Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Keşfedilen Kabri, Yıkılan Mescidi ve Ulubat Gölü Civârındaki Köyünün Vakfiyesi Işığında, FÂTİH’İN ALEMDÂRI, ŞEHİDLER SERDÂRI “ULUBATLI BABA HASAN”

Yıl 2019, Cilt: 121 Sayı: 239, 383 - 404, 25.04.2019

Öz

Fâtih’in sancaktârı, Şehidler serdârı Alemdar Baba Hasan’ın tarihî yarımadanın en önemli noktasında yer alan kabri, Osmanlı topraklarında Sfrancis’in ve eserinin adını hiç kimsenin işitmediği dört asır boyunca, İstanbul halkı tarafından “Fethin en büyük şehîdinin kabri” olarak bilinmeye ve ziyaret edilmeye devam etmiştir. Sfrancis’in rivâyetiyle “Ulubatlı Hasan” isminin literatüre girmesinin üzerinden daha yarım asır bile geçmeden, kroniğin sahte olduğu yönündeki isabetsiz iddialar onun varlığına gölge düşürmekle kalmamış; kısa bir süre sonra lüzumsuz yere yıktırılan mescidiyle birlikte mahallesi ve kabri tamamen belirsiz hâle geldiği gibi, özellikle son yıllarda yapılan yoğun neşriyatla varlığı büsbütün tarihten ve halkın zihinlerinden silinmeye çalışılmıştır. Bu makale Alemdar Ulubatlı Baba Hasan’ın Fâtih’in Horhor semti yakınlarında keşfettiğimiz ilginç kabri, yıkılan mescidi, kimliğine ışık tutan kayıp kitabesi ve Bursa’da, Ulubat Gölü’nün birkaç kilometre doğusundaki köylerine ait vakfiyesi ışığında, İstanbul’un fethinin en büyük şehidinin varlığının bilimsel kanıtlarını ilk kez ortaya koyarak, Türk tarihinde bıraktığı derin izleri yeniden görünür hâle getirmek; başka bir deyişle, şanlı hatırasını gölgede bırakan karanlık noktaları tamamen aydınlatarak, unutulan hak ve itibarını kendisine yeniden iade etmek amacıyla kaleme alınmıştır

Kaynakça

  • AHMED BÂDÎ EFENDI: Riyāż-ı Beldeʾ-i Edirne, I, Bayezid Devlet Ktp. nr.: 10391.
  • AHMED MUHTÂR PAŞA: Ferik, Aʿyād-ı Mefāḫir-i Milliyyeʾ-i ʿOs̱māniyye’den ʿOs̱mānlılıġıñ Avrupa’da Ṭarz-ı Teʾessüsi, yāḫūd Fetḥ-i Celīl-i Ḳosṭanṭīniyye, Tâhir Beg Matba’ası, İstanbul 1316/1900.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hakan Yılmaz

Yayımlanma Tarihi 25 Nisan 2019
Gönderilme Tarihi 20 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 121 Sayı: 239

Kaynak Göster

Chicago Yılmaz, Hakan. “Keşfedilen Kabri, Yıkılan Mescidi Ve Ulubat Gölü Civârındaki Köyünün Vakfiyesi Işığında, FÂTİH’İN ALEMDÂRI, ŞEHİDLER SERDÂRI ‘ULUBATLI BABA HASAN’”. Türk Dünyası Araştırmaları 121, sy. 239 (Nisan 2019): 383-404.