Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Şeftali (Prunus persica L.) Posasının Farklı Sıcaklıklarda Kuruma Parametrelerin Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 14 Sayı: 3, 149 - 156, 31.12.2018

Öz

Birçok
meyve ve sebze posası içerdiği besin değerlerinden dolayı hayvan beslemesinde
önemli bir yem katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Yem olarak meyvelerden elma,
portakal, nar ve şeftali posaları, sebze olarak ise turp ve havuç posaları daha
fazla tercih edilmektedir. Bu çalışmada şeftali posası 60, 65 ve 70 °C kurutma
havası sıcaklıklarında etüvde kurutulmuştur. Kuruma kinetiği, renk, asitlik
değeri (pH), suda çözünebilir kuru madde miktarı (S.Ç.K.M.) ve titre edilebilir
asitlik (T.A.) değerlerindeki değişimler incelenmiştir. Kuruma sırasında
üründen uzaklaştırılan nem değerleri ince tabaka kurutma modellerinde işlenerek,
kuruma eğrilerini en iyi tahmin eden matematiksel model belirlenmiştir. Eğriler
oluşturulurken literatürde en yaygın olarak kullanılan Page, Midilli-küçük ve
Lewis kurutma modelleri seçilmiştir. Çalışmada ürünün başlangıç nemi % 80.32
(y.b.) olup kuruma süreleri sırasıyla; 24, 21 ve 15 saat olarak gerçekleşmiştir.
Kuruma eğrileri içerisinde ise en uygun modelin Midilli-Küçük olduğu tespit
edilmiştir. Şeftali posasının ticari kalite değeri açısından önemli bir
göstergesi olan kroma ve toplam renk farklılık değerleri bakımından en uygun kurutma
sıcaklığının 65 °C olduğu belirlenmiştir. Analizi yapılan parametreler
açısından ise taze posaya en yakın değer 60 °C kurutma sıcaklığında elde
edilmiş ve ortalama pH, S.Ç.K.M. ve T.A. değerleri sırasıyla; 2.37, 3.48 ve 1.83
olarak belirlenmiştir. 

