seçimleri yenileme kararı İstanbul’daki İttihatçıları harekete geçirmiş ve Cavid Bey’in evinde bir dizi toplantı gerçekleştirmişlerdir. İttihat ve Terakki Cemiyeti hakkında Nisan 1923 ortalarına doğru basında tartışmalar başlamıştır. İttihatçıların sözcülüğünü Tanin Gazetesi başyazarı Hüseyin Cahit üstlenmiştir. Ankara Hükümeti ve hükümet yanlısı basın, İttihat ve Terakki Cemiyeti feshedilmiş olduğu için onun adına kimsenin konuşamayacağını savunmuşlardır. İttihatçılar bu toplantıları Mustafa Kemal’in isteğiyle yapıldığını iddia ederek, toplantının gizli olmadığını savunmuşlardır. Toplantıda bir program hazırlayan İttihatçıları, II. Grup kendi yanına çekmeye çalışmıştır. İttihatçılar, Mustafa Kemal’in tepkisi üzerine seçimlere katılmama kararı almışlardır. İttihatçıların kaderi açısından önemli olan bu toplantılar ve tartışmalar Türk siyasi hayatında önemli izler bırakmıştır.
Union and Progress Teceddüt Party Kara Kemal Cavid Bey TBMM election Istanbul Union and Progress, Teceddüt Party, Kara Kemal, Cavid Bey, TBMM, election, Istanbul
Antlaşması’ndan sonra kendini feshederek, Teceddüt Fırkasına dönüşmüştür. Ancak liderlerinin ülkeden kaçması ve pek çoğunun tutuklanıp Malta’ya sürülmesi ile birlikte İttihatçılar, bu yeni kurulan cemiyete sahip çıkmamış hatta adından bile hiç söz etmemişlerdir. Bununla birlikte İttihatçılardan bir kısmı da Kara Kemal ve Kara Vasıf tarafından kurulan Karakol teşkilatı içinde yer alarak, milli mücadelenin başlarında İstanbul’dan Anadolu’ya silah, cephane ve insan kaçırılmasını sağlamışlardır. Bu dönemde yurt dışında bulunan Talat Paşa, Enver Paşa ve Cavid Bey İttihat ve Terakki adına bazı faaliyetlerde bulunmuştur. Talat Paşa’nın ölümünden sonra Cavid Bey öncülüğünde İttihat ve Terakki’nin geleceği konusunda toplantılar yapmaya başlamışlardır. Sakarya Savaşı’nın kazanılmasıyla Malta’dan ülkeye dönen İttihatçılar, TBMM’de de güç kazanmaya başlamışlardır. İttihatçılar Mustafa Kemal’in liderliğinden pek memnun değillerdir ve devam etmesini de istememektedirler. Özellikle Kara Kemal ve Cavid Bey İttihat ve Terakki’yi yeniden canlandırma konusundaki faaliyetlerin öncülüğünü üstlenmişlerdir. İlk tartışmalar saltanatın kaldırılmasından hemen sonra başlamıştır. İttihat ve Terakki’nin ne olduğu, geleceği, milli mücadeledeki rolü ve TBMM içindeki gücü bu tartışmaların odağındaki konulardır. Zaferden sonra İstanbul’da Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin İstanbul’da örgütlenme sürecinde sorunlar yaşanması üzerine Gazi Mustafa Kemal, İzmit’e Kara Kemal’i de çağırarak, İttihat ve Terakki hakkında konuşmuştur. Ancak seçimleri yenileme kararı alınana kadar İttihatçılar sessiz kalmıştır. TBMM’nin seçimleri yenileme kararı İstanbul’daki İttihatçıları harekete geçirmiş ve Cavid Bey’in evinde bir dizi toplantı gerçekleştirmişlerdir. İttihat ve Terakki Cemiyeti hakkında Nisan 1923 ortalarına doğru basında tartışmalar başlamıştır. İttihatçıların sözcülüğünü Tanin Gazetesi başyazarı Hüseyin Cahit üstlenmiştir. Ankara Hükümeti ve hükümet yanlısı basın, İttihat ve Terakki Cemiyeti feshedilmiş olduğu için onun adına kimsenin konuşamayacağını savunmuşlardır. İttihatçılar bu toplantıları Mustafa Kemal’in isteğiyle yapıldığını iddia ederek, toplantının gizli olmadığını savunmuşlardır. Toplantıda bir program hazırlayan İttihatçıları, II. Grup kendi yanına çekmeye çalışmıştır. İttihatçılar, Mustafa Kemal’in tepkisi üzerine seçimlere katılmama kararı almışlardır. İttihatçıların kaderi açısından önemli olan bu toplantılar ve tartışmalar Türk siyasi hayatında önemli izler bırakmıştır.
İttihat ve Terakki Teceddüt Fırkası Kara Kemal Cavid Bey TBMM seçim İstanbul
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2023 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 12 |
Yayının Türü: Uluslararası Akademik Hakemli-Altı Ayda Bir Yayınlanır