Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çukurova Koşullarında İkinci Ürün Ekimi Öncesi Uygulanan Toprak İşleme Yöntemlerinin Yakıt ve Zaman Tüketimleri

Yıl 2017, Cilt: 13 Sayı: 1, 49 - 54, 26.12.2017

Öz

Bu araştırmada, Çukurova yöresinde buğday üretiminden
sonra yaygın olarak uygulanan ikinci ürün yetiştiriciliği tarımındaki farklı
toprak işleme yöntemlerinin
yakıt ve zaman tüketimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, ekim öncesi
geleneksel toprak işleme ve koruyucu toprak işleme yöntemlerinden biri olan anıza
direkt ekim yöntemleri ele alınmıştır.



Araştırma,
iki yıl süresince sulu koşullarda ve ikinci ürün mısır üretiminde
yürütülmüştür. Tarla denemeleri ve çeşitli ölçümlerde elde edilen bulgular ve
bu bulgulara ilişkin analiz sonucunda geleneksel II. ürün yetiştirmede gereksinim
duyulan zaman 44.79 dak da-1 ve tüketilen yakıt 5.5 L da-1
iken koruyucu toprak işlemede ise bu değerler 26.08 dak da-1 ve 3.56
L da-1 olarak bulunmuştur. Ayrıca
geleneksel toprak işlemede bir hektarda 53 km
traktör izi oluşurken, minimum toprak işlemede bu değerin %71.7 oranında
azalarak 15.1 km’ye düştüğü belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2016. Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Meteoroloji istasyonu verileri. Adana Anonim, 2017. http://ziraat.euc.edu.tı7~istrotı/ Erişim; Mart 2017
  • Anonim, 1982. TOPRAKSU Ana Projesi, Proje no: 862. Tarım Alet ve Makinalarının İşletme Değerleri, Uygunluk Derecelerinin Saptanması ve Geliştirilmesi Rehberi. Eskişehir.
  • Bayhan, Y., Gönülol, E.,Yalçın, H., Kayışoğlu, B, 2001. İkinci Ürün Silajlık Mısır Tarımında Azaltılmış Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Uygulamaları, Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi, 13-15 Eylül, Şanlıurfa.
  • Bilgili. M.E, 2007. Çukurova Yöresinde İkinci Ürün Ekimi Öncesi Uygulanan Toprak İşleme Yöntemlerinin Araştırılması (Tarsus Yöresi Örneği).2. Koruyucu Toprak İşleme Ve Doğrudan Ekim Çalıştayı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü. Bomova-İzmir
  • Delibacak, S., Okur, B., Yalçın, H, 2003. Toprak İşleme Teknikleri ile Toprağın Fiziksel Özellikleri Arasındaki İlişkiler, Koruyucu Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Çalıştayı, 23-24 Ekim, İzmir.
  • Gajrı, P.R.,Arora, V.K., Prıhar, S.S, 2002. Tillagefor Sustainable Cropping. Food Products Press, Binghampton, NY 13904-1580, 195 p.
  • Gökçebay, B, 1983. Minimum Toprak işleme Tekniği. Türkiye Zirai Donatım Kurumu Mesleki Yayınları. Ankara Toros. H, 1993. Tarsus Yöresinde Ana Ürün ve 2.Ürün Mısır Tarımında Kullanılan Alet Ve Makinaların Yakıt, Zaman Tüketimleri ve İş Başarıları. Genel yayın no:187 seri no.:121 Tarsus.
  • Tüzüner. A, 1990. Toprak ve su analiz laboratuvarları el kitabı. KHGM yayınları, Ankara.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

M. Emin Bilgili

Yasemin Vurarak Bu kişi benim

Uğur Sevilmiş Bu kişi benim

Ali Aybek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bilgili, M. E., Vurarak, Y., Sevilmiş, U., Aybek, A. (2017). Çukurova Koşullarında İkinci Ürün Ekimi Öncesi Uygulanan Toprak İşleme Yöntemlerinin Yakıt ve Zaman Tüketimleri. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 13(1), 49-54.

Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.