Araştırma Makalesi

Otizmli Çocukların Anne-Babalarında Depresyon ile Dini Başa Çıkma Arasındaki İlişki: Konya Örneklemi

Sayı: 8 30 Aralık 2023
PDF İndir
EN TR

Otizmli Çocukların Anne-Babalarında Depresyon ile Dini Başa Çıkma Arasındaki İlişki: Konya Örneklemi

Öz

Otizmli çocuğa sahip ebeveynlerin karşılaştıkları özel sıkıntılar, sosyal izolasyon, toplumun incitici tavrı, çocuklarına dair gelecek kaygısı ve ekstra ekonomik giderler, anne-babaların psikolojik sağlığını etkileyerek stres, anksiyete, depresyon gibi farklı sorunlara yol açar. Anne ve babalar da psikolojik olarak rahatlamak, günlük hayata uyum sağlamak, çocuklarının ihtiyaçlarını giderebilmek ve eğitimlerini devam ettirebilmek için psikolojik sağlığı olumsuz etkileyen bu faktörlere karşı aktif veya edilgen başa çıkma yöntemleri denerler. Ailelerin kullandığı başa çıkma yöntemlerinden biri de dini başa çıkma yöntemidir. Bu çalışmada otizmli çocukları olan ebeveynlerin depresyon durumu ve dini başa çıkma arasındaki ilişki konu edinilmiştir. Çalışmanın amacı; otizmli çocuğu bulunan ebeveynlerin depresyon ve dini başa çıkma durumlarının bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ve depresyon ile dini başa çıkma arasındaki ilişkinin anlamlı olup olmadığını bilimsel olarak incelemektir. Bu amaçla örnekleme; Beck Depresyon ölçeği (BDÖ) ve Dini Başa Çıkma (DBÇ) ölçeği uygulanmıştır. Ölçeklerden elde edilen verilerin analizi için t-testi, tek yönlü anova ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda araştırmaya katılan ebeveynlerin depresyon durumlarının, cinsiyet, yaş, eğitim durumu, gelir durumu ve algılanan dindarlık değişkenlerine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Araştırmaya katılan ebeveynlerde dini başa çıkma ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı, yaş ile olumlu dini başa çıkma arasında anlamlı bir farklılığın olduğu, eğitim durumu ile olumlu dini başa çıkma arasında anlamlı bir farklılığın olduğu, gelir durumu ile olumsuz dini başa çıkma arasında anlamlı bir farklılığın olduğu, algılanan dindarlık ile olumlu dini başa çıkma arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür. Otizmli çocukları olan ebeveynlerin depresyon düzeyleriyle dini başa çıkma puanları arasındaki ilişki incelendiğinde olumlu dini başa çıkma ile depresyon arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı ama olumsuz dini başa çıkma ile depresyon arasında pozitif yönde ve orta derecede anlamlı bir ilişkinin olduğu, olumsuz dini başa çıkma puanı arttıkça depresyon düzeyinin arttığı görülmüştür. Sonuç olarak olumsuz dini başa çıkmanın otizmli çocukların ebeveynlerinde ruhsal ve depresif sıkıntılara neden olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgemik, F. Z. (2019). Zihinsel engelli çocukların ebeveynlerinde di-ni başa çıkma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: İstan-bul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Alper, Y. (1999). Bütün yönleriyle depresyon. İstanbul: Gendaş.
  3. Alqunaibet, T. (2019). Ethnographic study of the religious coping forms of mothers. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). London: University Collage London.
  4. Altıntaş, S. (2014). Depresyon ile dini başa çıkma arasında ilişki üzerine bir çalışma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İzmir: Do-kuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  5. Altun, V. K. (2021). Salgın hastalıklarla mücadelede dini boyut (Co-vid-19 pandemi sürecinde başa çıkmada din eğitiminin önemi). Ankara: İla-hiyat Yayınları.
  6. Atılgan, S. (2018). Otizmli çocuğa sahip anneler ile normal gelişimli çocuk annelerinin depresyon düzeyleri ve depresyonla başa çıkma stratejilerinin incelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın: Aydın Üni-versitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  7. Aydemir, S. E. (2015). Otizmli çocukların ebeveynlerinin evlilik uyumlarının, başa çıkma stratejilerinin ve sosyal destek algılarının incelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversi-tesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  8. Ayten, A. & Sağır, Z. (2014). Dindarlık, dini başa çıkma ve depresyon ilişkisi: Suriyeli sığınmacılar üzerine bir araştırma. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 47, 5-18.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Psikolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

