Amaç: Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19), tüm dünyada hızla yayılan bir pandemi haline gelmiştir. Sosyal izolasyon, aşı tedavisinden sonraki en etkili önlem seçeneğidir. Pandemide sosyal izolasyona bağlı olarak hayatımızda birçok alışkanlık değişkenlik göstermiştir. Eğitim açısından da küresel olarak, geleneksel eğitim sistemi çevrimiçi bir eğitim sistemine dönüşmüştür. Fizyoloji, sağlık eğitiminde önemli bir yere sahip olan ve patofizyoloji, sağlık değerlendirmesi ve farmakolojiyi anlamak için gerekli olan bir temel bilim zorunlu dersidir. Online eğitim sistemine geçişle birlikte fizyoloji eğitiminin etkinliğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, fizyoloji eğitiminde uzaktan eğitim ve yüz-yüze eğitimin öğrenciler üzerindeki etkinliğini belirlemek ve öğrenci memnuniyetini ölçmektir.
Yöntem: Araştırma, Türkiye'nin farklı illerindeki 29 üniversitede öğrenim gören 916 öğrenci ile çevrimiçi anket yoluyla gerçekleştirilmiştir. Bu anket, 3'lü Likert ölçeğine göre araştırıcı tarafından tasarlanmıştır. Hazırlanan anket formu 50 öğrenci üzerinde uygulanmış ve alınan cevaplara göre formda yer alan sorulara son hali verilmiştir. Verilen cevaplar demografik bilgiler, eğitim bilgileri, online eğitime erişim ve fizyolojide online eğitime bakış açısı olmak üzere 4 başlık altında toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analizlere tabi tutularak yorumlanmıştır.
Bulgular: Online eğitim ile yüz yüze eğitim karşılaştırıldığında öğrencilerin tercihleri yüzyüze eğitim olmuştur. Fizyoloji derslerini anlamada çevrimiçi eğitimi yeterli bulan öğrenci sayısı genel olarak daha az (n=242, 26,4%), eksik görenler daha fazla (n=367, 40,1%) hesaplanmış; 1/ 3’ü (n=307, 33,5%) ise tarafsız görüş bildirmiştir. Öğrencilerin çoğunluğu “yüz yüze eğitimin çevrimiçi eğitime göre fizyoloji eğitiminde bilgi artırmada daha etkili olduğu” ve “Çevrimiçi eğitimde fizyoloji derslerine odaklanmanın yüz yüze eğitime göre daha zor olduğu’’ görüşündedir.
Sonuç: Tüm dünyada eğitim sistemi bu COVID-19 pandemisinden ciddi şekilde etkilenmiş ve alternatif öğrenme yöntemleri ile devam etmiştir. Fizyolojide çevrimiçi eğitim, özellikle öğrenciler için derslere istedikleri zaman ve istedikleri yerde katılabildikleri için avantajlıdır. Yüz yüze eğitim modelinde ise öğrenciler fizyoloji eğitiminden daha fazla verim almaktadır. Günümüz koşullarında online eğitim ön plana çıktığı için online eğitimin dezavantajlarına odaklanılması ve bu engellerin kaldırılması için gerekli adımların atılması öğrencilerin online eğitime bakış açısını olumlu yönde etkileyecektir.
Fizyoloji Eğitimi Tıp Eğitimi Uzaktan Eğitim Yüz-Yüze Eğitim COVID-19
Aim: The coronavirus disease 2019 (COVID-19) has become a rapidly spreading pandemic all over the World. Social isolation is the most effective prevention option after vaccination. Many habits have changed in our lives due to social isolation during the pandemic. In terms of education, globally, the traditional education system has turned into an online education system. Physiology is a compulsory course that has an important place in health education and is a fundamental science for understanding pathophysiology, health assessment, and pharmacology. With the transition to the online education system, it is necessary to determine the effectiveness of physiology education. The aim of this study is to determine the effectiveness of online education and face-to-face education on students in physiology education and to measure students' satisfaction.
Methods: The research was conducted with 916 students studying at 29 universities in different provinces of Türkiye through an online survey. This survey was self-designed based on a 3-point Likert scale. The survey was applied to 50 students and the questions in the form were finalized according to the answers received. The answers given were grouped under the four titles of Demographic Information, Educational Information, Access to Online Education and Perspective on Online Education in Physiology. The obtained data were interpreted by being subjected to statistical analysis.
Results: In the comparison of online education and face-to-face education, the preferences of the students have been face-to-face education. The number of students who consider online education sufficient in understanding physiology lessons, in general, are few (n=242, 26.4%), those who see it incompletely are more (n=367, 40.1%), while 1/3 gave neutral views (n=307, 33.5%). The majority of participants have the opinion that "face-to-face education is more effective in terms of increasing knowledge in physiology education compared to online education" and “It is more difficult for me to focus on physiology courses during online education compared to face-to-face education”.
Conclusions: The perceived stress level of medical school students who experienced the summative type online exam for the first time was found to be high before and after the exam. Online exam methods will be a field that is frequently applied and developed in the coming years. For this reason, there is a need for more studies in which the factors that cause stress in medical students during online exams are determined.
COVID-19 Physiology Education Medical Education Online Education Face-to-Face Education
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 19 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |