Aim: Healthcare professionals need to learn with, together, and from each other during their training as they prepare for their collaborative roles in the field. This study aims to explore faculty members' awareness, needs, and thoughts on program design in the field of Interprofessional Education (IPE).
Methods: The methodology of the research involves qualitative data collection and analysis in the exploratory stage of action research for IPE program design. The study is based on semi-structured in-depth interviews with 22 faculty members who do not practice IPE in a health education institution in Turkey. Data collection was conducted online through semi-structured interviews in 2021 and descriptive thematic analysis was applied using NVIVO software.
Results: Findings show that 77.27% of the participants are female (n:17) with an average age of 42.31. Among the faculty members, 3 (13.63%) are professors, 9 (40.90%) are associate professors, and 10 (45.45%) are assistant professors. 9 (40.90%) of the faculty members are from the Medicine faculty, 10 (45.45%) from Health Sciences (Nursing, Nutrition and Dietetics, and Physiotherapy), and 3 (13.63%) are from the Dentistry faculty.
After the qualitative data analysis, the main findings were divided into five main themes: Educational Philosophy and Importance, Application and Methodology, Educational Content and Methods, Institutional Culture and Practices, and Interprofessional Education and Metaphors. Each theme was examined in detail with participants' opinions and illustrative expressions.
The study emphasizes the lack of collaboration in health services and how this parallels the need for strategies to strengthen collaboration between health education and professional health organizations. Researchers point out that health services need to be delivered more effectively, efficiently, and at lower cost, and in this process, the need for interprofessional collaboration and education is increasing.
Conclusions: This study comprehensively addresses the importance and effectiveness of IPE in the health sector, encompassing faculty members' and health professionals' awareness, needs, and recommendations for IPE program design, and offers a guiding resource. The results of the research demonstrate the potential of IPE to enhance the quality of health services and improve patient health outcomes.
Interprofessional Education Health Professionals Organisational Culture Action Research Semi-structured In-depth Interview
Ethical approval for the study was obtained from Ege BAYEK on 31.10.2019 with the approval number 11/08-407.
Scientific Research Projects Committee of İzmir Democracy University (İzmir Demokrasi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri)
35950415-604.01.01-E.5899
I would like to extend my sincere gratitude to the Scientific Research Projects Committee of İzmir Democracy University for their valuable support in conducting this study.
Giriş: Sağlık çalışanlarının, omuz omuza çalıştıkları meslek hayatlarına hazırlanırken eğitim süreçlerinde de birlikte, bir arada ve birbirlerinden öğrenmeleri gerekmektedir. Bu çalışma, yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla meslekler arası eğitimin (MAE) temellerini, bir eylem araştırmasının keşif aşamasında incelemeyi amaçlamaktadır. Sağlık profesyonellerinin eğitiminde MAE yaklaşımının gerekliliği, önemi ve uygulanabilirliği ele alınmaktadır.
Yöntem: Araştırmanın metodolojisi, meslekler arası eğitim program tasarımı için eylem araştırmasının keşif basamağında nitel veri toplama ve analizi süreçlerini içermektedir. Bu araştırma, Türkiye'de sağlık eğitimi veren yükseköğretim kurumunda görev yapan 22 öğretim üyesiyle yapılan yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler üzerine kurulmuştur. Veri toplama, 2021 yılında çevrimiçi olarak yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla gerçekleştirilmiş ve NVIVO yazılımı kullanılarak içerik analizi uygulanmıştır.
Bulgular; Öğretim üyelerinin %77,27’si kadın (n:17), %22,72’si erkektir (n:5), yaş ortalamaları 42,31 (±6.88)’dir. Öğretim üyelerinin %13,63 (n:3) profesör %40,90 (n:9) doçent ve 10’u (%45,45) doktor öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Öğretim üyelerinin %13,63’ü (n:3) Diş Hekimliği %40,90’ı (n:9) Tıp ve %45,45’i (n:10) Sağlık Bilimleri (Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik ve Fizyoterapi) fakültesinde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Nitel veri analizi sonrası temel bulgular dört ana tema altında toplanmıştır: Eğitim Anlayışı ve Önemi, MAE Program tasarımı, Kurumsal Kültür ve Uygulamalar ve Meslekler Arası Eğitimle İlgili Metaforlardır. Her tema, katılımcıların görüşleri ve örnek ifadeleriyle ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Çalışmada, sağlık hizmetlerindeki iş birliği eksikliği ve bunun sağlık eğitimi ile profesyonel sağlık kuruluşları arasındaki iş birliğini güçlendirmek için gerekli stratejilere paralel olduğu vurgulanmıştır. Araştırmacılar, sağlık hizmetlerinin daha etkin, verimli ve düşük maliyetle sunulması için meslekler arası iş birliği ve eğitimin artan bir ihtiyaç olduğunu belirtmiştir.
Sonuç: Bu çalışma, meslekler arası eğitimin sağlık sektöründeki önemini ve etkinliğini detaylı bir şekilde ele almış, öğretim üyelerinin ve sağlık profesyonellerinin bu konudaki farkındalıklarını, ihtiyaçlarını ve MAE program tasarımına yönelik önerilerini içermekte ve rehber niteliğinde bir kaynak sunmaktadır. Araştırma sonuçları, meslekler arası eğitimin sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma ve hastaların sağlık sonuçlarını iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Meslekler Arası Eğitim Sağlık Profesyonelleri Örgüt Kültürü Eylem Araştırması; Yarı Yapılandırılmış Derinlemesine Görüşme
35950415-604.01.01-E.5899
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tıp Eğitimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 35950415-604.01.01-E.5899 |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Mart 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 5 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 24 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 24 Sayı: 72 |