Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of fatty acid profiles in olive oils obtained from Mersin province in 2015

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 2, 68 - 71, 16.12.2017

Öz



In this study, it was aimed to determine whether the
olive oils, which were obtained from 16 different production points in Mersin
Province in 2015, were subjected to adulteration by investigating their fatty
acid profiles. For this purpose, Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS),
which is one of the most reliable chromatographic methods, was employed. Olive
is a fruit which is the subject of many legends and it is even mentioned in
religious books. Its existence in Anatolia is known for thousands of years.
Olive oil is the oil of this legendary fruit. With the acknowledgment of
rapidly increasing olive oil consumption, the significance of obtaining
reliable products for the consumers and the determination of products with
adulteration gains more importance. Olive oils, which were obtained from 16
different production points in Mersin Province, were placed in glass jars with
caps and they were stored with no exposure to sunlight until the analysis. In
order to prepare the samples to run GC-MS experiments, the samples firstly
subjected to methylation to become volatile. The result was then simultaneously
read on FID and MS detectors in the gas chromatography device. As a result of
the conducted analyses, in all of the olive oils, which were obtained from
Mersin Province, adulteration was not detected. This result was interpreted as
a positive, even a happy result for the olive oil producers of Mersin Province
and our country, and also us, the consumers.




Kaynakça

  • [1] Zeytin Ağacının Öyküsü Efsaneler Zeytinin Tarihçesi www. zeytinagaci.blogcu.com/ zeytin-agacinin-oykusu-efsaneler-zeytinin.../4315302
  • [2] www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/08/20070803-7.htm Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği ... - Resmi Gazete
  • [3] Maranki A, Maranki E, Alkali Yaşam: Suyla Gelen Sağlık, Nesil Basım Yayın Gıda Ticaret ve Sanayi A.Ş 2015
  • [4] www.damlazeytinyagi.com/icerik/zeytinyagi/zeytinyaginin-ozellikleri-
  • [5] www.lokman-hekim.net/bitkiler/zeytinyagi.asp Zeytinyağı Ve Özellikleri
  • [6] www.mucahitkivrak.baun.edu.tr/index_dosyalar/Zeytinyagi%20kimyasi.pdf
  • [7] Anonim, 2010. Türk Gida Kodeksi, Zeytinyaği ve Pirina Yağı Tebliği (Tebliğ No: 2010/35). http://www. kkgm. gov. tr/TGK/Teblig/2010 - 35. Html
  • [8] IUPAC, Standart Methods for Analysis of Oils, Fats and Derivates, Blackwell Scientific Publications, IUPAC Method 2.301.
  • [9] Çifçi Y, aletli analiz laboratuvar çalışmaları için el kitabı. Sayfa: 463
  • [10] Arslan Z, Seven Ü, Güçer Ş (2008) Zeytinyağının beslenmedeki rolü. I.Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi, 17-18 Mayıs 2008, Edremit/Balıkesir Sayfa: 141-145.
  • [11] Dıraman H., Özdemir D., Hışıl Y., Ayvalık Zeytin Çeşidinden Üretilen Erken Hasat Natürel Zeytinyağlarının Yağ Asitleri Bileşenlerine Göre Kemometrik Karakterizasyonu, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt 4, No 3, 2009, 1-11.

2015 yılında Mersin bölgesinden elde edilen zeytinyağlarında yağ asidi profilinin tespit edilmesi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 2, 68 - 71, 16.12.2017

Öz

Bu çalışmada 2015 yılında Mersin ilinin 16 farklı
üretim noktasında temin edilen zeytin yağlarının yağ asidi profiline bakılarak
tağşiş yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla en  güvenilir kromatoğrafik metotlardan olan Gaz
Kromatoğtafi – Kütle Spektrometresi (GC-MS) 
tercih edilmiştir. Zeytin bir çok efsaneye konu olan hatta dini kitaplarda
geçen bir meyvedir. Anadolu daki varlığı on binlerce yıldır bilinmektedir.
Zeytinyağı da işte bu efsanevi meyvenin yağıdır. Zeytinyağı tüketiminin hızla
arttığı düşünülürse tüketicilerin güvenilir ürünlere ulaşmasının önemi ve
tağşişli ürünlerin tespiti daha da önem kazanmaktadır. Mersin ilinin 16 farklı
noktasından temin edilen zeytinyağları ağzı kapaklı cam kavanozlara alınarak
analiz yapılana kadar ışık görmeden muhafaza edilmiştir. Örneklerin GC-MS
tekniğine uygun hale getirilebilmesi için öncelikle metilasyon işleminden
geçirilerek uçucu hale gelmesi sağlanmıştır. Daha sonra gaz kromatoğrafi
cihazında FID ve MS dedektörlerde eş zamanlı olarak okunmuştur. Yapılan
analizler sonucunda Mersin’den temin edilen zeytinyağlarının hiçbirinde tağşiş
tespit edilmemiştir. Bu da önce Mersin sonra Ülkemiz zeytinyağı üreticileri ve
tüketicileri olan bizler açısından olumlu hatta sevindirici bulunmuştur.

