Hawthorn (Crataegus spp.) is a tree-like plant that grows naturally in mountainous areas. Widely consumed fresh or processed, hawthorn is one of the most important horticultural products for human health. In this study, some engineering properties of fresh hawthorn (Crataegus spp.) fruit, such as size, geometric mean diameter, sphericity, roundness, weight, volume, angle of accumulation, color, and friction force, were determined for the design of mechanization tools for harvesting, transporting, conveying, storing, and processing. The average width and length values for the hawthorn fruit used in the study were found to be 15.578 mm and 17.00 mm, respectively. Because the thickness and width were the same, the same values were used for these two variables for arithmetic and geometric measurements. The average weight of a fruit was measured as 2.54 g, while the average berry volume was found to be 3.04 cm³. The sphericity value was found to be 94.38%, the roundness value was found to be 91.70% and the surface area was found to be 50.48 mm2. The porosity value was calculated as 27.91%. According to the CIELAB values obtained as a result of color measurements, the hawthorn fruit was determined to be intense yellow with a slight red tone at a medium brightness level. The stacking angle of the materials was not affected by the surface material used. The difference between them was statistically insignificant (p> 0.05). According to the variance analysis results performed on the static and dynamic friction coefficients, the difference between the surface materials was statistically significant (p<0.05). While the lowest static and kinetic friction coefficients were obtained on the rubber surface, the highest static and kinetic friction coefficients were obtained on the PVC surface. The difference between the speeds was statistically significant. In other words, the increase in speed affected the static and kinetic friction coefficients. An increase occurred in both static and dynamic friction coefficients depending on the increase in speed. When the difference between the speed values was examined, the lowest static and dynamic friction coefficients were obtained as 0.744 and 0.711 at 5 mm s-1 speed, respectively, while the highest static and dynamic friction coefficients were obtained as 0.891 and 0.852 at 25 mm s-1 speed.
Yok
Yok
Yok
Alıç (Crataegus spp.), dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen ağaç şeklinde bir bitkidir. Taze veya işlenmiş formda yaygın tüketilen alıç, insan sağlığı açısından önemli bahçe ürünlerinden biridir. Bu çalışmada, taze Alıç (Crataegus spp.) meyvesinin hasadı, taşınması, iletilmesi, depolanması ve işlenmesinde kullanılacak mekanizasyon araçlarının tasarımı için ihtiyaç duyulan meyvenin boyut, geometrik ortalama çap, küresellik, yuvarlaklık, ağırlık, hacim, yığılma açısı, renk, sürtünme kuvveti gibi bazı mühendislik özellikleri belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan Alıç meyvesi için ortalama genişlik ve uzunluk değerleri sırasıyla 15.578 mm ve 17.00 mm olarak bulunmuştur. Kalınlık ve genişlik aynı olduğundan aritmetik ve geometrik ölçümler için bu iki değişken için aynı değerler kullanılmıştır. Bir adet meyvenin ortalam ağırlığı 2.54 g olarak ölçülerken, aynı tanenin ortalama tane hacim değeri ise 3.04 cm³ olarak bulunmuştur. Küresellik değeri %94.38, yuvarlaklık değeri %91.70 ve yüzey alanı ise 50.48 mm2 olarak bulunmuştur. Porozite değeri ise %27.91 olarak hesaplanmıştır. Renk ölçümleri sonucunda elde edilen CIELAB değerlerine göre alıç meyvesinin orta parlaklık düzeyinde hafif kırmızı ton barındıran yoğun sarı renkte olduğu belirlenmiştir. Malzemelerin yığılma açısı kullanılan yüzey malzemesinden etkilenmemiştir. Aralarındaki fark istatistiki açıdan önemsiz (p> 0.05) olmuştur. Statik ve dinamik sürtünme katsayılarına ilişkin yapılan varyans analiz sonuçlarına göre yüzey malzemeleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli olmuştur (p<0.05). Kauçuk yüzeyde en düşük statik ve kinetik sürtünme katsayısı elde edilirken PVC yüzeyde en yüksek statik ve kinetik sürtünme katsayıları elde edilmiştir. Hızlar arasındaki fark ise istatiksel olarak önemli olmuştur. Yani hız artışı statik ve kinetik sürtünme kat sayılarını etkilemiştir. Hız artışına bağlı olarak hem statik hem de dinamik sürtünme katsayılarında artış meydana gelmiştir. Hız değerleri grupları arasındaki fark incelendiğinde, en düşük statik ve dinamik sürtünme katsayısı 5 mm s-1 hızda sırasıyla 0.744 ve 0.711 olarak elde edilmiş, en yüksek statik ve dinamik sürtünme katsayısı ise 25 mm s-1 hızda 0.891 ve 0.852 olarak elde edilmiştir.
Yok
Yok
Yok
| Birincil Dil | Türkçe | 
|---|---|
| Konular | Tarım Makine Sistemleri, Ziraat Mühendisliği (Diğer) | 
| Bölüm | Makaleler | 
| Yazarlar | |
| Erken Görünüm Tarihi | 28 Ağustos 2025 | 
| Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2025 | 
| Gönderilme Tarihi | 26 Haziran 2025 | 
| Kabul Tarihi | 13 Ağustos 2025 | 
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 21 Sayı: 2 | 
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.