Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Non-grazed and grazed areas yield, grazing capacity and pasture quality score, in the pasture of Hal Village, Elazig Center

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 2, 88 - 93, 16.12.2017

Öz



This study was
carried out in order to determine the yield, grazing capacity and pasture
quality score of two different areas (non-grazed and grazed) in the pasture of
Hal village, Elazig center in 2014-2015.
In the study, green herbage yield, hay yield, grazing capacity and pasture quality score
were investigated.
According to average results of two years; in the non-grazing area, green herbage yield
was 413.50
kg da-1, hay yield was 141.94 kg da-1, grazing capacity was
37.85 AU (animal unit), pasture area required for one AU was 36.80 da and
pasture quality score was 3.37, however green herbage yield was 294.35
kg da-1 in the grazing area, the
hay yield of pasture was 105.17
kg da-1, the grazing capacity was 28.05
AU,  the area of pasture required for one
AU was 49.21 da and the quality score of pasture was 3.45.




Kaynakça

  • [1] Gençkan, S., Yem Bitkileri Tarımı. Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Yay. No: 467 (2. Baskı), s: 222-228- İzmir, 1992.
  • [2] Erkun, V., Çayır meraların önemi ve tarihi gelişimi. Çayır-Mera Amenajmanı ve Islahı. T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, 131-136, Ankara, 1999.
  • [3] Bakır, Ö., Açıkgöz E., Yurdumuzda Yem Bitkileri Çayır ve Mera tarımının Bugünkü Durumu Geliştirme Olanakları ve Bu Konuda Yapılan Araştırmalar. Ankara Çayır-Mera ve Zootekni Araştırma Enstitüsü Yay. No. 61, 1976.
  • [4] Fraser, D.A.,Using range readiness criteria. Forest Practices Branch, British Columbia Ministry of Forests, Victoria, B.C. Rangeland Health Brochure 5. https://www.for.gov.bc.ca/hra/publications/brochures/Rangeland_Health_Brochure5.pdf 06.04.2017, 2003.
  • [5] Kaya, İ., Saatçı, M., Ünal, Y., Öncüler, A., Kırmızıbayrak, T., Yeşil Dönemde Merada Otlatma ve Konsantre Yem İlavesinin Mera Kalitesi ile Morkaraman ve Tuj Kuzularda Büyüme, Rumen pH, Toplam Uçucu Yağ Asitleri, Amonyak Azotu’na Etkisi Lalahan Hay. Arat. Ens. Der. 2004, 44 (1) 33-39, 2004.
  • [6] Anonim, Elazığ Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü iklim verileri, 2016.
  • [7] Karaman, M.R., Brohi, A.R., 3.Ulusal Gübre Kongresi. Tarım-Sanayi-Çevre Bildiri Kitabı 2.Cilt, Sayfa:1416, Tokat, 2004.
  • [8] Karaman, M.R., Bitki Besleme. Gübretaş Rehber Kitaplar Dizisi: 2. Editör: Zengin, M., Toprak ve Bitki Analiz Sonuçlarının Yorumlanmasında Temel İlkeler (Bölüm 12), Sayfa: 874, 2012.
  • [9] Erkun, V., Hakkari ve Van İllerinde Mera Araştırmaları. Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Gn. Müd. Yayınları, G.13, Ankara, 1971.
  • [10] Yılmaz, T., Konya İli Sorunlu Alanlarında Oluşan Meraların Bitki Örtüsü Üzerinde Araştırmalar. Tarım Bakanlığı Toprak Su Gn. Müd., Konya Bölge Toprak Su Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No: 46, Raporlar Serisi No:32, Konya, 1977.
  • [11] Tükel, T., Ulukışla’da Korunan Tipik Bir Step Dağ Merası ile Eş Orta Malı Meraların Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması Üzerine Araştırmalar. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi, Doçentlik Tezi, Adana, 1981.
  • [12] Bakır, Ö., Ortadoğu Teknik Üniversitesi Arazisinde Bir Mera Etüdü. Ankara Üniversitesi Yayın NO: 382-232- Ankara, 1970.
  • [13] Gökkuş, A., Koç, A., Çomaklı, B., Çayır-Mera Uygulama Kılavuzu. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No:142 A.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi- Erzurum, 2000.
  • [14] Dirihan, S., Diyarbakır Pirinçlik Garnizonunda Korunan ve Otlatılan Meralarda Bitki Tür ve Kompozisyonları ile Ot Verimlerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Diyarbakır, 2000.