9 Mayıs 2023

Kabul Tarihi

26 Ekim 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Küçükdereli, M. Z., & Akgül, M. (2023). Otizmli Çocukların Anne-Babalarında Depresyon ile Dini Başa Çıkma Arasındaki İlişki: Konya Örneklemi. Türk Din Psikolojisi Dergisi, 8, 113-137. https://doi.org/10.59379/tdpd.1294692
AMA
1.Küçükdereli MZ, Akgül M. Otizmli Çocukların Anne-Babalarında Depresyon ile Dini Başa Çıkma Arasındaki İlişki: Konya Örneklemi. Türk Din Psikolojisi Dergisi. 2023;(8):113-137. doi:10.59379/tdpd.1294692
Chicago
Küçükdereli, Mehmet Zahid, ve Mehmet Akgül. 2023. “Otizmli Çocukların Anne-Babalarında Depresyon ile Dini Başa Çıkma Arasındaki İlişki: Konya Örneklemi”. Türk Din Psikolojisi Dergisi, sy 8: 113-37. https://doi.org/10.59379/tdpd.1294692.
EndNote
Küçükdereli MZ, Akgül M (01 Aralık 2023) Otizmli Çocukların Anne-Babalarında Depresyon ile Dini Başa Çıkma Arasındaki İlişki: Konya Örneklemi. Türk Din Psikolojisi Dergisi 8 113–137.
IEEE
[1]M. Z. Küçükdereli ve M. Akgül, “Otizmli Çocukların Anne-Babalarında Depresyon ile Dini Başa Çıkma Arasındaki İlişki: Konya Örneklemi”, Türk Din Psikolojisi Dergisi, sy 8, ss. 113–137, Ara. 2023, doi: 10.59379/tdpd.1294692.
ISNAD
Küçükdereli, Mehmet Zahid - Akgül, Mehmet. “Otizmli Çocukların Anne-Babalarında Depresyon ile Dini Başa Çıkma Arasındaki İlişki: Konya Örneklemi”. Türk Din Psikolojisi Dergisi. 8 (01 Aralık 2023): 113-137. https://doi.org/10.59379/tdpd.1294692.
JAMA
1.Küçükdereli MZ, Akgül M. Otizmli Çocukların Anne-Babalarında Depresyon ile Dini Başa Çıkma Arasındaki İlişki: Konya Örneklemi. Türk Din Psikolojisi Dergisi. 2023;:113–137.
MLA
Küçükdereli, Mehmet Zahid, ve Mehmet Akgül. “Otizmli Çocukların Anne-Babalarında Depresyon ile Dini Başa Çıkma Arasındaki İlişki: Konya Örneklemi”. Türk Din Psikolojisi Dergisi, sy 8, Aralık 2023, ss. 113-37, doi:10.59379/tdpd.1294692.
Vancouver
1.Mehmet Zahid Küçükdereli, Mehmet Akgül. Otizmli Çocukların Anne-Babalarında Depresyon ile Dini Başa Çıkma Arasındaki İlişki: Konya Örneklemi. Türk Din Psikolojisi Dergisi. 01 Aralık 2023;(8):113-37. doi:10.59379/tdpd.1294692

Cited By

Türk Din Psikolojisi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.