Bu çalışmada,
Çukurova Bölgesi’nde buğday üretiminde düze ekim, sırta ekim ve geniş sırta
ekim yöntemlerinin enerji bilançoları belirlenmiştir. Değerlendirmeler sonunda özgül
enerji değeri düze ekim yönteminde 1.93 MJ/kg, sırta ekim yönteminde 2.72 MJ/kg,
geniş sırta ekim yönteminde 2.29 MJ/kg olarak hesaplanmıştır. Enerji çıktı/girdi
oranı dikkate alındığında enerji oranı düze ekim yönteminde 7.61, sırta ekim yönteminde
5.39, geniş sırta ekim yönteminde 6.42 olarak elde edilmiştir. Buğday
üretiminin tüm ekim yöntemlerinde gübre enerjisi en yüksek enerji girdisi
olarak bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 12 Sayı: 1 |
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.