  • [15] Başbağ, M., Çelik. M.A., Diyarbakır İli Gözalan Köyünde Korunan ve Otlatılan Meralardaki Bitki Tür ve Kompozisyonları ile Ot Verimlerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt III, 187-192. Tekirdağ, 2001.
  • [16] Ateş, A., Ardahan İli Sulakyurt Köyünde Korunan ve Otlatılan Meralardaki Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Diyarbakır, 2001.
  • [17] Çaçan, E., Aydın, A., Başbağ. M., Korunan ve Otlatılan İki Farklı Doğal Alanın Verim ve Kalite Açısından Karşılaştırılması. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences Special Issue: 1, 2014.
  • [18] Özer, A., Osmaniye İlçesi, Kesmeburun Köyünde Korunan Bir Mera İle Otlatılan Meraların Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitisü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Adana, 1988.
  • [19] Efe, A., Çukurova’da Yakılan ve Otlatılan Bir Mera ile Korunmuş Bir Meranın Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Adana, 1988.
  • [20] Polat, T., Değişik Islah Yöntemlerinin Şanlıurfa ile Tektek Dağları Doğal Meralarının Verim Potansiyellerine Etkisi Üzerinde Bir Araştırma. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi Şanlıurfa, 1994.
  • [21] Babalık, A. A., Davraz Dağı Kozağacı Yaylası Merasında Bitki ile Kaplı Alan ve Otlatma Kapasitesinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2007, ISSN: 1302-7085, Sayfa: 12-19, 2007.
  • [22] Çaçan, E., Kökten, K., Bingöl İli Merkez İlçesi Çiçekyayla Köyü Merasının Ot Verimi ve Otlatma Kapasitesinin Belirlenmesi. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences Special Issue: 2, 2014
  • [23] Babalık, A.A., Sönmez, K., Isparta İli Bozanönü Köyü Kırtepe Merasında Botanik Kompozisyonun Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, Cilt:12, Sayı: 17, 27-35, 2010.
  • [24] Altın, M., Tuna, C., Gür, M., Tekirdağ Taban ve Kıraç Meralarının Verim ve Botanik Kompozisyonuna Gübrelemenin Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (2), 191-198, 2010.
  • [25] Kendir, H., Ayaş (Ankara) ‘ta Doğal Bir Meranın Bitki Örtüsü, Yem Verimi ve Mera Durumu. Tarım Bilimleri Dergisi, 5(1), 104-110, 1999.
  • [26] Türk, M., Bayram, G., Budaklı, E., Çelik, N., Sekonder Mera Vejetasyonunda Farklı Ölçüm Metotlarının Karşılaştırılması ve Mera Durumunun Belirlenmesi. Uludağ Üni. Zir. Fak. Derg., 17(1): 65-77, 2003.
  • [27] Türker, H.A., Tükel, T., Mersin-Tarsus Olukkoyak Köyü Topakardıç Mevkisinde 1997 Yılından Beri Korunmuş Ağaçlandırma Sahasında Otsu Vejetasyonun Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü DOA Dergisi, Sayı:12, 2006.
  • [28] Özen, F., Türk, M., Ormaniçi Merada Ağaç Sıklığının Bitki Örtüsü Üzerine Etkileri. SDÜ Orman Fakültesi Dergisi 15:9-14, 2014.
  • [29] Alan, M., Ekiz, H., Bala-Küredağı Ormaniçi Merasında Bir Vejetasyon Etüdü. Tarım Bilimleri Dergisi, 7(4), 62-69, 2001.
  • [30] Bakoğlu, A., Koç, A., Otlatılan ve Korunan İki Farklı Mera Kesiminin Bazı Toprak ve Bitki Örtüsü Özelliklerinin Karşılaştırılması I Bitki Örtüsü Özelliklerinin Karşılaştırılması. F.Ü. Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(1), 37-47, 2002.
  • [31] Şengönül, K., Kara, Ö., Palta, Ş., Şensoy, H., Bartın Uluyayla Yöresindeki Mera Vejetasyonunun Bazı Kantitatif Özelliklerinin Saptanması ve Ekolojik Yapının Belirlenmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, Cilt:11, Sayı: 16, 82-94, 2009.
  • [32] Çınar, S., Hatipoğlu, R., Avcı, M., İnal, İ., Yücel, C., Avağ, A., Hatay İli Kırıkhan İlçesi Meralarının Vejetasyon Yapısı Üzerine Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üni. Zir. Fak. Dergisi Araştırma Makalesi JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848 (2014) 31 (2), 52-60, 2014.

