Birçok
meyve ve sebze posası içerdiği besin değerlerinden dolayı hayvan beslemesinde
önemli bir yem katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Yem olarak meyvelerden elma,
portakal, nar ve şeftali posaları, sebze olarak ise turp ve havuç posaları daha
fazla tercih edilmektedir. Bu çalışmada şeftali posası 60, 65 ve 70 °C kurutma
havası sıcaklıklarında etüvde kurutulmuştur. Kuruma kinetiği, renk, asitlik
değeri (pH), suda çözünebilir kuru madde miktarı (S.Ç.K.M.) ve titre edilebilir
asitlik (T.A.) değerlerindeki değişimler incelenmiştir. Kuruma sırasında
üründen uzaklaştırılan nem değerleri ince tabaka kurutma modellerinde işlenerek,
kuruma eğrilerini en iyi tahmin eden matematiksel model belirlenmiştir. Eğriler
oluşturulurken literatürde en yaygın olarak kullanılan Page, Midilli-küçük ve
Lewis kurutma modelleri seçilmiştir. Çalışmada ürünün başlangıç nemi % 80.32
(y.b.) olup kuruma süreleri sırasıyla; 24, 21 ve 15 saat olarak gerçekleşmiştir.
Kuruma eğrileri içerisinde ise en uygun modelin Midilli-Küçük olduğu tespit
edilmiştir. Şeftali posasının ticari kalite değeri açısından önemli bir
göstergesi olan kroma ve toplam renk farklılık değerleri bakımından en uygun kurutma
sıcaklığının 65 °C olduğu belirlenmiştir. Analizi yapılan parametreler
açısından ise taze posaya en yakın değer 60 °C kurutma sıcaklığında elde
edilmiş ve ortalama pH, S.Ç.K.M. ve T.A. değerleri sırasıyla; 2.37, 3.48 ve 1.83
olarak belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 14 Sayı: 3 |
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.