Beslenme açısından önemli bir
gıda maddesi olan süt, yaşamın her aşamasında tüketilmektedir. Uygun olmayan
koşullarda üretildiğinde sağlık açısından olumsuzluklara da sebep olmaktadır.
Aflatoksinli yemlerle beslenen hayvanların sütünde bulunan aflatoksin M1
bunlardan biridir. Bu çalışmada, Iğdır ve yöresindeki (Merkez, Karakoyunlu,
Tuzluca, Aralık) çiğ inek sütlerinin bazı kimyasal özellikleri ve aflatoksin
M1(AFM1) miktarı belirlenmiştir. Araştırmada 25 adet çiğ inek sütü
kullanılmıştır. Analiz edilen sütlerde kuru madde, yağ, protein, kül ve
aflatoksin M1(AFM1) analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda ortalama
kimyasal değerler; Kuru madde miktarı % 11,77 ± 1,27, yağ miktarı % 3,19 ±
0,52, yağsız kuru madde miktarı % 8,58 ± 1,09, protein miktarı % 3,19 ± 0,35,
kül miktarı 0,77 ± 0,17 ve aflatoksin M1 miktarı 0,13 µg/kg ± 0,11 olarak
bulunmuştur. 25 adet çiğ inek sütü numunesinin tamamında (% 100) aflatoksin
M1(AFM1) tespit edilmiştir. Bunlardan 20 tanesi (%80) Türk Gıda Kodeksi Gıda
Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkında Tebliğ de yer alan çiğ
inek sütleri yasal limitinin üzerinde bulunmuştur.
Milk is an important
food for Nutrition and it is consumed every stage of life. It causes
adversities in for the health when it is produced unfavourable conditions. In
this research, some physicochemical properties and aflatoxin M1 of raw cow milk
produced in Iğdır and region (Iğdır center, Karakoyunlu, Tuzluca, Aralık) were
investigated. In research 25 piece raw cow milk were used. Dry matter, fat,
protein, ash and aflatoxin M1 analyzes were performed in milk. According to
results of chemical analysis mean values were found as the following; Dry
matter 11.77 % ± 1.27, fat 3.19 % ± 0.52,
non-fat dry matter 8.58 % ± 1.09, protein 3.19 % ± 0.35, ash 0.77 % ± 0.17
and aflatoxin M1 content 0.13 µg/kg ± 0.11.
Aflatoxin M1 (AFM1) has been detected in milk all samples (% 100). 20 piece (80
%) of these, is contrary to the Turkish Food Codex Regulation.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.