Oresteia: Bir Modern Devlet ve Adalet Tartışması

Sayı: 17 22 Aralık 2011
PDF İndir
TR

Oresteia: Bir Modern Devlet ve Adalet Tartışması

Öz

"Kabile reisi" ve kabile devleti‖ gibi ifadeler Türkiye‘deki siyasal söylem içinde hakaret olarak kullanılır. Bu ifadeler söz konusu kişilerin veya toplumların "modern bir devlet"e sahip olmadıklarından dolayı ilkel, vahşi, düzensiz, başka bir deyişle barbar ve hayvani olduğunu ima eder. Kabile reisi teriminin kullanımı, aynı zamanda hem modern devlet gibi bir siyasi örgütlenmeyi yüceltir hem de cahillik, gerilik, hukuksuzluk, şiddet ve diğer olumsuz özelliklerin kabile toplumlarının kaderi olduğu yönündeki dogmayı yeniden üretir. Makalede Aiskhylos tarafından M.Ö. 458‘te yazılmış olan Oresteia Üçlemesi‘ne odaklanacağım. Bu üçleme kabileden devlete, akrabalıktan vatandaşlığa, ana erkillikten baba erkilliğe geçişteki sorunlar hakkındadır. Makalede üçlemede devletin nasıl kan davasını sonlandıran bir otorite olarak tahayyül edildiği ve akrabalık ilişkilerinin nasıl kontrolsüz şiddetin kaynağı olarak görüldüğü tartışılacaktır. Kabile ve devlet arasındaki gerilim bu üçlemenin merkezini oluşturur. Metinde kısas hukuku, Erinyeler aracılığıyla temsil edilen -ilkel topluma ait yazılı olmayan- kurallar, Apollo‘nun tanrısal ve erkil kimliğinde vücut bulan modern devletin yazılı kanunlarıyla karşı karşıya getiriliyor. Üçlemenin sonunda Apollo‘nun temsil ettiği modern devlet kabile devletine karşı verdiği savaşı kazanmış ve ona baskın gelmiş gibi görünse de oyların eşitliği tarafların da eşitliğinin bir göstergesidir. Son sahnede Deux ex Machina olan, Apollo, çözümü sağlıyor.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aeschylus, Agamemnon, Trans. Herbert Weir Smyth, Vol. 2., Harvard University Press, Cambridge, MA., 1926
  2. Aeschylus, The Oresteia, Trans. Robert Fagles, New York, N.Y.: Penguin Books, 1984.
  3. Aiskhylos, Agamemnon, Çev: A. Cevat Emre, İstanbul, MEB Yayınları, 1964
  4. Erhat, Azra, Mitoloji Sözlüğü, İş Bankası Yayınları, Altıncı Basım, 1996
  5. Euripides, Elektra, Çev: A. Hamdi Tanpınar, Maarif Matbaası, Ankara, 1943.
  6. Peters, Francis E., Antik Yunan Felsefesi Terimleri Sözlüğü, Çev.: Hakkı Hünler, Paradigma yayınları, İstanbul, 2002
  7. Goldhill, Simon, Aeschylus: The Oresteia: A Student Guide, Cambridge: Cambridge Univ. Press, 2004
  8. Gökberk, Macit, Felsefe Tarihi, 6. Baskı, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1990.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

22 Aralık 2011

Gönderilme Tarihi

22 Aralık 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA
Arıcı, O. (2011). Oresteia: Bir Modern Devlet ve Adalet Tartışması. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Dergisi, 17, 1-17. https://izlik.org/JA99JU69GA
AMA
1.Arıcı O. Oresteia: Bir Modern Devlet ve Adalet Tartışması. T.E.D. Dergi. 2011;(17):1-17. https://izlik.org/JA99JU69GA
Chicago
Arıcı, Oğuz. 2011. “Oresteia: Bir Modern Devlet ve Adalet Tartışması”. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Dergisi, sy 17: 1-17. https://izlik.org/JA99JU69GA.
EndNote
Arıcı O (01 Aralık 2011) Oresteia: Bir Modern Devlet ve Adalet Tartışması. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Dergisi 17 1–17.
IEEE
[1]O. Arıcı, “Oresteia: Bir Modern Devlet ve Adalet Tartışması”, T.E.D. Dergi, sy 17, ss. 1–17, Ara. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99JU69GA
ISNAD
Arıcı, Oğuz. “Oresteia: Bir Modern Devlet ve Adalet Tartışması”. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Dergisi. 17 (01 Aralık 2011): 1-17. https://izlik.org/JA99JU69GA.
JAMA
1.Arıcı O. Oresteia: Bir Modern Devlet ve Adalet Tartışması. T.E.D. Dergi. 2011;:1–17.
MLA
Arıcı, Oğuz. “Oresteia: Bir Modern Devlet ve Adalet Tartışması”. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Dergisi, sy 17, Aralık 2011, ss. 1-17, https://izlik.org/JA99JU69GA.
Vancouver
1.Oğuz Arıcı. Oresteia: Bir Modern Devlet ve Adalet Tartışması. T.E.D. Dergi [Internet]. 01 Aralık 2011;(17):1-17. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99JU69GA