Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çay fabrikasyon atığının windrow yöntemine göre kompostlanması

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 2, 62 - 68, 27.12.2021
https://doi.org/10.33409/tbbbd.998698

Öz

Bu çalışmada, çay fabrikasyon artıklarından oluşan biyokütleye hayvan gübresinden ekstrakte edilen çözelti ilave edilerek % 60 nem koşulunda windrow yöntemi ile kompostlanmıştır. Kompost yığınının sıcaklık, nem, pH, EC, C/N oranı, N ve organik C içeriğindeki değişimler 30 günlük kompostlanma sürecince saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre yığının sıcaklığı 2. günde termofilik faza ulaşmış, en yüksek sıcaklık 3. günde 60°C olarak belirlenmiş ve 26. günde termofilik faz tamamlanmıştır. Başlangıçta C/N oranı 22,56 olan çay atığının 30. gün sonunda C/N oranı 10,44’e düşmüştür. Renk analiz sonuçlarına göre başlangıçta çay atığının rengi 2.5YR3/4 iken son ürün olan çay kompostunun rengi 10YR2/1 olarak belirlenmiştir. Deneme sonunda, çay fabrikasyon artıklarının windrow yöntemi ile herhangi bir diğer bitkisel ve hayvansal atıklar ile karıştırılmaksızın, mikrobiyal inokülasyon ile başarılı bir şekilde kompostlanabileceği saptanmıştır.

Kaynakça

  • Bilen S, Sezen Y, 1993. Toprak reaksiyonunun bitki besin elementleri elverişliliği üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24 (2): 156-166.
  • Demir Z, Gülser C, 2021. Effects of Rice Husk Compost on Some Soil Properties, Water Use Efficiency and Tomato (Solanum lycopersicum L.) Yield under Greenhouse and Field Conditions. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 52(9), pp.1051-1068.
  • Dominguez J, Edwards CA, 2011. Relationships between Composting and Vermicomposting. In: Vermiculture Technology, Edwards CA, Arancon N, Sherman R, CRC Press, pp 12-24.
  • Durmuş M, Kızılkaya R, 2018. Domates üretim atık ve artıklarından kompost eldesi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 6(2) 95 – 100
  • Edwards CA, Askar AM, Vasko-Bennett MA, Arancon N, 2011. Use of Aqueous Extracts from Vermicomposts or Teas in Suppression of Plant Pathogens. In: Vermiculture Technology, Edwards CA, Arancon N, Sherman R, CRC Press, pp 166-183.
  • Gray KR, Sherman K, 1969. Accelerated Composting of Organic Wastes. Birmingham University Chemical Engineering 20:64-74.
  • Gülser C, Kızılkaya R, Aşkın T, Ekberli İ, 2015. Changes in soil quality by compost and hazelnut husk applications in a hazelnut orchard. Compost Science & Utilization 23(3): 135-141.
  • Haug RT, 1993. The practical handbook of compost engineering. Florida:Lewis Publishers.
  • Hepşen Türkay FŞ, 2010. Fındık zurufu ve arıtma çamurunun solucanlar ile kompostlanması ve elde edilen vermikompostun sera ve tarla koşullarında toprakların biyolojik özelliklerinde meydana getirdiği etkilerin belirlenmesi. OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Samsun.
  • Iqbal MK, Shafiq T, Ahmed K, 2010. Effect of different techniques of composting on stability and maturity of municipal solid waste compost. Environmental Technology 31 (2): 205–214.
  • Kacar B, 1972. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri I. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 453, Ankara.
  • Kacar B, 1995. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri II. Toprak Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No. 3, Ankara.
  • Kızılkaya R, Hepşen Ş, 2007. Microbiological Properties in Earthworm Cast and Surrounding Soil Amended with Various Organic Wastes. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 38:2861–2876, 2007.
  • Nielsen H, Berthelsen L, 2002. A model for temperature dependency of thermophilic composting process rate. Compost Science & Utilization 10 (3): 249-257.
  • Poincelot RP, 1972. The biochemistry and methodology of composting. Connecticut Agriculture Experiment Station Bulletin No.727. 38p
  • Ryan J, Estefan G, Rashid A, 2001. Soil and plant analysis laboratory manual. International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA). Syria
  • Shimizu N, 2017. Process Optimization of Composting Systems. In: Robotics and Mechatronics for Agriculture Zhang D, Wei B. (Eds). CRC Press Boca Raton, FL. pp. 1-22.
  • Sundberg C, Smars S, Jönsson H, 2004. Low pH as an inhibiting factor in the transition from mesophilic to thermophilic phase in composting. Bioresource Technology 95: 145–150.
  • Zucconi F, de Bertoldi M, 1987. Compost specifications for the production and characterization of compost from municipal solid waste. In: Compost: production, qualitv and use. de Bertoldi M, Ferranti MP, L’Hermite P, Zucconi F. (Eds.). Elsevier Applied Science, Essex pp.30-50.