Elazığ İli merkeze bağlı Hal Köyü merasında yer alan korunan ve otlatılan alanların verim, otlatma kapasitesi ve mera kalite derecesi açısından değerlendirilmesi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 2, 88 - 93, 16.12.2017

Öz



Bu araştırma; 2014-2015 yıllarında,
Elazığ Merkeze bağlı Hal Köyü merasında korunan ve otlatılan iki farklı alanın
verim, otlatma kapasitesi ve mera kalite derecesini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Araştırmada, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, otlatma kapasitesi
ve meranın kalite derecesi incelenmiştir. İki yıllık ortalama sonuçlara göre;
korunan alanda yeşil ot verimi 413,50 kg/da, kuru ot verimi 141,94 kg/da,
otlatma kapasitesi 37,85 BBHB, 1 BBHB için gerekli olan mera alanı 36,80 da ve
mera kalite derecesi 3,37 olarak elde edilirken, otlatılan alanda ise yeşil ot
verimi 294,35 kg/da, kuru ot verimi 105,17 kg/da, otlatma kapasitesi 28,05
BBHB, 1 BBHB için gerekli olan mera alanı 49,21 da ve mera kalite derecesi 3,45
olarak elde olarak elde edilmiştir.




Kaynakça

  • [1] Gençkan, S., Yem Bitkileri Tarımı. Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Yay. No: 467 (2. Baskı), s: 222-228- İzmir, 1992.
  • [2] Erkun, V., Çayır meraların önemi ve tarihi gelişimi. Çayır-Mera Amenajmanı ve Islahı. T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, 131-136, Ankara, 1999.
  • [3] Bakır, Ö., Açıkgöz E., Yurdumuzda Yem Bitkileri Çayır ve Mera tarımının Bugünkü Durumu Geliştirme Olanakları ve Bu Konuda Yapılan Araştırmalar. Ankara Çayır-Mera ve Zootekni Araştırma Enstitüsü Yay. No. 61, 1976.
  • [4] Fraser, D.A.,Using range readiness criteria. Forest Practices Branch, British Columbia Ministry of Forests, Victoria, B.C. Rangeland Health Brochure 5. https://www.for.gov.bc.ca/hra/publications/brochures/Rangeland_Health_Brochure5.pdf 06.04.2017, 2003.
  • [5] Kaya, İ., Saatçı, M., Ünal, Y., Öncüler, A., Kırmızıbayrak, T., Yeşil Dönemde Merada Otlatma ve Konsantre Yem İlavesinin Mera Kalitesi ile Morkaraman ve Tuj Kuzularda Büyüme, Rumen pH, Toplam Uçucu Yağ Asitleri, Amonyak Azotu’na Etkisi Lalahan Hay. Arat. Ens. Der. 2004, 44 (1) 33-39, 2004.
  • [6] Anonim, Elazığ Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü iklim verileri, 2016.
  • [7] Karaman, M.R., Brohi, A.R., 3.Ulusal Gübre Kongresi. Tarım-Sanayi-Çevre Bildiri Kitabı 2.Cilt, Sayfa:1416, Tokat, 2004.
  • [8] Karaman, M.R., Bitki Besleme. Gübretaş Rehber Kitaplar Dizisi: 2. Editör: Zengin, M., Toprak ve Bitki Analiz Sonuçlarının Yorumlanmasında Temel İlkeler (Bölüm 12), Sayfa: 874, 2012.
  • [9] Erkun, V., Hakkari ve Van İllerinde Mera Araştırmaları. Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Gn. Müd. Yayınları, G.13, Ankara, 1971.
  • [10] Yılmaz, T., Konya İli Sorunlu Alanlarında Oluşan Meraların Bitki Örtüsü Üzerinde Araştırmalar. Tarım Bakanlığı Toprak Su Gn. Müd., Konya Bölge Toprak Su Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No: 46, Raporlar Serisi No:32, Konya, 1977.
  • [11] Tükel, T., Ulukışla’da Korunan Tipik Bir Step Dağ Merası ile Eş Orta Malı Meraların Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması Üzerine Araştırmalar. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi, Doçentlik Tezi, Adana, 1981.
  • [12] Bakır, Ö., Ortadoğu Teknik Üniversitesi Arazisinde Bir Mera Etüdü. Ankara Üniversitesi Yayın NO: 382-232- Ankara, 1970.
  • [13] Gökkuş, A., Koç, A., Çomaklı, B., Çayır-Mera Uygulama Kılavuzu. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No:142 A.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi- Erzurum, 2000.
  • [14] Dirihan, S., Diyarbakır Pirinçlik Garnizonunda Korunan ve Otlatılan Meralarda Bitki Tür ve Kompozisyonları ile Ot Verimlerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Diyarbakır, 2000.