Kaynakça

  • [1] Zeytin Ağacının Öyküsü Efsaneler Zeytinin Tarihçesi www. zeytinagaci.blogcu.com/ zeytin-agacinin-oykusu-efsaneler-zeytinin.../4315302
  • [2] www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/08/20070803-7.htm Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği ... - Resmi Gazete
  • [3] Maranki A, Maranki E, Alkali Yaşam: Suyla Gelen Sağlık, Nesil Basım Yayın Gıda Ticaret ve Sanayi A.Ş 2015
  • [4] www.damlazeytinyagi.com/icerik/zeytinyagi/zeytinyaginin-ozellikleri-
  • [5] www.lokman-hekim.net/bitkiler/zeytinyagi.asp Zeytinyağı Ve Özellikleri
  • [6] www.mucahitkivrak.baun.edu.tr/index_dosyalar/Zeytinyagi%20kimyasi.pdf
  • [7] Anonim, 2010. Türk Gida Kodeksi, Zeytinyaği ve Pirina Yağı Tebliği (Tebliğ No: 2010/35). http://www. kkgm. gov. tr/TGK/Teblig/2010 - 35. Html
  • [8] IUPAC, Standart Methods for Analysis of Oils, Fats and Derivates, Blackwell Scientific Publications, IUPAC Method 2.301.
  • [9] Çifçi Y, aletli analiz laboratuvar çalışmaları için el kitabı. Sayfa: 463
  • [10] Arslan Z, Seven Ü, Güçer Ş (2008) Zeytinyağının beslenmedeki rolü. I.Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi, 17-18 Mayıs 2008, Edremit/Balıkesir Sayfa: 141-145.
  • [11] Dıraman H., Özdemir D., Hışıl Y., Ayvalık Zeytin Çeşidinden Üretilen Erken Hasat Natürel Zeytinyağlarının Yağ Asitleri Bileşenlerine Göre Kemometrik Karakterizasyonu, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt 4, No 3, 2009, 1-11.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aydın Şükrü Bengü

Aykut Çağrıtekin Bu kişi benim

Derya Özdemir Bu kişi benim

İsa Çiçek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bengü, A. Ş., Çağrıtekin, A., Özdemir, D., Çiçek, İ. (2017). 2015 yılında Mersin bölgesinden elde edilen zeytinyağlarında yağ asidi profilinin tespit edilmesi. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 6(2), 68-71.
AMA Bengü AŞ, Çağrıtekin A, Özdemir D, Çiçek İ. 2015 yılında Mersin bölgesinden elde edilen zeytinyağlarında yağ asidi profilinin tespit edilmesi. TDFD. Aralık 2017;6(2):68-71.
Chicago Bengü, Aydın Şükrü, Aykut Çağrıtekin, Derya Özdemir, ve İsa Çiçek. “2015 yılında Mersin bölgesinden Elde Edilen zeytinyağlarında Yağ Asidi Profilinin Tespit Edilmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 6, sy. 2 (Aralık 2017): 68-71.
EndNote Bengü AŞ, Çağrıtekin A, Özdemir D, Çiçek İ (01 Aralık 2017) 2015 yılında Mersin bölgesinden elde edilen zeytinyağlarında yağ asidi profilinin tespit edilmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi 6 2 68–71.
IEEE A. Ş. Bengü, A. Çağrıtekin, D. Özdemir, ve İ. Çiçek, “2015 yılında Mersin bölgesinden elde edilen zeytinyağlarında yağ asidi profilinin tespit edilmesi”, TDFD, c. 6, sy. 2, ss. 68–71, 2017.
ISNAD Bengü, Aydın Şükrü vd. “2015 yılında Mersin bölgesinden Elde Edilen zeytinyağlarında Yağ Asidi Profilinin Tespit Edilmesi”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 6/2 (Aralık 2017), 68-71.
JAMA Bengü AŞ, Çağrıtekin A, Özdemir D, Çiçek İ. 2015 yılında Mersin bölgesinden elde edilen zeytinyağlarında yağ asidi profilinin tespit edilmesi. TDFD. 2017;6:68–71.
MLA Bengü, Aydın Şükrü vd. “2015 yılında Mersin bölgesinden Elde Edilen zeytinyağlarında Yağ Asidi Profilinin Tespit Edilmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, c. 6, sy. 2, 2017, ss. 68-71.
Vancouver Bengü AŞ, Çağrıtekin A, Özdemir D, Çiçek İ. 2015 yılında Mersin bölgesinden elde edilen zeytinyağlarında yağ asidi profilinin tespit edilmesi. TDFD. 2017;6(2):68-71.