Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

Taştan Gemi: Velâyet-Şiir İlişkisi Üzerine

Yıl 2020, Cilt: 23 Sayı: 46, 131 - 147, 15.04.2021

Öz

Âlem ile Arap şiir vezni arasındaki ilişkiden hareket eden yazar, Hak Teâlâ'nın sırlarını dile yerleştiğini, dünyanın kafiye ve ritimle donanmış bir eser olduğunu tesbit eder. Bu sebeple mânevî ve ilâhî bilginin imtiyazlı taşıyıcıları olan ârifler şiir dilini tercih etmiş ve sıklıkla kullanmışlardır. Şiir velâyetin dilidir. Çünkü velî davetle mezun olmadığı gibi bilgisi de peygamber gibi tafsîlî değil, icmâlîdir. Bu yüzden muğlak ve çelişkili olan şiir velî için daha uygundur. Şiirsel söylemin çelişkili doğası, şiirin karalayıcı yorumlara açık olmasını doğurmuştur. Bunun nedeni şiirsel ifadenin en az iki anlamlı karakteristiğidir. Saf ruhlar bu en az iki olmak üzere şiirsel dilin çok katmanlı olan sembollerini deşifre edebilirler. Şiir velâyet gibi aslî bir ilkedir; nesir ise onun bir fer'idir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Derlemeler
Çevirmenler

Derya Baş

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2021
Gönderilme Tarihi 19 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 23 Sayı: 46

Kaynak Göster

Chicago Baş, Derya, çev. “Taştan Gemi: Velâyet-Şiir İlişkisi Üzerine”. Tasavvuf İlmi Ve Akademik Araştırma Dergisi 23, sy. 46 (Nisan 2021): 131-47.

Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.