Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

XX. Yüzyılda Tasavvuf’a Dengeli Bir Bakış: Mâhir İz’in Tasavvuf İsimli Eseri

Yıl 2021, Cilt: 24 Sayı: 47, 163 - 174, 04.06.2021

Öz

Tasavvuf ilk olarak 1969 senesinde Mâhir İz’in Yüksek İslâm Enstitüsü’ndeki yakın talebelerinden Mustafa Uzun’un sahibi göründüğü Rahle Yayınları’nın yayıncılık hayatına adım attığı ilk ve son kitabıdır; zîrâ yayınevi maddî güçlükler dolayısıyla yayıncılık hayatına devam edememiştir. Daha sonra Med, Türdav ve son olarak da Kitabevi yayınları arasında M. Ertuğrul Düzdağ’ın düzenlemesi ile bazı değişiklik ve ilâvelerle birçok kez yayımlanmıştır. Biz bu tanıtım yazısında Rahle Yayınları’ndan çıkan ve hocanın gördüğü ilk neşri esas aldık. Mâhir İz 2 Haziran 1968 târihini taşıyan önsözde kitabın ortaya çıkışıyla alâkalı olarak Yüksek İslâm Enstitüsü öğretim üyeliği sırasında verdiği derslerdeki notların asistanı Selçuk Eraydın’ın talebiyle ortaya nasıl çıktığını anlatır. Kitabın çıkış seyri genel hatlarıyla önsözde, detayları ise Yılların İz’inde mevcuttur. Maarif Vekâleti Din Eğitim Müdürlüğü’ne vekâlet eden Kemâl Edip Kürkçüoğlu tarafından Yüksek İslâm Enstitüsü’ne İslâmî Edebiyat Târihi hocası olarak tayin edilen Mâhir İz o sıralar Yüksek İslâm Enstitüsü’ne müdür tâyin edilen Celal Saraç’ı ziyâret eder. Saraç sohbette tasavvuf târihi dersine talip hoca bulamadığını belirtir.

Kaynakça

  • Fatma Nur Yürük'ün Mahir İz hocanın Rahle Yayınlarından çıkan Tasavvuf isimli kitabına yazdığı tanıtım yazısıdır.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Fatma Nur Yürük

Yayımlanma Tarihi 4 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 29 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 24 Sayı: 47

Kaynak Göster

Chicago Yürük, Fatma Nur. “XX. Yüzyılda Tasavvuf’a Dengeli Bir Bakış: Mâhir İz’in Tasavvuf İsimli Eseri”. Tasavvuf İlmi Ve Akademik Araştırma Dergisi 24, sy. 47 (Haziran 2021): 163-74.

Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.