Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

OSMANLI DEVLETİ’NİN BALKAN SAVAŞLARI SIRASINDA ASKERÎ NAKLİYATI VE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER

Yıl 2018, Cilt: 118 Sayı: 232, 33 - 52, 25.02.2018

Öz

Balkan ülkelerini Osmanlı Devleti’ne karşı birlik oluşturması için örgütleyen Rusya, 1911 yılından itibaren bu emelini gerçekleştirmiş ve Balkan ülkelerinin bir çatı altında toplanmasını sağlamıştır. Aralarında birlik sağlayan Balkan devletleri, Osmanlı topraklarına saldırmışlar ve kısa sürede Çatalca yakınlarına kadar ilerlemişlerdir. Osmanlı Devleti, savaş sırasında asker nakli için daha çok demir ve denizyolunu kullanmıştır. Bulgarların Çatalca yakınlarına kadar gelmesi ile demiryolu kullanılamaz hale gelmiş, tüm ağırlık deniz yoluna verilmiştir. Asker nakliyatında donanmaya ait gemilerin haricinde ticari gemiler de kullanılmıştır. Gemiler vasıtasıyla limanlara ulaştırılan askerlerin birliklerine otomobil, at ve öküz arabaları ile taşındığı tespit edilmiştir. Savaş döneminde devletin elinde bulunan vasıtalar yeterli olmamış halkın elindeki hayvanlar ve diğer nakil araçları kiralanmış, satın alınmış ya da müsadere edilmiştir. Ayrıca ticari şirketlerin gemilerine el konulmuş ya da belirli ücret karşılığı kiralanmıştır. Çalışmamızda Osmanlı Devleti’nin savaş sırasında asker naklinde yaşadığı zorluklar ve bu güç durumdan kurtulmak için başvurduğu çözüm yolları üzerinde durulacaktır.

Kaynakça

  • Ali Haydar Emir: “Balkan Harbi’nde Yunan Filosu’nun Harekâtına Dair Sevkül Ceyşi Bir Tetebbu”, Deniz Mecmuası (Tarih Kısmı), Sayı: 310, 1928, s. 1-37.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Aziz Tekdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Şubat 2018
Gönderilme Tarihi 8 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 118 Sayı: 232

Kaynak Göster

Chicago Tekdemir, Aziz. “OSMANLI DEVLETİ’NİN BALKAN SAVAŞLARI SIRASINDA ASKERÎ NAKLİYATI VE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER”. Türk Dünyası Araştırmaları 118, sy. 232 (Şubat 2018): 33-52.