Composting of the tea fabrication waste according to the windrow method

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 2, 62 - 68, 27.12.2021
https://doi.org/10.33409/tbbbd.998698

Öz

In this study, the extract obtained from animal manure was added to the biomass including tea fabrication waste, and it was composted by windrow method at 70% humidity condition. Changes in temperature, pH, EC, C/N ratio, N and organic carbon content of compost pile were determined during the 30 days of composting process. According to the results, the temperature of the compost pile reached the thermophilic phase at 2nd day, the highest temperature was determined at 3rd days as 60°C and thermophilic phase completed at 26th days. The C/N ratio of tea waste, which was 22.56 at the beginning, decreased to 10.44 at the end of 30 days. According to the color analysis results, the initial tea waste was 2.5YR3/4, while the final product tea compost was determined as 10YR2/1. At the end of the experiment, it was determined that tea fabrication wastes could be successfully composted with only microbial inoculation by windrow method without mixing with any other plant and animal wastes.

Kaynakça

  • Bilen S, Sezen Y, 1993. Toprak reaksiyonunun bitki besin elementleri elverişliliği üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24 (2): 156-166.
  • Demir Z, Gülser C, 2021. Effects of Rice Husk Compost on Some Soil Properties, Water Use Efficiency and Tomato (Solanum lycopersicum L.) Yield under Greenhouse and Field Conditions. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 52(9), pp.1051-1068.
  • Dominguez J, Edwards CA, 2011. Relationships between Composting and Vermicomposting. In: Vermiculture Technology, Edwards CA, Arancon N, Sherman R, CRC Press, pp 12-24.
  • Durmuş M, Kızılkaya R, 2018. Domates üretim atık ve artıklarından kompost eldesi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 6(2) 95 – 100
  • Edwards CA, Askar AM, Vasko-Bennett MA, Arancon N, 2011. Use of Aqueous Extracts from Vermicomposts or Teas in Suppression of Plant Pathogens. In: Vermiculture Technology, Edwards CA, Arancon N, Sherman R, CRC Press, pp 166-183.
  • Gray KR, Sherman K, 1969. Accelerated Composting of Organic Wastes. Birmingham University Chemical Engineering 20:64-74.
  • Gülser C, Kızılkaya R, Aşkın T, Ekberli İ, 2015. Changes in soil quality by compost and hazelnut husk applications in a hazelnut orchard. Compost Science & Utilization 23(3): 135-141.
  • Haug RT, 1993. The practical handbook of compost engineering. Florida:Lewis Publishers.
  • Hepşen Türkay FŞ, 2010. Fındık zurufu ve arıtma çamurunun solucanlar ile kompostlanması ve elde edilen vermikompostun sera ve tarla koşullarında toprakların biyolojik özelliklerinde meydana getirdiği etkilerin belirlenmesi. OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Samsun.
  • Iqbal MK, Shafiq T, Ahmed K, 2010. Effect of different techniques of composting on stability and maturity of municipal solid waste compost. Environmental Technology 31 (2): 205–214.
  • Kacar B, 1972. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri I. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 453, Ankara.
  • Kacar B, 1995. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri II. Toprak Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No. 3, Ankara.
  • Kızılkaya R, Hepşen Ş, 2007. Microbiological Properties in Earthworm Cast and Surrounding Soil Amended with Various Organic Wastes. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 38:2861–2876, 2007.
  • Nielsen H, Berthelsen L, 2002. A model for temperature dependency of thermophilic composting process rate. Compost Science & Utilization 10 (3): 249-257.
  • Poincelot RP, 1972. The biochemistry and methodology of composting. Connecticut Agriculture Experiment Station Bulletin No.727. 38p
  • Ryan J, Estefan G, Rashid A, 2001. Soil and plant analysis laboratory manual. International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA). Syria
  • Shimizu N, 2017. Process Optimization of Composting Systems. In: Robotics and Mechatronics for Agriculture Zhang D, Wei B. (Eds). CRC Press Boca Raton, FL. pp. 1-22.
  • Sundberg C, Smars S, Jönsson H, 2004. Low pH as an inhibiting factor in the transition from mesophilic to thermophilic phase in composting. Bioresource Technology 95: 145–150.
  • Zucconi F, de Bertoldi M, 1987. Compost specifications for the production and characterization of compost from municipal solid waste. In: Compost: production, qualitv and use. de Bertoldi M, Ferranti MP, L’Hermite P, Zucconi F. (Eds.). Elsevier Applied Science, Essex pp.30-50.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Songül Rakıcıoğlu

