Bu araştırmada, Çukurova yöresinde buğday üretiminden
sonra yaygın olarak uygulanan ikinci ürün yetiştiriciliği tarımındaki farklı
toprak işleme yöntemlerinin yakıt ve zaman tüketimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, ekim öncesi
geleneksel toprak işleme ve koruyucu toprak işleme yöntemlerinden biri olan anıza
direkt ekim yöntemleri ele alınmıştır.
Araştırma,
iki yıl süresince sulu koşullarda ve ikinci ürün mısır üretiminde
yürütülmüştür. Tarla denemeleri ve çeşitli ölçümlerde elde edilen bulgular ve
bu bulgulara ilişkin analiz sonucunda geleneksel II. ürün yetiştirmede gereksinim
duyulan zaman 44.79 dak da-1 ve tüketilen yakıt 5.5 L da-1
iken koruyucu toprak işlemede ise bu değerler 26.08 dak da-1 ve 3.56
L da-1 olarak bulunmuştur. Ayrıca geleneksel toprak işlemede bir hektarda 53 km
traktör izi oluşurken, minimum toprak işlemede bu değerin %71.7 oranında
azalarak 15.1 km’ye düştüğü belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 13 Sayı: 1 |
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.