Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gönül Sultanlarının Ağırlandığı Tekke- Kâşgarî Dergâhı

Yıl 2021, Cilt: 24 Sayı: 47, 393 - 397, 04.06.2021

Öz

Üstlendikleri farklı görevleri sebebiyle tekkeler, Osmanlı Devleti’nde çok yaygındı. İstanbul’un fethinden sonra kurulan en eski yerleşim merkezlerinden biri konumundaki Eyüpsultan semti bunun bir misalidir. İstanbul’un önce payitaht sonrasında da hilafetin merkezi olması dolayısıyla İslam dünyasının muhtelif memleketlerinden gelen Müslüman Türkler, hacca giderken İstanbul’a uğrarlar ve özellikle bu dergâhlarda misafir olurlardı. Hilafetin merkezi İstanbul’a uğramadan hacca gitmek onların anlayışlarına göre adaba uygun değildi. İstanbul’da kaldıkları süre içerisinde Eyüp Sultan Camii’ni ziyaret edip padişahın arkasında Cuma namazı kılarlardı. Özellikle Orta Asya’dan gelen misafirleri ağırlayan bu dergâhlar içerisinde en çok bilineni Kâşgarî Dergâhı’dır.

Kaynakça

  • Resül Akkoyun, "Nuran Çetin, Gönül Sultanlarının Ağırlandığı Tekke - Kâşgarî Dergâhı", Eyüpsultan Belediyesi Yayınları, İstanbul 2018.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Resül Akkoyun

Yayımlanma Tarihi 4 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 20 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 24 Sayı: 47

Kaynak Göster

Chicago Akkoyun, Resül. “Gönül Sultanlarının Ağırlandığı Tekke- Kâşgarî Dergâhı”. Tasavvuf İlmi Ve Akademik Araştırma Dergisi 24, sy. 47 (Haziran 2021): 393-97.

Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.