Derleme

Entegre arazi kullanım planlaması ile arazi tahribatının dengelenmesi: Türkiye için kapsayıcı bir çerçeve

Cilt: 7 Sayı: 2 26 Aralık 2025
PDF İndir
EN TR

Entegre arazi kullanım planlaması ile arazi tahribatının dengelenmesi: Türkiye için kapsayıcı bir çerçeve

Öz

Bu araştırmada, Türkiye’de arazi tahribatının önlenmesi, azaltılması ve tersine çevrilmesine yönelik kavramsal bir çerçeve geliştirilmiştir. Araştırmada Entegre Arazi Kullanım Planlaması (E-AKUP) uygulaması temelinde; IPBES kavramsal çerçevesi, UNCCD Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) kavramsal çerçevesi ve FAO’nun Sürdürülebilir Arazi Yönetimi (SAY) ana-akımlaştırma metodolojisi kavramsal çerçevesi bütünleştirilmiştir. Araştırma yöntemi olarak doküman analizi kullanılmış, arazi tahribatına ilişkin ulusal ve uluslararası literatür, politika belgeleri ve raporlar incelenmiştir. ATD-Karar Destek Sistemi (ATD-KDS) verileri ve metodolojik çerçevesi dikkate alınarak çok düzeyli bir planlama modeli tasarlanmıştır. E-AKUP’un hedef belirleme, durum analizi, planlama, uygulama ve izleme-değerlendirme aşamaları, Google Earth Engine (GEE) tabanlı ATD-KDS ile bütünleştirilmiştir. Araştırmada, arazi tahribatına neden olan başlıca faktörlerin iklim değişikliği, su ve toprak faktörleri olduğu ve bu faktörlerin toplamda %71.2’lik bir oranla arazi tahribatında en yüksek paya sahip olduğu belirlenmiştir. Bu bulgu, arazi tahribatı ile mücadelede önleme ve dayanıklılık odaklı politikaların önceliklendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Geliştirilen modelin, Net Sıfır Arazi Tahribatı hedefine uyumlu, ekosistem hizmetlerini koruyan ve sosyo-ekonomik fayda sağlayan sürdürülebilir arazi yönetimi politikalarına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, ATD-KDS’nin E-AKUP ile kullanılmasının sadece çevresel hedeflere ulaşılmasında değil, sosyal ve ekonomik kalkınmaya yönelik politikaların oluşturulmasında da önemli rol oynayacağı öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Bu makale Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Arazi Yönetimi ve Politikası Yüksek Lisans Programı, Arazi Koruma: Bilim, Yönetim ve Politika Etkileşimleri Projesi kapsamında üretilmiştir. Katkılarından dolayı Prof. Dr. Günay Erpul’a teşekkür ederim.

Kaynakça

  1. Bailey, K. D. (1994). Methods of social research. Free Press.
  2. Bastidas Fegan, S. (2019). The DS-SLM sustainable land management mainstreaming tool: Decision support for mainstreaming and scaling up sustainable land management. Food and Agriculture Organization of the United Nations.
  3. Bastidas, S. (2020). Integrated Land Use Planning (ILUP) for food security by enhancing climate change and ecosystem management. ILUP Metodolojik Çerçevesi Webinarı. [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=1e4Qvk_H1sk
  4. Biswas T, Pervin S, Tanim Ia, Niessen L, Islam A. (2017). Bangladesh policy on prevention and control of non-communicable diseases: A policy analysis. BMC Public Health, 17:582
  5. Bowen, G. A. (2009). Document analysis as a qualitative research method. Qualitative Research Journal, 9(2), 27–40
  6. Budak, M., Günal, H., Kılıç, O. M., & Acir, N. (2020). Tuzlu ve sodik arazilerde ıslah ve tarımsal faaliyetler sonrası arazi tahribatının dengelenmesinin izlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7(2), 172–182. https://doi.org/10.19159/tutad.720139
  7. Chasek, P., Akhtar-Schuster, M., Orr, B. J., Luise, A., Ratsimba, H. R., & Safriel, U. (2019). Land degradation neutrality: The science-policy interface from the UNCCD to national implementation. Environmental Science & Policy, 100(1), 215–223. https://doi.org/10.1016/j.envsci.2019.06.008
  8. Cowie, A.L., Orr, B. J., Castillo S., Victor M. Chasek, P. Crossman, N. D., Erlewein, A., Louwagie, G., Maron, M., Metternicht, G. I., Minelli, S., Tengberg, A. E., Walter, S. & Welton, S. (2018). Land in balance: The scientific conceptual framework for Land Degradation Neutrality. Environmental Science & Policy, Vl.79, 25-35. https://doi.org/10.1016/j.envsci.2017.10.011

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Arazi Yönetimi

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

26 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

29 Ocak 2025

Kabul Tarihi

10 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Cengiz, E. U., & Erpul, G. (2025). Entegre arazi kullanım planlaması ile arazi tahribatının dengelenmesi: Türkiye için kapsayıcı bir çerçeve. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi, 7(2), 83-97. https://doi.org/10.51765/tayod.1629351
AMA
1.Cengiz EU, Erpul G. Entegre arazi kullanım planlaması ile arazi tahribatının dengelenmesi: Türkiye için kapsayıcı bir çerçeve. TAYOD. 2025;7(2):83-97. doi:10.51765/tayod.1629351
Chicago
Cengiz, Ekrem Uğur, ve Günay Erpul. 2025. “Entegre arazi kullanım planlaması ile arazi tahribatının dengelenmesi: Türkiye için kapsayıcı bir çerçeve”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 7 (2): 83-97. https://doi.org/10.51765/tayod.1629351.
EndNote
Cengiz EU, Erpul G (01 Aralık 2025) Entegre arazi kullanım planlaması ile arazi tahribatının dengelenmesi: Türkiye için kapsayıcı bir çerçeve. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 7 2 83–97.
IEEE
[1]E. U. Cengiz ve G. Erpul, “Entegre arazi kullanım planlaması ile arazi tahribatının dengelenmesi: Türkiye için kapsayıcı bir çerçeve”, TAYOD, c. 7, sy 2, ss. 83–97, Ara. 2025, doi: 10.51765/tayod.1629351.
ISNAD
Cengiz, Ekrem Uğur - Erpul, Günay. “Entegre arazi kullanım planlaması ile arazi tahribatının dengelenmesi: Türkiye için kapsayıcı bir çerçeve”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 7/2 (01 Aralık 2025): 83-97. https://doi.org/10.51765/tayod.1629351.
JAMA
1.Cengiz EU, Erpul G. Entegre arazi kullanım planlaması ile arazi tahribatının dengelenmesi: Türkiye için kapsayıcı bir çerçeve. TAYOD. 2025;7:83–97.
MLA
Cengiz, Ekrem Uğur, ve Günay Erpul. “Entegre arazi kullanım planlaması ile arazi tahribatının dengelenmesi: Türkiye için kapsayıcı bir çerçeve”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi, c. 7, sy 2, Aralık 2025, ss. 83-97, doi:10.51765/tayod.1629351.
Vancouver
1.Ekrem Uğur Cengiz, Günay Erpul. Entegre arazi kullanım planlaması ile arazi tahribatının dengelenmesi: Türkiye için kapsayıcı bir çerçeve. TAYOD. 01 Aralık 2025;7(2):83-97. doi:10.51765/tayod.1629351

Cited By