Kaynakça

  • Agudo, J.E., P.J. Pardo, H. Sánchez, A. L. Pérez, M. I. Suero, 2014. A Low Cost Real Color Picker Based on Arduino, Sensors, 14 (7):11943-11956.
  • Akin, E.B., I. Karabulut, A. Topcu, 2008. Some Compositional Properties of Main Malatya Apricot (Prunus armeniaca L.) Varieties. Food Chem, 107:939–48.
  • Aktaş, M., S. Şevik, E.C. Dolgun, B. Demirci, 2018. Drying of Grape Pomace With a Double Pass Solar Collector. Drying Technology, 1-13.
  • Anonim, 2014. http://www.tarimkutuphanesi.com/SEFTALI YETIS TIRICILIGI _00004.html [Erişim Tarihi: 04. Kasım 2014/ 20.06].
  • Ayan, H., 2010. Güneşte ve Yapay Kurutucuda Kurutulmuş Domates (Lycopersitcum Esculentum) Üretimi ve Proses Sırasındaki Değişimlerinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara, 2010, 109. (Yüksek Lisans Tezi).
  • Babalık, Ö. F. Pazır, 1997. Domates Kurutulmasında Kükürt Dioksit Uygulaması. Gıda, 22(3): 193-199.
  • Batu, A., D.D. Karagöz, C. Kaya, M. Yıldız, 2007. Dut Ve Harnup Pekmezlerinin Depolanması Süresince Bazı Kalite Değerlerinde Oluşan Değişmeler. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi (2) 7-16.
  • Boylu, U. 2009. Üzüm Posası Silajlarında Farklı Katkı Maddesi Kullanımının Fermentasyon Gelişimi Ve Bazı Mikrobiyolojik Paremetreler Üzerine Etkileri. Fen bilimleri Ensititüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek lisans Tezi, Tekirdağ.
  • Constenla, D., A.G. Ponce, J.E. Lazano, 2002. Effect of Pomace Drying on Apple Pectin, Lebensm.-Wiss. u.-Technol., 35: 216–221.
  • Doymaz, İ., N. Tuğrul, M. Pala, 2003. “Maydanozun Kuruma Karakteristiklerinin İncelenmesi,” Yıldız Teknik Üniversitesi Dergisi, cilt 3, s. 1-8.
  • Çakır, M.T. 2015. Güneş Enerjisinden Yararlanarak Tarım Ürünlerinin Kurutulması. Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(1): 41-56.
  • FAO, 2017. Food and Agriculture Organization of the United Nations Production Statistics, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Haciseferogullari, H., I. Gezer, M.M. Ozcan, B.M. Asma, 2007. Post-harvest Chemical and Physical–Mechanical Properties of Some Apricot Varieties Cultivated in Turkey. J Food Eng, 79:364–73.
  • İkinci, A. İ. Polat, 2018. Yield and Quality Performance of Some Peach Varieties Grown Under Sanliurfa Ecological Conditions. African Journal of Agricultural Research. 13 (2): 47-53.
  • Carmona Jimenez, Y., M.V. Garcia Moreno, C. Garcia Barroso, 2018. Effect of Drying on the Phenolic Content and Antioxidant Activity of Red Grape Pomace. Plant Foods for Human Nutrition, 73:74–81
  • Kavdır, İ., H. Kocabıyık, K. Biyükcan-Ceylan, 2007. Farklı Renk Sistemlerinin Elmanın Hasat Sonrası Değerlendirmesindeki Etkinlikleri. Tarımsal Mekanizasyon 24. Ulusal Kongresi, 5-6 Eylül, Kahramanmaraş.
  • Kayran, S. İ. Doymaz, 2018. Determination of Drying Kinetics and Physicochemical Characterization of Apricot Pomace in Hot-air Dryer. J Therm Anal Calorim, 130:1163–1170,
  • Koukouch, A., A. Idliman, M. Asbik, B. Sarh, B. Izrar, S. Bostyn, A. Bah, O. Ansari, O. Zegaoui, A. Amine, 2017. Perimental Determination of the Effective Moisture Diffusivity and Activation Energy During Convective Solar Drying of Olive Pomace Waste. Renewable Energy, 101: 565-574.
  • Manzoor, M., F. Anwar, N. Saari, M. Ashraf, 2012. Variations of Antioxidant Characteristics and Mineral Contents in Pulp and Peel of Different Apple (Malus domestica Borkh.) Cultivars From Pakistan. Molecules 17 (1): 390–407.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of Objective Color Measurements. HortScience, 27: 1254 - 1255.
