Holidays are important symbols for societies to become a nation. During the establishment phase of the Republic of Turkey, a regime change was made with the reforms. The State of the Republic of Türkiye has gained the feature of a national republic with the opening of the Grand National Assembly on April 23, 1920, the abolition of the Sultanate on November 1, 1922, and the proclamation of the Republic on October 29, 1923.
It was accepted as a national holiday on November 1, 1922, since the night of the Abolition of the Sultanate on 1 November 1922 coincided with 12 Rebiülevvel, that is, Mevlid-i Nebevi, and was enacted as the Domination Day on 24 October 1923. The feast, which is known as the National Domination Day in the press and in the society, held the first and only official acceptance celebration in the country on October 12, 1924 (i.e. 12 Rebiülevvel 1924). After the acceptance of October 29 as the only official national holiday of the Republic of Turkey on April 18, 1925, National Independence Day will be celebrated as a simple holiday, without an official acceptance ceremony. The festival, which was celebrated for twelve years, mirrored the political, social and intellectual changes in Turkey until 1934.
There are studies on national holidays in Turkey. However, no study has been carried out on the 1st November Domination National Day and its celebrations independently. With our study, it is aimed to complete this deficiency in the field. Because with the abolition of the sultanate on November 1, 1922, a great step was taken to ensure that the national will belongs to the nation unconditionally. The Turkish nation accepted this historical Turkish Revolution, which is one of the most important turning points in the manifestation of its will, as a touchstone and celebrated it as a holiday.
Abolition of Sultanate National Domination Day Mevlidi Nebevi
Bayramlar toplumların millet olmasında önemli sembollerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında, inkılaplar ile rejim değişikliğine gidilmiştir. Önce 23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclis’nin açılması, sonra 1 Kasım 1922 Saltanatın İlgası ve akabinde 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin İlanı ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti milli bir cumhuriyet özelliğine kavuşmuştur.
1Kasım 1922 Saltanatın İlgası gecesinin 12 Rebiülevvel’e yani Mevlid-i Nebevi’ye denk gelmesinden dolayı 1-2 Kasım 1922’de milli bayram olarak kabul edilmiş ve 24 Ekim 1923’te de Hakimiyet Bayramı olarak kanunlaşmıştır. Basında ve toplumda Hakimiyeti Milliye Bayramı diye anılan bayram, ülke genelinde ilk ve tek resmi kabul kutlamasını 12 Ekim 1924’te (yani 12 Rebiülevvel 1924) gerçekleştirmiştir. 18 Nisan 1925 yılında 29 Ekim’in Türkiye Cumhuriyeti’nin tek resmi milli bayramı olarak kabulünden sonra Hakimiyeti Milliye Bayramı resmi kabul merasimi yapılmadan sade bir bayram, resmî tatil günü gibi kutlanmıştır. On iki yıl kutlanan Hakimiyeti Milliye Bayramı, 1934 yılına kadar Türkiye’deki siyasi, sosyal ve fikir değişimlerine ayna tutmuştur.
Türkiye’deki milli bayramlar üzerine yapılmış çalışmalar vardır. Fakat müstakil olarak 1 Kasım Hakimiyeti Milliye Bayramı ve kutlamaları üzerine bir çalışma yapılmamıştır. Çalışmamızla sahadaki bu eksikliğin tamamlanması hedeflenmiştir. Çünkü 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılması ile milli iradenin kayıtsız şartsız millete ait olması konusunda büyük bir adım atılmıştır. Türk milleti, kendi iradesinin tecellisindeki en önemli dönüm noktalarından birisi olan bu tarihi Türk İnkılabını bir mihenk taşı olarak kabul etmiş ve onu bir bayram olarak kutlamıştır.
saltanatın ilgası/kaldırılması Hakimiyeti Milliye Bayramı Mevlidi Nbevi
Yanlışlıkla ilk dosyada ismimi silmeyi unutmuşum. Tekrar "İSİMSİZ" diye yeni dosya gönderdim. Eskisi sistemde kaldı mı bilmiyorum. İlgi ve alakanız için şimdiden teşekkürler.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Türkiye Cumhuriyeti Tarihi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 19 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 13 |
Yayının Türü: Uluslararası Akademik Hakemli-Altı Ayda Bir Yayınlanır