BibTex RIS Kaynak Göster

Doğu Akdeniz Bölgesi nar ve turunçgil bahçelerinde, Portakal güvesi [Cryptoblabes gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)]’nin parazitoit ve predatörlerinin belirlenmesi

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 1, 19 - 24, 13.07.2016

Öz

Bu çalışma, Doğu Akdeniz Bölgesi illerinden Adana, Mersin ve Osmaniye’deki nar ve turunçgil bahçelerinde 2007–2009 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada, bölgenin önemli turunçgil ve nar zararlısı, Portakal güvesi [Cryptoblabes gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)]’nin parazitoit ve predatör türlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. çalışma sonucunda, C. gnidiella’nın predatörleri olarak; Forficula auricularia L. (Dermaptera: Forficulidae), Chrysoperla carnea (Stephens) (Neuroptera: Chrysopidae) ve Coccinella septempunctata L. (Coleoptera: Coccinellidae), parazitoitleri olarak ise; Trichogramma evanescens Westwood (Hymenoptera: Trichogrammatidae), Bracon hebetor Say, Protoapantales sp., Apanteles sp., Chelonus caradrinae Kokujev (Braconidae), Euchalcidia nigripes (Fonscolombe), Invreia rufitarsis (Illiger), Invreia sp., Brachymeria walkeri (Dalla-Torre) (Chalcididae) ve Elasmus sp. (Eulophidae) olmak üzere, 4 farklı takıma bağlı 7 familyadan toplam 13 adet yararlı tür saptanmıştır

Determination of parasitoids and predators of Honeydew moth [Cryptoblabes gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)] in pomegranate and citrus orchards in the eastern Mediterranean region of Turkey

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 1, 19 - 24, 13.07.2016

Öz

This study was carried out in citrus and pomegranate orchards in Adana, Mersin and Osmaniye provinces of the Eastern Mediterranean Region in 2007-2009. In this study, it was aimed to determine parasitoid and predatory species of Honeydew moth [Cryptoblabes gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)] in pomegranate and citrus orchards in the Eastern Mediterranean Region. At the end of study, as predators of C. gnidiella; Forficula auricularia L. (Dermaptera: Forficulidae), Chrysoperla carnea (Stephens) (Neuroptera: Chrysopidae) and Coccinella septempunctata L. (Coleoptera: Coccinellidae), as parasitoids of it; Trichogramma evanescens West. (Hymenoptera: Trichogrammatidae), Bracon hebetor Say, Protoapantales sp., Apanteles sp., Chelonus caradrinae Kokujev (Braconidae), Euchalcidia nigripes (Fonsc.), Invreia rufitarsis (Illiger), Invreia sp., Brachymeria walkeri (Dalla-Torre) (Chalcididae) and Elasmus sp. (Eulophidae) were determined totally 13 numbers beneficial species from 7 families belonging to 4 different orders.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA33PC44PK
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Naim Öztürk Bu kişi benim

M. Rifat Ulusoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 13 Temmuz 2016
Gönderilme Tarihi 13 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öztürk, N., & Ulusoy, M. R. (2016). Doğu Akdeniz Bölgesi nar ve turunçgil bahçelerinde, Portakal güvesi [Cryptoblabes gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)]’nin parazitoit ve predatörlerinin belirlenmesi. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi, 2(1), 19-24.
AMA Öztürk N, Ulusoy MR. Doğu Akdeniz Bölgesi nar ve turunçgil bahçelerinde, Portakal güvesi [Cryptoblabes gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)]’nin parazitoit ve predatörlerinin belirlenmesi. Türk. biyo. müc. derg. Temmuz 2016;2(1):19-24.
Chicago Öztürk, Naim, ve M. Rifat Ulusoy. “Doğu Akdeniz Bölgesi Nar Ve turunçgil bahçelerinde, Portakal güvesi [Cryptoblabes Gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)]’nin Parazitoit Ve predatörlerinin Belirlenmesi”. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi 2, sy. 1 (Temmuz 2016): 19-24.
EndNote Öztürk N, Ulusoy MR (01 Temmuz 2016) Doğu Akdeniz Bölgesi nar ve turunçgil bahçelerinde, Portakal güvesi [Cryptoblabes gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)]’nin parazitoit ve predatörlerinin belirlenmesi. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi 2 1 19–24.
IEEE N. Öztürk ve M. R. Ulusoy, “Doğu Akdeniz Bölgesi nar ve turunçgil bahçelerinde, Portakal güvesi [Cryptoblabes gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)]’nin parazitoit ve predatörlerinin belirlenmesi”, Türk. biyo. müc. derg, c. 2, sy. 1, ss. 19–24, 2016.
ISNAD Öztürk, Naim - Ulusoy, M. Rifat. “Doğu Akdeniz Bölgesi Nar Ve turunçgil bahçelerinde, Portakal güvesi [Cryptoblabes Gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)]’nin Parazitoit Ve predatörlerinin Belirlenmesi”. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi 2/1 (Temmuz 2016), 19-24.
JAMA Öztürk N, Ulusoy MR. Doğu Akdeniz Bölgesi nar ve turunçgil bahçelerinde, Portakal güvesi [Cryptoblabes gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)]’nin parazitoit ve predatörlerinin belirlenmesi. Türk. biyo. müc. derg. 2016;2:19–24.
MLA Öztürk, Naim ve M. Rifat Ulusoy. “Doğu Akdeniz Bölgesi Nar Ve turunçgil bahçelerinde, Portakal güvesi [Cryptoblabes Gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)]’nin Parazitoit Ve predatörlerinin Belirlenmesi”. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi, c. 2, sy. 1, 2016, ss. 19-24.
Vancouver Öztürk N, Ulusoy MR. Doğu Akdeniz Bölgesi nar ve turunçgil bahçelerinde, Portakal güvesi [Cryptoblabes gnidiella Mill. (Lepidoptera: Pyralidae)]’nin parazitoit ve predatörlerinin belirlenmesi. Türk. biyo. müc. derg. 2016;2(1):19-24.