  • Meziane, S. 2011. Drying Kinetics of Olive Pomace in a Fluidized Bed Dryer. Energy Conversion and Management, 52 (3): 1644–1649.
  • Noratto, G., H.S.D. Martino, S. Simbo, D. Byrne, S.U. Mertens-Talcott, 2015. Consumption of Polyphenol-Rich Peach and Plum Juice Prevents Risk Factors for Obesity-related Metabolic Disorders and Cardiovascular Disease in Zucker rats. J. Nutr. Biochem. 26 (6): 633–641.
  • Özgen, F., 2014. Elma Kurutulmasında Kullanılan Konvektif Tip Bir Kurutma Sisteminin Tasarımı. Mühendis ve Makine, 55, 656: 42-49.
  • Pestaño, L.D., J.P.T. Bautista, R.J.R.H. Leguiab, S.D.D. Puri, 2018. Mathematical Modeling of the Drying Kinetics of Thinly-Sliced Saba (Musa Balbasiana) Using Hot-Air Dryer. MATEC Web of Conferences 156, 02004
  • Plou, E., A. Lopez-Malo, G.V. Barbosa-Canovas, J. Welti-Chanes, B.G. Swanson, 1999. Polyphenoloxidase Activitiy and Color of Blanced and High Hydrostatic Pressure Treated Banana Puree. Journal of Food Science, 64, 42-45.
  • Rieger, M. 2007. Peach. http://www.uga.edu/fruit/peach.html.
  • Saidani, F., R. Gimenez, C. Aubert, G. Chalot, J.A. Betran, Y. Gogorcena, 2017. Phenolic, Sugar and Acid Profiles and The Antioxidant Composition in The Peel and Pulp of Peach Fruits. Journal of Food Composition and Analysis, 62: 126-133.
  • Sarıkulak, N. 2017. Kirazın Farklı Kurutucularda Kurutulması ve Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Seçmen, S., E. Aydın, İ. Macit, D. Soysal, H. Demirsoy, 2018. Şeftalilerde Merkezi Lider Terbiye Sisteminin Büyüme, Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 33, doi: 10.7161/omuanajas.395367.
  • Smail, M. 2011. Drying Kinetics of Olive Pomace In a Fuidized Bed Dryer. Energy Conversion and Management, 5,2: 1644–1649.
  • Sun, J., Y.-F. Chu, X. Wu, R.H. Liu, 2002. Antioxidant and Antiproliferative Activities of Common Fruits. J. Agric. Food Chem. 50 (25), 7449–7454.
  • Taşeri, L., M. Aktaş, S. Şevik, M. Gülcü, G. Uysal Seçkin, B. Aktekeli, 2018. Determination of Drying Kinetics and Quality Parameters of Grape Pomace Dried with a Heat Pump Dryer. Food Chemistry,
  • Polatcı, H., M. Taşova, 2017. Sıcaklık Kontrollü Mikrodalga Kurutma Yönteminin Alıç (Crataegusspp. L.) Meyvesinin Kuruma Karakteristikleri ve Renk Değerleri Üzerine Etkisi. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(10): 1130-1135.
  • Upadhyay, A., H.K. Sharma, B.C. Sarkar, 2008. Characterization of Dehydration Kinetics of Carrot Pomace. Agricultural Engineering International, The CIGR Ejournal X: Manuscript FP 07 35.
  • Usta, B., Y. Öztekin Benal, 2017. Şeftali Çeşitlerinde Çarpma Parametreleri ile Zedelenme Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 32, 10.7161/omuanajas.288865.
  • Uzatici, A. 2012. The Usage Possibility of Apple Pomace Prepared with Poultry Manure Addition in The Nutrition of Beef Cattle. Vet Research, 5: 4-7.
  • Westwood, M.N. 1993. Temperate-Zone Pomology. W.H. Freeman and Company. San Francisco, USA, s. 428.
  • Vinholes, J., D.P. Gelain, M. Vizzotto, 2016. Stone Fruits as a Source of Bioactive Compounds. Silva, L.R., Silva, B. (Eds.), Natural Bioactive Compounds From Fruits and Vegetables. Bentham Science Publishers, Sharjah, UAE, pp. 110–142 (chap 4).
  • Yağcıoglu, A. 1999. Tarımsal Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 536. Bornova, İzmir.
  • Yalçınkaya, M.Y., E. Baytok, M.A. Yörük, 2012. Değişik Meyve Posası Silajlarının Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri*. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakülte Dergisi, 9(2): 95-106.
Yıl 2018, Cilt: 14 Sayı: 3, 149 - 156, 31.12.2018

