Araştırma Makalesi

Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri

Cilt: 10 Sayı: 2 31 Aralık 2021
PDF İndir
TR EN

Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri

Öz

Helichrysum türleri genel olarak ölümsüz, ölümsüz çiçek, ölmez çiçeği ve solgun çiçek olarak bilinir ve Anadolu’da çay olarak kullanılmaktadır. Ölmez çiçeğin fenolik bileşikleri koroner kalp hastalığı, inme ve bazı kanser türleri gibi hastalıklara karşı koruma sağladığı ve Ölmez çiçeği uçucu yağları antioksidan maddeler, antiviral, antifungal, antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özellikler içermektedir. Bu çalışmada, Helichrysum sanguinem bitkisi ülkemizde sadece Hatay’ın Altınözü ilçesinde bulunmakta olup bu bitkiye uygulanan ultrasonik ekstraksiyon metoduna göre 37 bileşen kayda değer bulunmuştur. Bulunan bileşenler 11 tanesi biyoaktivite özelliği içerirken, 9 tanesi farmakolojik -biyoaktivite ve 3 tane bileşen ise Drog – farmakolojik – biyoaktivite özelliği içermektedir. Helichrysum stoeches spp barellieri bitkisinin ultrasonik ekstraksiyon metoduna göre 19 bileşen kayda değer bulunmuştur. Bulunan bileşenler 2 tanesi biyoaktivite madde içerirken, 5 tanesi farmakolojik ve biyoaktivite madde ve 3 tane bileşen ise Drog – farmakolojik – biyoaktivite özelliği içermektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Aslan, M, Helichrysum licatum ssp, plicatum Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakognozi Anabilim Dalı, Yüksek Lisan tezi, 76 sayfa, 1994.
  2. [2] Eroğlu EH, Hamzaoğlu E, Aksoy A, Budak Ü, Özkul Y,. In Vitro Genotoxic Effects of Four Helichrysum Species in Human Lymphocytes Cultures,, Biological Research 43 (2):177-183, 2010.
  3. [3] Şen N, Kalaycı G, Altın Otu Bitkisinden (Helichrysum arenarium) Tanen ve Kumarinin Kimyasal Kompozisyonu, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 42(2), 226-231, 2016.
  4. [4] Eroğlu H. The Names in Turkish and Other Languages of Turkey Helichrysum Taxa, Avrasya Terim Dergisi, 6 (1), 26-34, Retrieved from http://dergipark,gov,tr/ejatd/issue/37229/4296. 2018.
  5. [5] Ramazanoğlu N, Açık L, Aslan S, Vural M. Antioxidant Activities of Endemic Helichrysum chionophilum, 6th Conference on Medicinal and Aromatic Plants of Southeast European Countries (CMAPSEEC) Proceedings, 2014.
  6. [6] Kürkçüoğlu M, Agalar HG, Aksoy A, Başer KHC. Composition of the Essential Oils of Two Endemic Helichrysum Species in Turkey, 2019.
  7. [7] Goldansaz SM, Mahboubi A, Yazdi-nejad A, Jahanbakhshi M, Mojab F.Investigation on total phenolic content, antibacterial, and antioxidant activity of ethanolic extract of Helichrysum leucocephalum Boiss, American Journal of Essential Oils and Natural Products,, 1, 2018.
  8. [8] Giovanelli S, De Leo M, Cervelli C, Ruffoni B, Ciccarelli D, et al.Essential Oil Composition and Volatile Profile of Seven Helichrysum Species Grown in Italy, Chemistry & biodiversity, 15(5), e1700545, 2018.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

31 Aralık 2020

Kabul Tarihi

3 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Asil, H., & Taşgın, S. (2021). Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 10(2), 48-52. https://doi.org/10.46810/tdfd.851177
AMA
1.Asil H, Taşgın S. Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri. TDFD. 2021;10(2):48-52. doi:10.46810/tdfd.851177
Chicago
Asil, Hasan, ve Selim Taşgın. 2021. “Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 10 (2): 48-52. https://doi.org/10.46810/tdfd.851177.
EndNote
Asil H, Taşgın S (01 Aralık 2021) Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri. Türk Doğa ve Fen Dergisi 10 2 48–52.
IEEE
[1]H. Asil ve S. Taşgın, “Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri”, TDFD, c. 10, sy 2, ss. 48–52, Ara. 2021, doi: 10.46810/tdfd.851177.
ISNAD
Asil, Hasan - Taşgın, Selim. “Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 10/2 (01 Aralık 2021): 48-52. https://doi.org/10.46810/tdfd.851177.
JAMA
1.Asil H, Taşgın S. Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri. TDFD. 2021;10:48–52.
MLA
Asil, Hasan, ve Selim Taşgın. “Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri”. Türk Doğa ve Fen Dergisi, c. 10, sy 2, Aralık 2021, ss. 48-52, doi:10.46810/tdfd.851177.
Vancouver
1.Hasan Asil, Selim Taşgın. Hatay’a Özgü Kırmızı Ölmez Çiçek (Helichrysum sanguineum (L.) Kostel ile Sarı Ölmez Çiçeğin (Helichrysum stoeshas spp. barallieri) Biyo Aktif Özellikleri. TDFD. 01 Aralık 2021;10(2):48-52. doi:10.46810/tdfd.851177

Cited By