Rıdvan Kızılkaya

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Rakıcıoğlu, S., & Kızılkaya, R. (2021). Çay fabrikasyon atığının windrow yöntemine göre kompostlanması. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi, 9(2), 62-68. https://doi.org/10.33409/tbbbd.998698
AMA Rakıcıoğlu S, Kızılkaya R. Çay fabrikasyon atığının windrow yöntemine göre kompostlanması. tbbbd. Aralık 2021;9(2):62-68. doi:10.33409/tbbbd.998698
Chicago Rakıcıoğlu, Songül, ve Rıdvan Kızılkaya. “Çay Fabrikasyon atığının Windrow yöntemine göre Kompostlanması”. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi 9, sy. 2 (Aralık 2021): 62-68. https://doi.org/10.33409/tbbbd.998698.
EndNote Rakıcıoğlu S, Kızılkaya R (01 Aralık 2021) Çay fabrikasyon atığının windrow yöntemine göre kompostlanması. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 9 2 62–68.
IEEE S. Rakıcıoğlu ve R. Kızılkaya, “Çay fabrikasyon atığının windrow yöntemine göre kompostlanması”, tbbbd, c. 9, sy. 2, ss. 62–68, 2021, doi: 10.33409/tbbbd.998698.
ISNAD Rakıcıoğlu, Songül - Kızılkaya, Rıdvan. “Çay Fabrikasyon atığının Windrow yöntemine göre Kompostlanması”. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 9/2 (Aralık 2021), 62-68. https://doi.org/10.33409/tbbbd.998698.
JAMA Rakıcıoğlu S, Kızılkaya R. Çay fabrikasyon atığının windrow yöntemine göre kompostlanması. tbbbd. 2021;9:62–68.
MLA Rakıcıoğlu, Songül ve Rıdvan Kızılkaya. “Çay Fabrikasyon atığının Windrow yöntemine göre Kompostlanması”. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi, c. 9, sy. 2, 2021, ss. 62-68, doi:10.33409/tbbbd.998698.
Vancouver Rakıcıoğlu S, Kızılkaya R. Çay fabrikasyon atığının windrow yöntemine göre kompostlanması. tbbbd. 2021;9(2):62-8.