Öz

Kaynakça

  • Agudo, J.E., P.J. Pardo, H. Sánchez, A. L. Pérez, M. I. Suero, 2014. A Low Cost Real Color Picker Based on Arduino, Sensors, 14 (7):11943-11956.
  • Akin, E.B., I. Karabulut, A. Topcu, 2008. Some Compositional Properties of Main Malatya Apricot (Prunus armeniaca L.) Varieties. Food Chem, 107:939–48.
  • Aktaş, M., S. Şevik, E.C. Dolgun, B. Demirci, 2018. Drying of Grape Pomace With a Double Pass Solar Collector. Drying Technology, 1-13.
  • Anonim, 2014. http://www.tarimkutuphanesi.com/SEFTALI YETIS TIRICILIGI _00004.html [Erişim Tarihi: 04. Kasım 2014/ 20.06].
  • Ayan, H., 2010. Güneşte ve Yapay Kurutucuda Kurutulmuş Domates (Lycopersitcum Esculentum) Üretimi ve Proses Sırasındaki Değişimlerinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara, 2010, 109. (Yüksek Lisans Tezi).
  • Babalık, Ö. F. Pazır, 1997. Domates Kurutulmasında Kükürt Dioksit Uygulaması. Gıda, 22(3): 193-199.
  • Batu, A., D.D. Karagöz, C. Kaya, M. Yıldız, 2007. Dut Ve Harnup Pekmezlerinin Depolanması Süresince Bazı Kalite Değerlerinde Oluşan Değişmeler. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi (2) 7-16.
  • Boylu, U. 2009. Üzüm Posası Silajlarında Farklı Katkı Maddesi Kullanımının Fermentasyon Gelişimi Ve Bazı Mikrobiyolojik Paremetreler Üzerine Etkileri. Fen bilimleri Ensititüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek lisans Tezi, Tekirdağ.
  • Constenla, D., A.G. Ponce, J.E. Lazano, 2002. Effect of Pomace Drying on Apple Pectin, Lebensm.-Wiss. u.-Technol., 35: 216–221.
  • Doymaz, İ., N. Tuğrul, M. Pala, 2003. “Maydanozun Kuruma Karakteristiklerinin İncelenmesi,” Yıldız Teknik Üniversitesi Dergisi, cilt 3, s. 1-8.
  • Çakır, M.T. 2015. Güneş Enerjisinden Yararlanarak Tarım Ürünlerinin Kurutulması. Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(1): 41-56.
  • FAO, 2017. Food and Agriculture Organization of the United Nations Production Statistics, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Haciseferogullari, H., I. Gezer, M.M. Ozcan, B.M. Asma, 2007. Post-harvest Chemical and Physical–Mechanical Properties of Some Apricot Varieties Cultivated in Turkey. J Food Eng, 79:364–73.
  • İkinci, A. İ. Polat, 2018. Yield and Quality Performance of Some Peach Varieties Grown Under Sanliurfa Ecological Conditions. African Journal of Agricultural Research. 13 (2): 47-53.
  • Carmona Jimenez, Y., M.V. Garcia Moreno, C. Garcia Barroso, 2018. Effect of Drying on the Phenolic Content and Antioxidant Activity of Red Grape Pomace. Plant Foods for Human Nutrition, 73:74–81
  • Kavdır, İ., H. Kocabıyık, K. Biyükcan-Ceylan, 2007. Farklı Renk Sistemlerinin Elmanın Hasat Sonrası Değerlendirmesindeki Etkinlikleri. Tarımsal Mekanizasyon 24. Ulusal Kongresi, 5-6 Eylül, Kahramanmaraş.
  • Kayran, S. İ. Doymaz, 2018. Determination of Drying Kinetics and Physicochemical Characterization of Apricot Pomace in Hot-air Dryer. J Therm Anal Calorim, 130:1163–1170,
  • Koukouch, A., A. Idliman, M. Asbik, B. Sarh, B. Izrar, S. Bostyn, A. Bah, O. Ansari, O. Zegaoui, A. Amine, 2017. Perimental Determination of the Effective Moisture Diffusivity and Activation Energy During Convective Solar Drying of Olive Pomace Waste. Renewable Energy, 101: 565-574.
  • Manzoor, M., F. Anwar, N. Saari, M. Ashraf, 2012. Variations of Antioxidant Characteristics and Mineral Contents in Pulp and Peel of Different Apple (Malus domestica Borkh.) Cultivars From Pakistan. Molecules 17 (1): 390–407.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of Objective Color Measurements. HortScience, 27: 1254 - 1255.
  • Meziane, S. 2011. Drying Kinetics of Olive Pomace in a Fluidized Bed Dryer. Energy Conversion and Management, 52 (3): 1644–1649.
