BibTex RIS Kaynak Göster

Question Bank Project And Dynamic Web Module Of Karadeniz Technical University School Of Medicine

Yıl 2004, Cilt: 15 Sayı: 15, - , 01.07.2004

Öz

Introduction: Measurement and evaluation are two inter-related issues in education. While measurement defines the identification of the quality with the numbers or other symbols, evaluation defines the decision making process regarding the expected level of knowledge and attitude vohich has been achieved or not. Measurement is also used to make valid and reliable decisions in education. Logical and statistical analysis is needed to understand whether the test of measurement is compatible with the educational aims, so the evaluation might be equitable and reliable. That means the analysis of the evaluation tool provides whether educational aims are achieved and the quality of the measurement and evaluation tool is enough or not. Our aim was to present our method providing fast and easily accessible analysis of the multiple choice questions via informatic technology and to share our experience regarding this subject. Methods: A WEB module was developed to carry the output of a software that has been used for question bank project to provide fast and easily accessible analysis of the tests to the instructors and students by the Department of Medical Education and Informatics to utilize the measurement and evaluation activities in Karadeniz Technical University School of Medicine. Data are carried from the Sybase Database of “Sınavmatik” software to the Oracle database -where the WEB module works in- via the key field of examination number. The results of their examinations are also sent to the students via e-mail. The instructors are sent the results of the students that they make their counseling. WEB module provides the data to access the students and instructors via internet by password. Conclusion: Informatic technology is beneficial to analyze the reliability of the examinations. Question Bank Information System that could not be previously achieved because of the practical problems in the analyses of the multiple choice questions was started in Karadeniz Technical University School of Medicine and proved to be easily accessible.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Soru Bankası Projesi ve Dinamik Web Modülü

Yıl 2004, Cilt: 15 Sayı: 15, - , 01.07.2004

Öz

Giriş ve Amaç: Eğitimde ölçme ve değerlendirme birbiriyle bağlantılı iki kavramdır. Ölçme; bir niteliğin gözlenip sayılarla veya başka sembollerle gösterilmesini ifade ederken, değerlendirme ise, sınanmak istenen bilginin, beceri ve davranışın istenilen düzeyde olup olmadığına karar verme işlemidir. Eğitimde ölçme, eğitimle ilgili kararların verilmesi sürecinde, geçerli ve güvenilir kararlar almak için kullanılmaktadır. Bir ölçme aracının ne derecede amaca yönelik olduğunu anlamak, testin mantıksal ve istatistiksel açıdan çözümlenmesini gerektirmektedir. Böylece yapılan değerlendirmenin de adil ve güvenilir olması sağlanabilir. Eğitimin amaçlarına ulaşıp ulaşmadığı ve ölçme ve değerlendirmenin ne derecede sağlıklı olduğu yapılan testin çözümlenmesi yoluyla ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada amacımız, uygulanan çoktan seçmeli bir sınavın sonuçlarının değerlendirildiği testleri hızlı, kolay erişilebilir bir şekilde bilişim teknolojisinden yararlanarak öğretim elemanlarımıza ulaştırmak için uyguladığımız yöntemi sunmak ve bu konudaki deneyimimizi paylaşmaktır. Yöntem: Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı tarafından, KTÜ Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen ölçme değerlendirme etkinlikleri kapsamında, soru bankası ve ölçme değerlendirme amacı ile satın alınan yazılımın çıktılarını eş zamanlı olarak öğrenci ve öğretim elemanına yansıtacak bir WEB Modülü geliştirilmiştir. Uygulamada, veriler “Sınavmatik” ticari yazılımı Sybase veritabanından, WEB Modülünün çalıştığı Oracle veritabanına sınav no anahtar alanından yararlanılarak aktarılmaktadır. Aktarma sırasında öğrencilerin email adreslerine kendi sınav sonuçları gönderilirken, öğretim üyelerine ise, danışmanı oldukları öğrencilerin sınav sonuçları email yolu ile gönderilmektedir. WEB Modülü ise verilerin öğrenci ve öğretim elemanlarına şifreli olarak internet üzerinden ulaşmalarını sağlamaktadır. Sonuç: Yapılan sınavların bir çok açıdan geçerliliğinin analiz edilmesinde yaşanan güçlüklerin aşılmasında bilişim teknolojisinden yararlanılması kaçınılmaz gözükmektedir. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bu çalışma ile hesaplama ve verilerin analiz edilmesindeki güçlükler nedeniyle uygulanması zor olan soru bankası bilgi sistemi uygulanmaya başlanmış ve bu değerlendirmeler kolay ulaşılabilir hale getirilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Orjinal Araştırma
Yazarlar

Kemal Turhan Bu kişi benim

Füsun Yarış Bu kişi benim

İbrahim Özen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2004
Gönderilme Tarihi 5 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 15 Sayı: 15

Kaynak Göster

Vancouver Turhan K, Yarış F, Özen İ. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Soru Bankası Projesi ve Dinamik Web Modülü. TED. 2004;15(15).