Bu araştırmada, Çukurova bölgesi sulu koşullarında yapılan soya yetiştiriciliğinde uygulanan
tarımsal işlemler, girdiler ve ürün verimi (çıktı) dikkate alınarak enerji kullanımının belirlenmesi
amaçlanmıştır. Araştırmada yetiştiriciliğe ait temel veriler Adana, Mersin ve Osmaniye illerinde
yürütülen anket çalışması ile elde edilmiştir. Bu kapsamda 96 soya üreticisi ile yüz yüze
görüşülmüştür. Kullanılan girdiler ve enerji eşdeğerleri dikkate alınarak, uygulanan tarımsal işlemler
ve enerji kaynaklarına göre enerji kullanım değerleri belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre; ana
ve ikici ürün soya yetiştiriciliğinde toplam enerji kullanımı sırasıyla 18785.2 MJ ha-1 ve
19380.5 MJ ha-1’dır. Girdiler içerisinde en fazla enerji kullanımı gübre (% 36-37), en az enerji
kullanımı ise insan işgücü (% 0.6-0.7) için hesaplanmıştır. Enerji (çıktı/girdi) oranı ve birim ürün
başına enerji kullanımı değerleri sırasıyla 3.3-2.8 ve 4.52-5.27 MJ kg-1, olarak belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 1 |
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.