  • Noratto, G., H.S.D. Martino, S. Simbo, D. Byrne, S.U. Mertens-Talcott, 2015. Consumption of Polyphenol-Rich Peach and Plum Juice Prevents Risk Factors for Obesity-related Metabolic Disorders and Cardiovascular Disease in Zucker rats. J. Nutr. Biochem. 26 (6): 633–641.
  • Özgen, F., 2014. Elma Kurutulmasında Kullanılan Konvektif Tip Bir Kurutma Sisteminin Tasarımı. Mühendis ve Makine, 55, 656: 42-49.
  • Pestaño, L.D., J.P.T. Bautista, R.J.R.H. Leguiab, S.D.D. Puri, 2018. Mathematical Modeling of the Drying Kinetics of Thinly-Sliced Saba (Musa Balbasiana) Using Hot-Air Dryer. MATEC Web of Conferences 156, 02004
  • Plou, E., A. Lopez-Malo, G.V. Barbosa-Canovas, J. Welti-Chanes, B.G. Swanson, 1999. Polyphenoloxidase Activitiy and Color of Blanced and High Hydrostatic Pressure Treated Banana Puree. Journal of Food Science, 64, 42-45.
  • Rieger, M. 2007. Peach. http://www.uga.edu/fruit/peach.html.
  • Saidani, F., R. Gimenez, C. Aubert, G. Chalot, J.A. Betran, Y. Gogorcena, 2017. Phenolic, Sugar and Acid Profiles and The Antioxidant Composition in The Peel and Pulp of Peach Fruits. Journal of Food Composition and Analysis, 62: 126-133.
  • Sarıkulak, N. 2017. Kirazın Farklı Kurutucularda Kurutulması ve Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Seçmen, S., E. Aydın, İ. Macit, D. Soysal, H. Demirsoy, 2018. Şeftalilerde Merkezi Lider Terbiye Sisteminin Büyüme, Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 33, doi: 10.7161/omuanajas.395367.
  • Smail, M. 2011. Drying Kinetics of Olive Pomace In a Fuidized Bed Dryer. Energy Conversion and Management, 5,2: 1644–1649.
  • Sun, J., Y.-F. Chu, X. Wu, R.H. Liu, 2002. Antioxidant and Antiproliferative Activities of Common Fruits. J. Agric. Food Chem. 50 (25), 7449–7454.
  • Taşeri, L., M. Aktaş, S. Şevik, M. Gülcü, G. Uysal Seçkin, B. Aktekeli, 2018. Determination of Drying Kinetics and Quality Parameters of Grape Pomace Dried with a Heat Pump Dryer. Food Chemistry,
  • Polatcı, H., M. Taşova, 2017. Sıcaklık Kontrollü Mikrodalga Kurutma Yönteminin Alıç (Crataegusspp. L.) Meyvesinin Kuruma Karakteristikleri ve Renk Değerleri Üzerine Etkisi. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(10): 1130-1135.
  • Upadhyay, A., H.K. Sharma, B.C. Sarkar, 2008. Characterization of Dehydration Kinetics of Carrot Pomace. Agricultural Engineering International, The CIGR Ejournal X: Manuscript FP 07 35.
  • Usta, B., Y. Öztekin Benal, 2017. Şeftali Çeşitlerinde Çarpma Parametreleri ile Zedelenme Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 32, 10.7161/omuanajas.288865.
  • Uzatici, A. 2012. The Usage Possibility of Apple Pomace Prepared with Poultry Manure Addition in The Nutrition of Beef Cattle. Vet Research, 5: 4-7.
  • Westwood, M.N. 1993. Temperate-Zone Pomology. W.H. Freeman and Company. San Francisco, USA, s. 428.
  • Vinholes, J., D.P. Gelain, M. Vizzotto, 2016. Stone Fruits as a Source of Bioactive Compounds. Silva, L.R., Silva, B. (Eds.), Natural Bioactive Compounds From Fruits and Vegetables. Bentham Science Publishers, Sharjah, UAE, pp. 110–142 (chap 4).
  • Yağcıoglu, A. 1999. Tarımsal Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 536. Bornova, İzmir.
  • Yalçınkaya, M.Y., E. Baytok, M.A. Yörük, 2012. Değişik Meyve Posası Silajlarının Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri*. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakülte Dergisi, 9(2): 95-106.
Toplam 39 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hakan Polatcı Bu kişi benim

Muhammed Taşova

Onur Saraçoğlu Bu kişi benim

Onur Taşkın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 14 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Polatcı, H., Taşova, M., Saraçoğlu, O., Taşkın, O. (2018). Şeftali (Prunus persica L.) Posasının Farklı Sıcaklıklarda Kuruma Parametrelerin Belirlenmesi. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 14(3), 149-156.

Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.