  • [15] Başbağ, M., Çelik. M.A., Diyarbakır İli Gözalan Köyünde Korunan ve Otlatılan Meralardaki Bitki Tür ve Kompozisyonları ile Ot Verimlerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt III, 187-192. Tekirdağ, 2001.
  • [16] Ateş, A., Ardahan İli Sulakyurt Köyünde Korunan ve Otlatılan Meralardaki Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Diyarbakır, 2001.
  • [17] Çaçan, E., Aydın, A., Başbağ. M., Korunan ve Otlatılan İki Farklı Doğal Alanın Verim ve Kalite Açısından Karşılaştırılması. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences Special Issue: 1, 2014.
  • [18] Özer, A., Osmaniye İlçesi, Kesmeburun Köyünde Korunan Bir Mera İle Otlatılan Meraların Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitisü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Adana, 1988.
  • [19] Efe, A., Çukurova’da Yakılan ve Otlatılan Bir Mera ile Korunmuş Bir Meranın Bitki Örtüsü ve Verim Güçlerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Adana, 1988.
  • [20] Polat, T., Değişik Islah Yöntemlerinin Şanlıurfa ile Tektek Dağları Doğal Meralarının Verim Potansiyellerine Etkisi Üzerinde Bir Araştırma. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi Şanlıurfa, 1994.
  • [21] Babalık, A. A., Davraz Dağı Kozağacı Yaylası Merasında Bitki ile Kaplı Alan ve Otlatma Kapasitesinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2007, ISSN: 1302-7085, Sayfa: 12-19, 2007.
  • [22] Çaçan, E., Kökten, K., Bingöl İli Merkez İlçesi Çiçekyayla Köyü Merasının Ot Verimi ve Otlatma Kapasitesinin Belirlenmesi. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences Special Issue: 2, 2014
  • [23] Babalık, A.A., Sönmez, K., Isparta İli Bozanönü Köyü Kırtepe Merasında Botanik Kompozisyonun Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, Cilt:12, Sayı: 17, 27-35, 2010.
  • [24] Altın, M., Tuna, C., Gür, M., Tekirdağ Taban ve Kıraç Meralarının Verim ve Botanik Kompozisyonuna Gübrelemenin Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (2), 191-198, 2010.
  • [25] Kendir, H., Ayaş (Ankara) ‘ta Doğal Bir Meranın Bitki Örtüsü, Yem Verimi ve Mera Durumu. Tarım Bilimleri Dergisi, 5(1), 104-110, 1999.
  • [26] Türk, M., Bayram, G., Budaklı, E., Çelik, N., Sekonder Mera Vejetasyonunda Farklı Ölçüm Metotlarının Karşılaştırılması ve Mera Durumunun Belirlenmesi. Uludağ Üni. Zir. Fak. Derg., 17(1): 65-77, 2003.
  • [27] Türker, H.A., Tükel, T., Mersin-Tarsus Olukkoyak Köyü Topakardıç Mevkisinde 1997 Yılından Beri Korunmuş Ağaçlandırma Sahasında Otsu Vejetasyonun Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü DOA Dergisi, Sayı:12, 2006.
  • [28] Özen, F., Türk, M., Ormaniçi Merada Ağaç Sıklığının Bitki Örtüsü Üzerine Etkileri. SDÜ Orman Fakültesi Dergisi 15:9-14, 2014.
  • [29] Alan, M., Ekiz, H., Bala-Küredağı Ormaniçi Merasında Bir Vejetasyon Etüdü. Tarım Bilimleri Dergisi, 7(4), 62-69, 2001.
  • [30] Bakoğlu, A., Koç, A., Otlatılan ve Korunan İki Farklı Mera Kesiminin Bazı Toprak ve Bitki Örtüsü Özelliklerinin Karşılaştırılması I Bitki Örtüsü Özelliklerinin Karşılaştırılması. F.Ü. Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(1), 37-47, 2002.
  • [31] Şengönül, K., Kara, Ö., Palta, Ş., Şensoy, H., Bartın Uluyayla Yöresindeki Mera Vejetasyonunun Bazı Kantitatif Özelliklerinin Saptanması ve Ekolojik Yapının Belirlenmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, Cilt:11, Sayı: 16, 82-94, 2009.
  • [32] Çınar, S., Hatipoğlu, R., Avcı, M., İnal, İ., Yücel, C., Avağ, A., Hatay İli Kırıkhan İlçesi Meralarının Vejetasyon Yapısı Üzerine Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üni. Zir. Fak. Dergisi Araştırma Makalesi JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848 (2014) 31 (2), 52-60, 2014.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Halil Karan

Mehmet Başbağ

Yayımlanma Tarihi 16 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karan, H., & Başbağ, M. (2017). Elazığ İli merkeze bağlı Hal Köyü merasında yer alan korunan ve otlatılan alanların verim, otlatma kapasitesi ve mera kalite derecesi açısından değerlendirilmesi. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 6(2), 88-93.
AMA Karan H, Başbağ M. Elazığ İli merkeze bağlı Hal Köyü merasında yer alan korunan ve otlatılan alanların verim, otlatma kapasitesi ve mera kalite derecesi açısından değerlendirilmesi. TDFD. Aralık 2017;6(2):88-93.
Chicago Karan, Halil, ve Mehmet Başbağ. “Elazığ İli Merkeze bağlı Hal Köyü merasında Yer Alan Korunan Ve otlatılan alanların Verim, Otlatma Kapasitesi Ve Mera Kalite Derecesi açısından değerlendirilmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 6, sy. 2 (Aralık 2017): 88-93.
EndNote Karan H, Başbağ M (01 Aralık 2017) Elazığ İli merkeze bağlı Hal Köyü merasında yer alan korunan ve otlatılan alanların verim, otlatma kapasitesi ve mera kalite derecesi açısından değerlendirilmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi 6 2 88–93.
IEEE H. Karan ve M. Başbağ, “Elazığ İli merkeze bağlı Hal Köyü merasında yer alan korunan ve otlatılan alanların verim, otlatma kapasitesi ve mera kalite derecesi açısından değerlendirilmesi”, TDFD, c. 6, sy. 2, ss. 88–93, 2017.
ISNAD Karan, Halil - Başbağ, Mehmet. “Elazığ İli Merkeze bağlı Hal Köyü merasında Yer Alan Korunan Ve otlatılan alanların Verim, Otlatma Kapasitesi Ve Mera Kalite Derecesi açısından değerlendirilmesi”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 6/2 (Aralık 2017), 88-93.
JAMA Karan H, Başbağ M. Elazığ İli merkeze bağlı Hal Köyü merasında yer alan korunan ve otlatılan alanların verim, otlatma kapasitesi ve mera kalite derecesi açısından değerlendirilmesi. TDFD. 2017;6:88–93.
MLA Karan, Halil ve Mehmet Başbağ. “Elazığ İli Merkeze bağlı Hal Köyü merasında Yer Alan Korunan Ve otlatılan alanların Verim, Otlatma Kapasitesi Ve Mera Kalite Derecesi açısından değerlendirilmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, c. 6, sy. 2, 2017, ss. 88-93.
Vancouver Karan H, Başbağ M. Elazığ İli merkeze bağlı Hal Köyü merasında yer alan korunan ve otlatılan alanların verim, otlatma kapasitesi ve mera kalite derecesi açısından değerlendirilmesi. TDFD. 2017;6(2):88-93.